Великден в чужбина

Великден в чужбина
11.03.2017
През настоящата 2017-та година, православният и католическият Великден съвпадат. Можем да се възползваме от почивните дни, за да посетим друга държава и да разберем как празнуват местните. Остава само да изберете дестинацията!
 
В Гърция, Великден е един от най-важните празници в календара. Приготовленията започват още в началото на Страстната седмица. Домакините почистват домовете си и ги украсяват. Пекат се традиционни бисквити, в четвъртък се боядисват яйцата. В съботата от Страстната седмица гърците носят храната, приготвена за Великден, в църквата, където свещеник я благославя. Всяка вечер от Страстната седмица гърците ходят на църква, съпричастни към страданията на Христос. В полунощ на събота срещу неделя камбаните на храмовете бият, с което известяват възкръсването на Христос. След като се приберат от нощната литургия, хората започват да празнуват.
На трапезата им присъства обредният козунак, заедно с боядисаните в червено яйца, великденската агнешка супа „магерица“, печено агне и различни зелени салати. От сутринта на Велики четвъртък жените месят традиционните великденски гевреци и кифлички със стафиди и пудра захар. Според някои поверия, тези кифлички трябва да се пазят от единия Великден до другия и така ще донесат късмет на къщата. Използвали са се и като талисман, предпазващ моряците от корабокрушения.
На остров Корфу, на първия ден от Великден, хората хвърлят керамични изделия от балконите си. Местните вярват, че хвърлянето на керамика носи късмет за цялата година. Обичаят има венециански или езически произход. Чупенето на керамика символизира посрещането на пролетта и новата реколта, която ще бъде събирана в нови делви.
Нашите предложения за Великден в Гърция, можете да откриете  >>ТУК<<
 
Италия - В много италиански селца се разиграват възстановки на Христовите мъки. В магазините се продават гигантски шоколадови яйца, пълни с изненади и обвити в шарена гланцова хартия. Един от топ специалитетите е сладкиш във формата на гълъб, носещ името "Colomba Pasquale". На Велики понеделник по изключение се яде и салам, баница с плънка, позната като "torta rustica", консумира се и вермут.
Италианците празнуват Великден с приятели. На Велики понеделник те устройват пикник. Дори и да се лее дъжд, той не се отменя. Пекат се кифлички, в  които се слагат и яйца. Приготвят се традиционните бисквитки с кашкавал. Празненствата са доста пищни.
Нашите предложения за Великден в Италия, можете да откриете  >>ТУК<<
 
В Испания Великден се отбелязва с множество процесии на религиозните ордени. Често участниците носят качулки, за да напомнят сцени от инквизицията. Огромна фигура на Исус и светците обикаля градове и села. Някои разкайващи се християни дори влачат железни окови.
Великден се смята за най-важният празник в Испания. Честванията започват с „Доминго де Рамос“, или Цветница, и завършват с „Лунес де Паскуа“ или Великден.
От особено значение са типичните за празника ястия, тъй като това е края на дългия пост преди Великден. Разбира се, яйцето е в центъра на вниманието! В почти всички християнски страни се приготвят различни видове хляб, обикновено сладък (козунак). В някои райони в Испания са популярни тестени сладки, наречени torrijas. В района на Барселона задължително кръстниците подаряват на кръщелниците си Mona de Pascua – това може да бъде шоколадово яйце, но в повечето случаи е шоколадова скулптура, която може да представлява замък, пиратски кораб или друго, което се харесва на детето.
Нашите предложения за Великден в Испания, можете да откриете  >>ТУК<<
 
В Малта, през Страстна седмица, от Велики понеделник до Велики четвъртък, местните трябва да посетят седем различни църкви. На Разпети петък, в много градове и села има процесии със статуи на Христос, Дева Мария и светци. Между статуите (обикновено около 10), се движат хората, облечени като библейски герои.
В неделя настроението тотално се променя, църковните камбани бият тържествено, съобщавайки за Възкресението на Исус. Празничната процесия е съпроводена от тържествена музика.
На Великден цялото семейство се събира за празничен обяд. Това е време за срещи с роднини и приятели, размяна на добри пожелания и малки подаръци. На децата се подаряват шоколадови яйца и ‘figolla’ (традиционен сладкиш) във формата на зайче, агне, риба или сърце.
Нашите предложения за Великден в Малта можете да разгледате >>ТУК<<
архив новини ›