Информация за пътуване към 27.12.2021г

Информация за пътуване към 27.12.2021г
27.12.2021
Уважаеми приятели,
В празничните дни, когато много от Вас се отправят към различни дестинации, Ви предлагаме актуална информация за пътуване.
Този текст е с информативен характер, актуален към днешна дата (27.12.2021г). Винаги преди пътуване проверявайте от сигурен източник актуалната обстановка в държавата, за която пътувате, изиквания за влизане и напускане! Такава информация можете да намерите на сайта на Министерство на външните работи.

Изисквания при пристигане на остров Пукет, Тайланд:
  • Сертификат за ваксинация и отрицателен резултат от PSR  тест за COVID - 19, преведен на английски език и направен 72 часа преди пристигане;
  • На летище Пукет се прави допълнителен антигенен тест - струва около 30 евро.

Сърбия:
- няма ограничения за влизане на български граждани, идващи от територията на България.
- за влизане на територията на България от Сърбия (оранжева зона) се изисква предоставяне на някой от следните документи: валиден сертификат за ваксинация или преболедуване (11-180 дни преди влизане на територията на България), отрицателен резултат от PCR тест (направен до 72 часа по-рано) или бърз антигенен тест (направен до 48 часа по-рано). Лицата, които не разполагат с тези документи, се поставят под карантина, която може да бъде премахната при предоставяне на отрицателен тест към РЗИ, направен не по-рано от 72 часа след влизане в страната. Посочените изисквания не важат за деца до 11,99 години.
- ОГРАНИЧЕНИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С КОВИД: носенето на маски е задължително в закрити обществени пространства и в обществения транспорт. Кафетата, баровете и ресторантите работят на открито без ограничения в работното време, на закрито до 01:00 часа. За посещения на заведения и казина след 20:00 часа е необходимо всички гости да имат един от следните документи: сертификат за ваксинация (като последната доза от ваксината трябва да е поставена преди не повече от 210 дни/7 месеца), документ за преболедуван Ковид (не по-стар от 210 дни/7 месеца), отрицателен резултат от PCR тест (направен до 72 часа по-рано) или бърз антигенен тест (направен до 48 часа по-рано), или тест за антитела (не по-стар от 3 месеца, който да показва достатъчно високо количество антитела). Живата музика е позволена. Магазините и музейните обекти са отворени без ограничения на работното време, при спазване на изискванията за дистанция.

Гърция:
  • граждани от всички страни (независимо дали са ваксинирани или неваксинирани) ще бъдат допуснати на територията на Гърция след представяне на отрицателен антигенен тест (не по-рано от 24 часа) ИЛИ отрицателен PCR тест (не по-рано от 72 часа). Тестът трябва да е на хартиен носител, преведен на английски език, с подпис и мокър печат или свален през his.bg
  • при влизане в Гърция не се изисква тест за деца до 4,99 г.;
  • граждани от всички страни трябва да попълнят онлайн декларация с QR код преди влизане в Гърция на този сайт: https://travel.gov.gr/#/ . Самата онлайн декларация с QR код се показва при влизане в Гърция разпечатана на хартиен носител или от мобилно устройство. 
Моля, обърнете внимание, че към момента Гърция е в червена зона и това налага неваксинираните туристи да си направят PCR тест в Гърция (72 часа) преди влизането в България, за да не бъдат поставяни под задължителна 10 дневна карантина, която е без право на отмяна при влизане в България от страни в червена зона. Разбира се, нашите водачи на групи ще съдействат с информация за лаборатории в Гърция и всякакви други казуси.

Северна Македония:
- за влизане на територията на Северна Македония се изисква предоставяне на някой от следните документи: валиден сертификат за ваксинация, документ за преболедуван КОВИД-19 (до 45 дни преди влизане в Северна Македония), отрицателен резултат от PCR тест (направен до 72 часа преди влизане) или бърз антигенен тест (направен до 48 часа преди влизане). Посочените изисквания не важат за деца до 17,99 години.
- за влизане на територията на България от Северна Македония (оранжева зона) се изисква предоставяне на някой от следните документи: валиден сертификат за ваксинация или преболедуване (11-180 дни преди влизане на територията на България), отрицателен резултат от PCR тест (направен до 72 часа по-рано) или бърз антигенен тест (направен до 48 часа по-рано). Лицата, които не разполагат с тези документи, се поставят под карантина, която може да бъде премахната при предоставяне на отрицателен тест към РЗИ, направен не по-рано от 72 часа след влизане в страната. Посочените изисквания не важат за деца до 11,99 години.
- ОГРАНИЧЕНИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С КОВИД: за посещението на кафета, ресторанти, барове, нощни клубове, казина (на закрито, а където заведенията са над 30 места – и на открито), се изисква валиден сертификат за ваксинация, или документ за преболедуван КОВИД-19 (до 45 дни по-рано). Изискването не важи за хотелите, в които отсядат гостите, и заведенията към тях. Изискването не важи за деца до 17,99 години. Живата музика е разрешена. Заведения, магазини и музеи работят без ограничения в работното време. Носенето на маски е задължително в закрити обществени пространства и в обществения транспорт.

Италия:
- представяне на сертификат за завършен цикъл на ваксинация, или сертификат за преболедувал Covid-19
- представяне на отрицателен резултат от PCR-тест, направен до 48ч. или антигенен тест, направен до 24 ч. преди влизането в Италия
- попълването онлайн на PLF-форма с данните на лицето, причините, началната и крайната точка на пътуването, и адрес на пребиваване
От 16 декември 2021 г. до 31 януари 2022 г. пристигащите в Италианската република от Република България пътници, които в предходните 14 дни са пребивавали или преминали транзитно през България, и не представят всички изброени сертификати, ще трябва да се подложат и на 5-дневна карантина, след изтичането на която ще е необходимо да направят нов PCR или антигенен тест.

 
архив новини ›
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах