Конфедерация Швейцария е малка вътрешноконтинентална конфедерация от двадесет и шест кантона в Централна Европа. Латинското наименование на страната е Confoederatio Helvetica. От това име идва съкращението на швейцарската валута, както и кодът на страната по ISO (също и означението на швейцарския интернет-домейн) - CH. Тя граничи с Германия на север, Франция на запад, Италия на юг, Австрия и Лихтенщайн на изток.
Швейцария няма официална столица. Седалище на федералните правителство и парламент (и де факто столица) е федералният град Берн. Други големи градове с икономическо и културно значение са Цюрих, Женева и Базел, а освен тях, интересни за посещение са още Лозана, Люцерн, Монтрьо, Лугано, както и първокласните ски курорти.

Площ - 41 290 km² (на 132-ро място)
Столица - Берн
Най-голям град – Цюрих
Население - 7 507 300 души (2006)
Официален език - немски, френски, италиански и реторомански
Етнически състав - германо-швейцарци - 61,4%, франко-швейцарци - 16,9%, итало-швейцарци - 3,4%, ретороманци - 0,8%, италианци - 6,9%, немци - 2,5%, испанци - 1,8%
Религия – християни - 97,8%, мюсюлмани - 1,1%, юдаисти - 0,3%
Климат - умерен, влажен
Средни температури - януари (-14,0°С); юли (17, 19°С)
Валута - швейцарски франк (CHF)
Часова зона - UTC +1
Телефонен код  +41
Internet TLD .ch


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Берн, Конфедерация Швейцария
Адрес: Bern 3005, Bernastrasse 02-04
Телефон: +41 31 351 14 55; +41 31 351 14 56
Факс: +41 31 351 00 64
Дежурен телефон в извънработно време: +41 798243822
Работно време: По - Пт, 9.00 - 12.00 ч.
Email: Embassy.Bern@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/switzerland

Документи за пътуване и визов режим: Считано от месец май 2009 г. за влизане в Швейцария и за транзитно преминаване през Швейцария, както и за престой до три месеца без работа, освен паспорта, се признава и валидна българска лична карта.

Митнически изисквания: Внос на алкохол и тютюневи изделия: На свободни количества за внос има право всеки пътуващ гражданин на възраст над 17 години, само за едно преминаване на ден, както следва:
Алкохолни напитки
• до 15% Vol.- 2 литра и
• над 15% Vol.- 1 литър
Тютюневи изделия
• Цигари 200 къса или
• Пури 50 къса или
• Нарязан тютюн 200 грама/фин-нарязан тютюн, тютюн за лули, за дъвчене/

Здравни изисквания: Няма повишена опасност от заразни заболявания и не се налагат специални предпазни мерки, нито ваксинации. Задължително е да притежавате здравна застраховка за покриване на спешни медицински интервенции във френски здравни заведения, както и такава за вашето евентуално репатриране. 

Електро захранване: 220 V

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода. 

Транспорт: В Швейцария е изградена гъста мрежа от пътища и железопътни линии. Изграждането на Алпийската железница започва още през 1882г.
Най-голямото летище в страната е това в Цюрих. Други големи летища има в Женева и Базел.

Национална кухня: Швейцарската кухня е много силно повлияна от френската, немската и италианската кулинарни традиции, но притежава и свои уникални ястия и готварски рецепти. Тя се състои най - често от ястия от сирене, комбинирано с различни видове зеленчуци, а също така ястия от телешко, пилешко, дивеч и риба.
Характерно за най - популярните национални ястия като раклет и фондю е приготвянето, при което всеки сам приготвя храната си заедно с останалите на масата и споделя продукти от общи съдове. Истински деликатес са швейцарските тестени сладкиши.
Световно известни са многобройните видове сирена и шоколад.
Специалитети: Раклет (Raclette) - За приготвянето му е необходим специален електроуред подобен на парти грил. Уредът представлява плот за печене, под който има реотани и под тях място за поставяне на подложките за сиренето.
Сирене фондю (Kase Fondue) - За приготвянето му е необходим керамичен съд с форма на дълбок тиган, който се поставя на масата върху стойка, под която гори спиртник. Ястието се приготвя на трапезата и се яде директно от този съд.
Рьощи (Rosti) – ястие от картофи, масло и лук

Бакшиши: В Швейцария не е прието да се дават бакшиши. Заплатите дори на миячите на чинии са достатъчно добри, а и от 1972 г. 15% такса обслужване е включена в сметките на ресторантите. Все пак при изключително добро обслужване може да се оставят до 5 франка при сметка от 120.

Престъпност и сигурност: Равнището на престъпност в страната е ниско. По-голямо внимание следва да се проявява в големите градове, на първо място в Цюрих - предимно джебчийски кражби и то предимно от лица с чуждестранен произход. Не съществуват сериозни опасности от природни бедствия. Посетителите на зимните курорти следва да спазват указанията на спасителните служби във връзка с възникването на опасности от лавини. Водачите на превозни средства са длъжни да имат вериги за определени участъци във високите планини. 


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах