Вашата оценка

Конфедерация Швейцария е малка вътрешноконтинентална конфедерация от двадесет и шест кантона в Централна Европа. Латинското наименование на страната е Confoederatio Helvetica. От това име идва съкращението на швейцарската валута, както и кодът на страната по ISO (също и означението на швейцарския интернет-домейн) - CH. Тя граничи с Германия на север, Франция на запад, Италия на юг, Австрия и Лихтенщайн на изток.
Швейцария няма официална столица. Седалище на федералните правителство и парламент (и де факто столица) е федералният град Берн. Други големи градове с икономическо и културно значение са Цюрих, Женева и Базел, а освен тях, интересни за посещение са още Лозана, Люцерн, Монтрьо, Лугано, както и първокласните ски курорти.

Площ - 41 290 km² (на 132-ро място)
Столица - Берн
Най-голям град – Цюрих
Население - 7 507 300 души (2006)
Официален език - немски, френски, италиански и реторомански
Етнически състав - германо-швейцарци - 61,4%, франко-швейцарци - 16,9%, итало-швейцарци - 3,4%, ретороманци - 0,8%, италианци - 6,9%, немци - 2,5%, испанци - 1,8%
Религия – християни - 97,8%, мюсюлмани - 1,1%, юдаисти - 0,3%
Климат - умерен, влажен
Средни температури - януари (-14,0°С); юли (17, 19°С)
Валута - швейцарски франк (CHF)
Часова зона - UTC +1
Телефонен код  +41
Internet TLD .ch


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Берн, Конфедерация Швейцария
Адрес: Bern 3005, Bernastrasse 02-04
Телефон: +41 31 351 14 55; +41 31 351 14 56
Факс: +41 31 351 00 64
Дежурен телефон в извънработно време: +41 798243822
Работно време: По - Пт, 9.00 - 12.00 ч.
Email: Embassy.Bern@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/switzerland

Документи за пътуване и визов режим: Считано от месец май 2009 г. за влизане в Швейцария и за транзитно преминаване през Швейцария, както и за престой до три месеца без работа, освен паспорта, се признава и валидна българска лична карта.

Митнически изисквания: Внос на алкохол и тютюневи изделия: На свободни количества за внос има право всеки пътуващ гражданин на възраст над 17 години, само за едно преминаване на ден, както следва:
Алкохолни напитки
• до 15% Vol.- 2 литра и
• над 15% Vol.- 1 литър
Тютюневи изделия
• Цигари 200 къса или
• Пури 50 къса или
• Нарязан тютюн 200 грама/фин-нарязан тютюн, тютюн за лули, за дъвчене/

Здравни изисквания: Няма повишена опасност от заразни заболявания и не се налагат специални предпазни мерки, нито ваксинации. Задължително е да притежавате здравна застраховка за покриване на спешни медицински интервенции във френски здравни заведения, както и такава за вашето евентуално репатриране. 

Електро захранване: 220 V

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода. 

Транспорт: В Швейцария е изградена гъста мрежа от пътища и железопътни линии. Изграждането на Алпийската железница започва още през 1882г.
Най-голямото летище в страната е това в Цюрих. Други големи летища има в Женева и Базел.

Национална кухня: Швейцарската кухня е много силно повлияна от френската, немската и италианската кулинарни традиции, но притежава и свои уникални ястия и готварски рецепти. Тя се състои най - често от ястия от сирене, комбинирано с различни видове зеленчуци, а също така ястия от телешко, пилешко, дивеч и риба.
Характерно за най - популярните национални ястия като раклет и фондю е приготвянето, при което всеки сам приготвя храната си заедно с останалите на масата и споделя продукти от общи съдове. Истински деликатес са швейцарските тестени сладкиши.
Световно известни са многобройните видове сирена и шоколад.
Специалитети: Раклет (Raclette) - За приготвянето му е необходим специален електроуред подобен на парти грил. Уредът представлява плот за печене, под който има реотани и под тях място за поставяне на подложките за сиренето.
Сирене фондю (Kase Fondue) - За приготвянето му е необходим керамичен съд с форма на дълбок тиган, който се поставя на масата върху стойка, под която гори спиртник. Ястието се приготвя на трапезата и се яде директно от този съд.
Рьощи (Rosti) – ястие от картофи, масло и лук

Бакшиши: В Швейцария не е прието да се дават бакшиши. Заплатите дори на миячите на чинии са достатъчно добри, а и от 1972 г. 15% такса обслужване е включена в сметките на ресторантите. Все пак при изключително добро обслужване може да се оставят до 5 франка при сметка от 120.

Престъпност и сигурност: Равнището на престъпност в страната е ниско. По-голямо внимание следва да се проявява в големите градове, на първо място в Цюрих - предимно джебчийски кражби и то предимно от лица с чуждестранен произход. Не съществуват сериозни опасности от природни бедствия. Посетителите на зимните курорти следва да спазват указанията на спасителните служби във връзка с възникването на опасности от лавини. Водачите на превозни средства са длъжни да имат вериги за определени участъци във високите планини. 


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах