Доминиканска република

КУРОРТИ В Доминиканска република

Пунта Кана
Доминиканската република или Доминикана е страна, която заема две-трети от остров Испаньола и граничеща с Хаити. Именно от тук е започнало завладяването на Американския континент. Доминиканската република е едно от най-екзотичните места на планетата. Когато през 1494 г., Христофор Колумб е открил това уникално късче земя, самият той е възклинал, че няма по-красиво място на света.
Днес Доминикана е сред най-атрактивните турисически дестинации, привличаща целогодишно безброй ценители на карибската красота. Земя, надарена с вечно лято, невероятна тропическа природа, дълги искрящо бели плажни ивици и изумителни коралови рифове. Широки златисти плажове, изобилие от водни спортове, вкусна карибска кухня и бушуващи нощни латино ритми – това са само част от удоволствията и емоциите, които очакват всеки, решил да се докосне до едно от най-екзотичните кътчета в света.
Известна туристическа дестинация в Доминиканската република е столицата й – Санто Доминго. Ако за първи път чувате за Санто Доминго, сигурно си мислите, че е сравнително малко градче, но истината е съвсем друго – космополитен град с население, почти колкото Берлин. 
Туристически дeстинации: Пунта Кана, Санто Доминго

Площ - 48 442 km²
Столица  - Санто Доминго
Най-голям град - Санто Доминго
Официален език  - испански и френски език
Население - 8 950 034 (2005)
Религия - християни - 98,7 %
Климат - Сезонът на ураганите е от юни до ноември
Валута - песос (DOP)
Часова зона: -4  
Телефонен код: +1-809 и +1-829
Internet TLD: .do


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Доминиканската Република: Към момента Република България няма функциониращо посолство в Доминиканска република. Обслужващо е посолството в Куба.

 

Документи за пътуване и визов режим: Необходим е паспорт с валидност над шест месеца. Българските граждани нямат нужда от виза, ако пребивават до 30 дни в Доминиканската република с цел туризъм. Нужно е да притежават билет за връщане и туристическа карта, която се купува на летището при пристигане.

 

Митнически изисквания: Разрешени за безмитен внос / износ са 1 л спиртни напитки ( със съдържание на алкохол до 22% ), 2 л слабо алкохолни напитки, 500 г кафе, 200 пури и сувенири на стойност до 100 $. Категорично се забранява да се внася или изнася националната валута песо, както и износ без специално разрешение на предмети, представляващи историческа и художествена ценност. Няма ограничения за внос / износ на чужда валута.

Здравни изисквания: Препоръчително е преди пътуване до Доминиканската република да се направят ваксинации срещу малария и тропическа треска.

Питейна вода: Препоръчва се пиенето на бутилирана минерална вода.

Национална кухня: Доминиканската кухня е прекрасен микс от испански, латиноамерикански, африкански и карибски кулинарни вкусове и традиции. Основните поправки, които се използват в местните рецепти са чесън, лук, кориандър и риган. Като туристи, ще се натъкнете на огромно изобилие от риба и пресни морски дарове. Но въпреки богатото им разнообразие, доминиканците предпочитат да се хранят с козе или пилешко месо, тъй като са на по-достъпни цени. Най-попурярното национално ястие е "la Bandera" - чудесна комбинация от ориз, червен боб, задушено месо (обикновено козе), салата и пържени банани. Друго традиционно ястие е "Comida Criolla" – задушено пилешко месо с ориз и боб. Когато през 1492 г., Христофор Колумб е открил острова, той е донесъл със себе си и частица от испанската кухня. Прочутата в цял свят испанска “Paella” се е превърнала в неизменна част от кулинарния живот на всеки доминиканец.

Електро захранване: Контактите в Доминиканска република са стандартни за останалата част на Карибския басейн и Северна Америка - американски тип. Напрежението е 120V при 60Hz. Наложително е да се снабдите с адаптер с накрайник, за да пасват българските щепсели. Проверете дали вашите електроуреди са пригодени за работа при 120V.

Бакшиши: Бакшишът е важно нещо в Доминиканската република. Често те са включени към сметката ви в ресторанта, а размерът им е 8 до 10%. Ако бакшиш не е включен, то се очаква от вас да оставите.

Престъпност и безопастност: Обществената сигурност в страната е в рамките на нормалното, но все пак трябва да се проявява внимание при пътуване из страната.

 


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах