Вашата оценка

Словакия е република в Централна Европа. Тя няма излаз на море и граничи с Чехия на северозапад, с Полша на север, с Украйна на изток, с Унгария на юг и с Австрия на югозапад. От 2004, Словакия е страна-членка на Европейския съюз, и НАТО. Последните реформи на правителството, достъпът до средства на Европейския съюз, както и целенасочените инвестиции в инфраструктурно и благоустройствено развитие, правят Словакия една от най-бързо развиващите се икономики в Централна и Източна Европа.
Страната се намира в сърцето на Централна Европа и е свързана със своите съседи посредством река Дунав. В северната ѝ част са разположени Карпатите, които включват Високите Татри — популярна ски дестинация, където се намира най-високият връх в страната, Герлаховски щит, висок 2 655 метра. Ниските части на Дунавската равнина са плодороден селскостопански регион, където се произвеждат жито, ечемик, картофи, захарно цвекло, плодове, тютюн и грозде.

 

Площ: 48 845 km² (на 126-то място)
Население (пребр., 2008): 5 455 407 (на 110-то място)
Валута: Евро
Столица: Братислава
Най-голям град: Братислава
Часова зона CET (UTC+1)
Интернет домейн .sk
Телефонен код 421


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Словашката република
Адрес: гр. Братислава, ул. „Кузманихо” №1
Тел.: +421 2 544 15 308
Дежурен телефон в извънработно време: +421 911 28 42 29
Консулска служба: +421 2 544 35 971
Факс: +421 2 544 12 404
Работно време: По, Вт, Пт – 09.00 - 12.00 ч.; Ср, Чт – 13.30 - 16.30 ч.
E-mail: Embassy.Bratislava@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/slovakia

 

Митнически изисквания: Разрешен внос на алкохол и цигари - 1 л. алкохол и 200 къса цигари на човек.

Здравеопазване: Нивото на здравеопазване отговаря на европейските стандарти

Национална кухня: Докато словашката кухня се опитва да проникне в световните кулинарните столици, нейният произход така или иначе е свързан с кухните на бившите съседни монархии. Както е и в случая с по-утвърдените нации на стара Хабсбургска Европа, Словакия също е страна на киселото зеле, гулаша, шнитцела, кимиона, кнедлите, наденичките и големите порции свинско. В Словашката кухня се набляга на свинското. Bryndzove halusky (ястие с козе сирене) и унгарските ястия включително гулаша са сред най-обичаните. Традиционни ястия са картофените кнедли с овче сирене и зелевата супа с наденички.
Виното, бирата, slivovitz (сливова ракия) и borovicka (билкова напитка) са популярните питиета.


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах