Словакия

Словакия е република в Централна Европа. Тя няма излаз на море и граничи с Чехия на северозапад, с Полша на север, с Украйна на изток, с Унгария на юг и с Австрия на югозапад. От 2004, Словакия е страна-членка на Европейския съюз, и НАТО. Последните реформи на правителството, достъпът до средства на Европейския съюз, както и целенасочените инвестиции в инфраструктурно и благоустройствено развитие, правят Словакия една от най-бързо развиващите се икономики в Централна и Източна Европа.
Страната се намира в сърцето на Централна Европа и е свързана със своите съседи посредством река Дунав. В северната ѝ част са разположени Карпатите, които включват Високите Татри — популярна ски дестинация, където се намира най-високият връх в страната, Герлаховски щит, висок 2 655 метра. Ниските части на Дунавската равнина са плодороден селскостопански регион, където се произвеждат жито, ечемик, картофи, захарно цвекло, плодове, тютюн и грозде.

 

Площ: 48 845 km² (на 126-то място)
Население (пребр., 2008): 5 455 407 (на 110-то място)
Валута: Евро
Столица: Братислава
Най-голям град: Братислава
Часова зона CET (UTC+1)
Интернет домейн .sk
Телефонен код 421


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Словашката република
Адрес: гр. Братислава, ул. „Кузманихо” №1
Тел.: +421 2 544 15 308
Дежурен телефон в извънработно време: +421 911 28 42 29
Консулска служба: +421 2 544 35 971
Факс: +421 2 544 12 404
Работно време: По, Вт, Пт – 09.00 - 12.00 ч.; Ср, Чт – 13.30 - 16.30 ч.
E-mail: Embassy.Bratislava@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/slovakia

 

Митнически изисквания: Разрешен внос на алкохол и цигари - 1 л. алкохол и 200 къса цигари на човек.

Здравеопазване: Нивото на здравеопазване отговаря на европейските стандарти

Национална кухня: Докато словашката кухня се опитва да проникне в световните кулинарните столици, нейният произход така или иначе е свързан с кухните на бившите съседни монархии. Както е и в случая с по-утвърдените нации на стара Хабсбургска Европа, Словакия също е страна на киселото зеле, гулаша, шнитцела, кимиона, кнедлите, наденичките и големите порции свинско. В Словашката кухня се набляга на свинското. Bryndzove halusky (ястие с козе сирене) и унгарските ястия включително гулаша са сред най-обичаните. Традиционни ястия са картофените кнедли с овче сирене и зелевата супа с наденички.
Виното, бирата, slivovitz (сливова ракия) и borovicka (билкова напитка) са популярните питиета.


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах