Вашата оценка

Гърция е държава в Югоизточна Европа, заемаща най-южната част на Балканския полуостров. Граничи с Албания, Република Македония и България на север, с Турция на изток, със Средиземно море на юг, с Йонийско море на запад, а между континенталната част и някои от островите минават Егейско и Критско море.
На територията на страната се е развивала древногръцката цивилизация, която се счита за люлка на Западната цивилизация и за родина на демокрацията, европейската философия, литература и драма, редица математически принципи, първите монети и Олимпийските игри.
Гърция е истински рай за почивка, както и културен туризъм. Едно голямо пътешествие в историята и изкуството. Чисти лажове с кристална вода, вкусна средиземноморска кухня, спираща дъха природа, паметници и музеи и богата история и култура са едни от нещата, които Гърция може да предложи.
Туристически дeстинации: Атина, п-ов Халкидики, о. Закинтос, о. Тасос, Кавала, о. Корфу, о. Крит, о. Лесбос, о. Миконос, о. Родос, о. Санторини, Солун

Площ - 131 990 km²
Столица  - Атина
Най-голям град  - Атина
Официален език  - гръцки
Население - 10 787 690 (2011)
Етнически състав - гърци - 95,6%, каракачани - 0,1%, българи - 1,8%, турци - 0,9%, аромъни - 0,6%, албанци - 0,6%
Религия - православни - 97,3%, старостилци - 2,3%, мюсюлмани - 1,3%
Климат  - средиземноморски
Средни температури  - януари (4,12°С); юли (25, 27°С)
Валута – евро (EUR)
Часова зона: UTC +2
Телефонен код: + 30
Internet TLD: .gr


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Атина, Република Гърция:
Адрес: Greece, 15452 Athens, 33-A Stratigou Kallari Str., Paleo Psychico
Teлефон: +30 2106748 106; +30 2106748 105; +30 2106748 107; +30 2106748 108
Факс: +30 2106748 130
Дежурен телефон в извънработно време: +30 6937 096 220
E-mail: Embassy.Athens@mfa.bg

 

Документи за пътуване и визов режим: Българо-гръцката граница може да бъде преминавана с валидни българска лична карта, паспорт или временен паспорт. Особености при влизане в държавата няма. Българските граждани имат право да пребивават на територията на Гърция за срок от 90 дни, без никакви административни условия.

Изисквания на гръцките компетентни органи при проверка на всички моторни превозни средства, в това число и на лизинг, на територията на Република Гърция
При пътуване на територията на Република Гърция, водачите на всички видове моторни превозни средства, включително и такива, които са закупени на лизинг, следва да имат предвид, че в случай на проверка, гръцките контролни органи изискват водачът да представи оригиналните І-ва и ІІ-ра част на свидетелството за регистрация на автомобила. Не се приемат нотариално заверени копия на част I на оригиналното свидетелство за регистрация на автомобила.
Изискването е на основание европейска Директива  1999/37/ЕО  чл.5 параграф 1, където е посочено -  „За целите на идентифицирането на превозното средство в пътния трафик държавите-членки могат да изискат водачът да носи при себе си част І-ва от свидетелството за регистрация.” В случая това изискване е инкорпорирано в гръцкото законодателство и е основание за налагане на санкции.
При липса на горепосочените документи се налага парична глоба, комбинирано със снемане на регистрационните табели на МПС и отнемане СУМПС на водача на лизинговото транспортно средство за определен срок.
Глобите се заплащат в пощенските клонове в Гърция. Регистрационните табели и СУМПС се получават обратно от съответното полицейско управление след изтичане на наказателния срок.

Митнически изисквания: Безакцизни стоки и стоки освободени от данъци се продават само на пътници,напускащи страната или премиващи транзитно през нея и пътуващи за трета страна,както и екипажите на транспортни средства с дестинация трети страни като съответните безмитни стоки им се предоставят при отпътуването им.Няма ограничения за количествата стоки, които могат да бъдат закупени от безмитните магазини, но трябва да са съобразени и да отговарят на възможностите за покриване на личните или семейните нужди на пътниците, а не да се закупуват количества с търговска цел.

Здравни изисквания: При пътуване в Република Гърция българските граждани трябва да имат валидна европейска здравноосигурителна карта или сключена медицинска застраховка, с оглед оказването при необходимост на спешна медицинска помощ.

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Национална кухня: В Гърция ви очаква истинско пиршество от средиземноморска риба, калмари и октоподи. Ако искате да опитате някои от най-типичните основни ястия, може би ще останете изненадани, че "гръцката мусака" е едно от тях. Друго любимо основно ястие на гърците, което се приготвя обикновено на Великден е "Kokoretsi" – печено агнешко, поднесено с много лимон. От напитките, освен прословутото узо, не пропускайте да опитате конякът "Metaxa" и т.нар. “Tsipouro”- вид ракия и подходящ аперитив за вкусна салата.

Електро захранване: 220 V

Транспорт: Гърция разполага със съвременна пътнотранспортна мрежа. Страната, поради географското си положение, е транспортен възел между Европа и Азия. През гръцка територия преминават важни транспортни коридори от Близкия Изток към Централна Европа. Съгласно стратегията на страната за развитието на транспортните комуникации, основна пътна артерия ще бъде магистралата по Виа Егнация (Εγνατία Οδός) (на български се среща и като Виа Игнатиа) - Егнатия Одос. Магистралата започва от пристанището Игуменица, в западната част на страната, и свършва на източната граница с Турция в Западна Тракия след Александруполис.

Бакшиши: Бакшишите не са задължителни в Гърция, но местните ще бъдат доволни ако им оставите нещо отгоре. Общоприето е при оставяне на бакшиш той да е 10-15% от сметката. На камериерката се дава лично малка сума в деня на отпътуването от хотела. В такситата сметките се закръглят нагоре.

Престъпност и безопастност: През последните години уличните кражби и обири на жилища не са рядкост. С оглед на личната си безопасност, препоръчително е пребиваващите в Гърция български граждани да проявяват засилено внимание и предпазливост при движение в криминогенни райони - обикновено централните части на градовете, където могат да станат жертви на обири на лични вещи и документи.

 


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах