Вашата оценка
Обединено кралство Великобритания е островна държава в Западна Европа. Състои се от четири историко-географски области: Англия, Уелс, Северна Ирландия и Шотландия. Обединеното кралство включва острова Великобритания и други по-малки острови (5100 на брой) т.нар. британски острови, образуващи най-големият архипелаг на континента. Големите островни групи са Оркнейски, Нормандски, Шетлъндски и Хебридски острови. На изток от Великобритания се намира Северно море, а на запад Атлантическия океан. Това е една типично морска страна. Нито една точка в тази държава не е отдалечена на повече от 120 км от океана или от морето.
Туристически дeстинации: Лондон, Ливърпул, Манчестър, Кеймбридж, Оксфорд, Бат, Белфаст, Глазгоу, Единбург, Кардиф

Площ  -  244 820 km²
Столица - Лондон
Най-голям град - Лондон 
Официален език - английски   
Население -  62 041 708 (2007)
Етнически състав - англичани - 77,3%, шотландци - 9,0%, ирландци - 4,1%, нормандци - 0,2%, индо-пакистанци - 1,9%, евреи - 0,8%
Религия -  римокатолици - 10,9%, православни - 0,1%, мюсюлмани - 1,9%, юдаисти - 0,8%, индуисти - 0,7%, други - 1,1%.
Климат - умерен   
Средни температури -  януари (3,7°С); юли (11,17°С)   
Валута - паунд (GBP)
Часова зона: UTC 0
Телефонен код: +44
Internet TLD: .uk

 


Полезно е да знаете

Посолство на Република България във Великобритания:
Адрес: 186-188 Queen’s Gate, London SW7 5HL, UK
Телефон: +44 20 7581 3144; +44 0 20 7584 9400
Факс: +44 20 7584 4948
E-mail: Embassy.London@mfa.bgВизов режим

Документи за пътуване и визов режим: Българските граждани могат да пътуват до Обединеното кралство с лична карта и/или паспорт. По изключение може да се влезе във Великобритания и с временен паспорт, издаден от българско дипломатическо представителство в чужбина.

Митнически изисквания: Не се декларират и не подлежат на обмитяване вещи и принадлежности за лична употреба, ако са в рамките на нормалното количество.

Здравни изисквания: Няма заразни заболявания, които да налагат задължителна ваксинация.

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Национална кухня: Традиционната кухня се приготвя лесно и включва ястия предимно с говеждо и овнешко, пилешко, свинско, агнешко месо, риба, картофи и различни зеленчуци. Към печеното месо обикновено се прибавят сосове като табаско, уорчъстър или кетчуп, с които се придобива характерният за тази кухня вкус. Англичаните обичат да започват деня си с прочутата „английска закуска” – тя е доста обилна и хранителна и обикновено се състои от месо, пържена шунка, варени или пържени  яйца, хляб, масло, конфитюр и всичко това придружено с плодове, чай или сок. Обядът обикновено е лек и приятен - салата, риба или по-лек сандвич, а вечерята е съставена от тристепенно или четиристепенно меню.

Електро захранване: 110 V

Бакшиши: бакшиш се дава на шофьора на такси, сервитьорите в ресторантите (не и в пъбовете), фризьорите и персонала на хотела, в който сте отседнали. Особеното при британците е, че те обичат дискретността. Ако оставите бакшиша за камериерката на шкафчето или върху леглото е най-добрият подход. Същото важи и за ресторантите, просто оставете допълнителното възнаграждение на масата, но ако е възможно.

Престъпност и безопастност: Туристите трябва да бъдат внимателни при опазване на личните си вещи. Великобритания е страна, притежаваща много ефективни органи за сигурност. Изключително внимание се отделя на превенцията на престъпленията. В определени райони има надписи, които предупреждават минувачите да се отнасят с повишено внимание по отношение на джебчийство и други форми на улична престъпност.

 


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах