Великобритания

Обединено кралство Великобритания е островна държава в Западна Европа. Състои се от четири историко-географски области: Англия, Уелс, Северна Ирландия и Шотландия. Обединеното кралство включва острова Великобритания и други по-малки острови (5100 на брой) т.нар. британски острови, образуващи най-големият архипелаг на континента. Големите островни групи са Оркнейски, Нормандски, Шетлъндски и Хебридски острови. На изток от Великобритания се намира Северно море, а на запад Атлантическия океан. Това е една типично морска страна. Нито една точка в тази държава не е отдалечена на повече от 120 км от океана или от морето.
Туристически дeстинации: Лондон, Ливърпул, Манчестър, Кеймбридж, Оксфорд, Бат, Белфаст, Глазгоу, Единбург, Кардиф

Площ  -  244 820 km²
Столица - Лондон
Най-голям град - Лондон 
Официален език - английски   
Население -  62 041 708 (2007)
Етнически състав - англичани - 77,3%, шотландци - 9,0%, ирландци - 4,1%, нормандци - 0,2%, индо-пакистанци - 1,9%, евреи - 0,8%
Религия -  римокатолици - 10,9%, православни - 0,1%, мюсюлмани - 1,9%, юдаисти - 0,8%, индуисти - 0,7%, други - 1,1%.
Климат - умерен   
Средни температури -  януари (3,7°С); юли (11,17°С)   
Валута - паунд (GBP)
Часова зона: UTC 0
Телефонен код: +44
Internet TLD: .uk

 


Полезно е да знаете

Посолство на Република България във Великобритания:
Адрес: 186-188 Queen’s Gate, London SW7 5HL, UK
Телефон: +44 20 7581 3144; +44 0 20 7584 9400
Факс: +44 20 7584 4948
E-mail: Embassy.London@mfa.bgВизов режим

Документи за пътуване и визов режим: Българските граждани могат да пътуват до Обединеното кралство с лична карта и/или паспорт. По изключение може да се влезе във Великобритания и с временен паспорт, издаден от българско дипломатическо представителство в чужбина.

Митнически изисквания: Не се декларират и не подлежат на обмитяване вещи и принадлежности за лична употреба, ако са в рамките на нормалното количество.

Здравни изисквания: Няма заразни заболявания, които да налагат задължителна ваксинация.

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Национална кухня: Традиционната кухня се приготвя лесно и включва ястия предимно с говеждо и овнешко, пилешко, свинско, агнешко месо, риба, картофи и различни зеленчуци. Към печеното месо обикновено се прибавят сосове като табаско, уорчъстър или кетчуп, с които се придобива характерният за тази кухня вкус. Англичаните обичат да започват деня си с прочутата „английска закуска” – тя е доста обилна и хранителна и обикновено се състои от месо, пържена шунка, варени или пържени  яйца, хляб, масло, конфитюр и всичко това придружено с плодове, чай или сок. Обядът обикновено е лек и приятен - салата, риба или по-лек сандвич, а вечерята е съставена от тристепенно или четиристепенно меню.

Електро захранване: 110 V

Бакшиши: бакшиш се дава на шофьора на такси, сервитьорите в ресторантите (не и в пъбовете), фризьорите и персонала на хотела, в който сте отседнали. Особеното при британците е, че те обичат дискретността. Ако оставите бакшиша за камериерката на шкафчето или върху леглото е най-добрият подход. Същото важи и за ресторантите, просто оставете допълнителното възнаграждение на масата, но ако е възможно.

Престъпност и безопастност: Туристите трябва да бъдат внимателни при опазване на личните си вещи. Великобритания е страна, притежаваща много ефективни органи за сигурност. Изключително внимание се отделя на превенцията на престъпленията. В определени райони има надписи, които предупреждават минувачите да се отнасят с повишено внимание по отношение на джебчийство и други форми на улична престъпност.

 


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах