Вашата оценка
Белгия е държава разположена в Западна Европа. Граничи с Германия, Нидерландия, Франция, Люксембург, има излаз на Северно море на северозапад. Езиковото разнообразие на страната води до чести политически конфликти.
Страна с богата история, култура, изкуство и прелестна кухня и архитектура. Белгия е една от най-притегателните туристически дестинации на Стария континет.
Най-вероятно за повечето туристи Брюксел е първата спирка от разходката им. Освен с многобройните си културни събития и забележителности, градът е прочут с това, че тук се намират седалищата на Европейския парламент, Европейската комисия, Съветът на Европейския съюз, както и  щабквартирата на НАТО и други международни организации. Тези от вас, които искат да се докоснат до красотата на средновековната архитектура, могат да се отправят към прелестния град Брюж. Тук ще се озовете в приказната атмосфера на красиви водни канали, изящно прорязващи града, бебзрой музеи и църкви и интересни забележителности. Градовете Антверпен и Гент са също важни спирки от обиколката на страната.
Туристически дeстинации: Брюксел, Гент, Брюж, Антверпен

Площ - 30 528 km²
Столица - Брюксел
Най-голям град - Брюксел
Официален език - нидерландски, френски, немски
Население - 10 708 433 души (2008)
Етнически състав - фламандци - 50,7%, валонци - 39,1%, немци - 1% , италианци - 2,9%, французи - 1,2%, мароканци - 1,1%, испанци - 0,7%, турци - 0,7%, холандци - 0,6%
Религия - римокатолици - 97.4%, православни - 0.3%, протестанти - 1.9%, мюсюлмани - 3.2%, юдаисти - 0.4%, други - 1.2%
Климат   -умерен, морски
Средни температури -  януари (-1,3°С); юли (14, 19°С)
Валута - евро (EUR)
Часова зона: UTC +1
Телефонен код: + 32
Internet TLD: .be


Полезно е да знаете

Посолството на Република България в Белгия:
BELGIQUE, BRUXELLES
58, Avenue Hamoir, 1180 Bruxelles
Телефон: (0032 2) 374-08-66, 374-59-63; 375 70 81; 375 59 63
Факс: (0032 2) 375-84-94
Е-mail: embassy@bulgaria.be

Визов режим - Гражданите на Европейския съюз имат право да пребивават на територията на страната за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.

Митнически изисквания - Всеки пътник над 17 годишна възраст може да внесе:     дестилирани напитки и спиртни напитки с над 22 % обемно алкохолно съдържание - 1 литър или дестилирани напитки и спиртни напитки, аперитиви на винена или алкохолна основа, с обемно алкохолно съдържание не по-високо от 22 %, ликьорни вина - 2 литра, непенливи вина – 4 литра,16 литра бира. Тютюневи изделия: 200 цигари, 100 пурети, 50 пури, 250 грама тютюн за пушене.

Здравни изисквания - При влизане в страната не се изискват ваксинации.

Питейна вода - Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Национална кухня - Разпространено е мнението, че белгийската кухня се отличава с немски размер на порциите и френски финес и качество. Популярни са всякакви видове дивеч и дивечови птици, месо и пастети. Изключително популярни са също и рибата и рибните продукти, като неоспорим фаворит са мидите, които биват приготвяни по най - разнообразни начини. Пържените картофи се считат за белгийско откритие и са национална кулинарна гордост. Доста разпространен деликатес са варените охлюви и скариди. Някои оригинални белгийски ястия, например пастет от пиле, пиле "Ватерзуа", заек със сини сливи, задушена цикория, намират място и в менютата на други страни. Страната произвежда и над 1000 вида бира.

Електро захранване - 220 V

Транспорт - Заради преходното географско положение на Белгия транспортната мрежа е изградена много добре. Железопътната мрежа е една от най-плътните в света, а пътната обхваща около 120 000 км асфалтирани улици. Главните летища са Брюксел Интернационал и Остенде. Най-важното пристанище е Антверпен. Вътрешната навигационна мрежа, превозването на стоки чрез шлепове е силно развито. Създадени са многобройни канали и мрежи свързващи Белгия с цяла Европа. Икономичността и рентабилността на водния транспорт ( 5 пъти по евтин от сухопътния) предвещава увеличаване през следващите години. През 2002 бе построен и най-големият навигационен асансьор в света, в Стрепи-Тйо, висок 73 метра и свързващ реките Maac и Еско, Франция с Нидерландия

Бакшиши - Таксиметровите шофьори и персоналът на заведенията там очакват по-скоро да закръглите сметката отколкото да оставяте определен процент бакшиш.

Престъпност и безопастност - Равнището на престъпността в Белгия не предполага специални мерки за лична безопасност. Известна предпазливост е необходима при посещение на т.н. ""Арабски пазар"" в Брюксел, на някои хотели и на гарите в столицата и по-големите градове в страната, както и при пътуване с обществения транспорт, предвид възможността за кражби на пари и документи.

 


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах