Вашата оценка

Румъния

Румъния (на румънски: România) е държава в Югоизточна Европа. Тя граничи на североизток с Молдова и Украйна, на запад — с Унгария и Сърбия, а на юг — с България. На изток има излаз на Черно море.
Румъния има магически замъци, средновековни градове, прекрасни места за разходка и чудесни пейзажи. Смразяващата история за Дракула е вдъхновена от румънския граф Влад Дракул от XV век.
Туристически дестинации: Букурещ, Брашов, Сибиу, Синая, Сигишоара.

Площ - 238 391 km² (на 83-то място)
Климат - умерен
Столица - Букурещ
Официален език - румънски
Население (пребр. 2011) - 19,042,936 (на 59-то място)
Валута - Румънска лея (1 EURO = 4.3 RON)
Часова зона UTC +2
Телефонен код +40


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Букурещ, Румъния
Адрес: Bucuresti, sector 1, str. Rabat  nr. 5
Тел.: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59
Факс: +40 21 230 7654
Дежурни телефони в извънработно време: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59
Работно време: По - Пт,  09.00 - 17.00 ч.

Документи за пътуванеи визов режим: Българските граждани могат да влизат и пребивават на територията на Румъния безвизово, за срок от 90 дни в рамките на 6 месеца с валидни лична карта или паспорт.

Митнически изисквания: При влизане в Румъния от държава-членка на Европейския съюз, разрешеното количество цигари е до 800 къса (4 стека).

Здравни изисквания: Пътуващите и краткосрочно пребиваващите на територията на Румъния български граждани следва да имат Европейска здравно осигурителна карта и/или медицинска застраховка за пътуванев чужбина.

Електро захранване: 220 V

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода. 

Движение по пътищата: При влизане с МПС в страната следва задължително да се закупи винетка, срещу предоставен талон на автомобила. Винетки могат да бъдат закупени от съответните пунктове за продажба на ГКПП или бензиностанции в страната.
Особено внимание обръщаме на факта, че винетката следва да покрива целия период на пребиваване на превозното средство на територията на страната. При напускане на Румъния, водачът на превозното средство следва да представи винетка, валидна към момента на преминаването на последния контролен пункт. В случай че такава липсва или е с изтекла валидност, се заплаща такса за ползване на пътната мрежа без винетка, (заплаща се на място), както и глоба.

Национална кухня: Румънската кухня е разнообразна, с ястия, възприети от различните чуждестранни култури, с които румънците са влизали в контакт, както и със специфични видове ястия. Силно е влиянието на на кухните на съседните народи като сръбската, българската и унгарската.
Едно от най-известните, типично румънски ястия е мамалигата – сварено царевично брашно. Това е ястие, дълго време смятано за храна за бедняци, което обаче сега е оценявано по достойнство.
Румънците използват най-вече свинско месо, но се консумира и телешко, пилешко, агнешко и шилешко.
Интересна е тъй наречената “Българска салата” – мешана салата от домати, краставици, печени чушки, лук, сирене и шунка.
Най-употребяваната алкохолна напитка е виното. В Румъния се произвеждат множество специфични местни вина като “Фетяска” (Fetească), Граса (Grasă), Тамъйоаса (Tamâioasă), както и универсалните Ризлинг, Мерло, Совиньон блан, Каберне совиньон, Шардоне, Мускат отонел. Характерно е, че румънците предпочитат полусухите и сладките червени и бели вина, а белите вина се консумират най-често като “шприц” – разредени с газирана вода. Употребява се и бира, както местни марки, така и произвеждани по лиценз.
Румъния е сред най-големите световни производители на сливи и почти цялата сливова продукция се използва за приготвянето на сливова ракия с нисък градус, наричана “цуйка” (ţuică). Плодовата ракията с по-висок градус се нарича “палинка” (pălincă) и се произвежда от сливи, круши, ябълки и други плодове.

Престъпност и сигурност: При пътуване в страната следва да се отчита дребната престъпност - джебчийството и кражбите от автомобили на документи, пари, мобилни телефони и др.
Българските граждани следва да бъдат особено внимателни при посещения на големи магазини, пазари, гари, автогари, както и при спиране на бензиностанции и край пътя (за почивка или ремонт на автомобила).
Съветваме да не оставят без надзор в автомобила чанти и предмети, привличащи вниманието на крадците.
В случай на кражба, българските граждани следва да се обърнат към най-близкото полицейско управление или Посолството на Република България.

 

 


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах