КУРОРТИ В Малта

Малта

Република Малта е островна държава, разположена върху архипелаг в центъра на Средиземно море южно от Италия, източно от Тунис и северно от Либия. Първи финикийците откриват стратегическото значение на архипелага при своята колонизация на западното Средиземноморие. След тях идват Рим, Византия, Арабският халифат, Арагон, норманите, Малтийският орден, Франция и Великобритания, като всички са търсели добри пристанища за контрол върху Средиземно море.
Въпреки че географски островите са част от Африка и лежат върху африканската континентална плоча, културно и исторически те са част от Европа. През 2004 г. страната става член на Европейския съюз. И по население, и по площ, Малта е най-малката страна-член на ЕС. Малтийският език е единственият семитски език, официален за европейска държава.
Мистичният ореол около Малтийския орден и топлият средиземноморски климат правят Малта привлекателна туристическа цел за много европейци целогодишно. Около 24,2% от БВП на страната е от туризъм.
Туристически дестинации: Валета, Мдина, Гозо, Комино, Сейнт Джулианс, Слима, Буджиба.

Площ - 316 km² (на 184-то място)
Население - 405 577 души (2007)
Официален език - малтийски и английски
Столица - Валета
Най-голям град - Валета
Валута - Евро
Етнически състав - малтийци - 96,8%, англичани - 1,3%, италианци - 0,8%, други - 1,1%
Религия – християни - 99,5%, протестанти - 1,9%
Климат - средиземноморски
Средна температура - януари 12°С; юли - 25°С
Часова зона UTC +1
Телефонен код +356
Internet TLD .mt


Полезно е да знаете

Република България няма функциониращо посолство в Малта. Посолството на Република България в Рим е акредитирано в Малта.

Посолство на Република България в Рим
Адрес: Via Pietro Paolo Rubens, 21, 00197 ROMA
Тел.:+39 06 322 46 40; +39 06 322 46 43
Работно време: По – Пт, 09.00 - 17.00 ч.
e-mail: Embassy.Rome@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/italy

Документи за пътуване и визов режим: Необходимо е само българските граждани да притежават валидна лична карта или задграничен паспорт, за да влязат и пребиват на малтийска територия.

Митнически изисквания: безмитен внос на стоки, закупени от държави-членки на ЕС, предназначени за лична употреба: тютюневи изделия: 200 цигари (10 кутии) или 50 пури, алкохолни напитки: 1 л. алкохолни напитки, други стоки за лична употреба на обща стойност до 175 евро. Забранени за внос са стоки от животински произход от страна не-членка на ЕС.

Електро захранване: 220 V

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода. 

Транспорт: Трафикът в Малта е с ляво движение, подобно на Великобритания. Страната има добре организиран и достъпен обществен транспорт. С него можете лесно и удобно да се придвижвате между курортите, както и да направите самостоятелна обиколка на острова. Действащите автобуси на градския транспорт са една от атракциите и символите на Малта. Реставрирани от времето на Англичаните, те са с уникална визия – жълти, оранжеви или червени (в Гозо), със звънец, който дърпате, ако искате шофьора да спре на спирката. Билетите се закупуват в автобуса. От столицата Валета пътуват линии до всички точки на Малта, транспортният център на Гозо е Виктория. От Малта до Гозо може да стигнете с ферибот за около 30 мин., до Комино може да се придвижвате с корабчета и лодки.

Плажове: Крайбрежието на Малта е скалисто, пясъчни плажове има в северната част на острова, в района на Mellieha – Paradise Bay, Golden Bay, Ghadira Bay. В St. Julian`s има малък пясъчен плаж в залива St. George. В непосредствена близост до морето има множество обществени басейни с шезлонги, чадъри, кафенета и ресторанти към тях. Островът предлага чудесни възможности за практикуване на гмуркане и водни спортове.

Национална кухня: Малта има своя собствена кухня. Както всички други средиземноморски страни, е благословена с прясна риба, вкусни зеленчуци, сладки плодове и изобилие на лимони, маслини, каперси и чесън, мента и босилек.Традиционни ястия в Малта са супите (минестроне, рибена супа), пастата и сладкарските изделия. Пълнените ястия също са типични за малтийската кухня. Stuffat Tal-Fenek (задушен заек) е едно от националните ястия.

Бакшиши: Прието е да се дават бакшиши в Малта. Повечето ресторанти не включват такса за обслужване, така че е добре да оставите 10-15 % бакшиш.

Престъпност и сигурност: Равнището на престъпност в Малта не предполага специални мерки с оглед на личната  безопасност на пътуващите. 

 


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах