Вашата оценка

КУРОРТИ В Малта

Малта

Република Малта е островна държава, разположена върху архипелаг в центъра на Средиземно море южно от Италия, източно от Тунис и северно от Либия. Първи финикийците откриват стратегическото значение на архипелага при своята колонизация на западното Средиземноморие. След тях идват Рим, Византия, Арабският халифат, Арагон, норманите, Малтийският орден, Франция и Великобритания, като всички са търсели добри пристанища за контрол върху Средиземно море.
Въпреки че географски островите са част от Африка и лежат върху африканската континентална плоча, културно и исторически те са част от Европа. През 2004 г. страната става член на Европейския съюз. И по население, и по площ, Малта е най-малката страна-член на ЕС. Малтийският език е единственият семитски език, официален за европейска държава.
Мистичният ореол около Малтийския орден и топлият средиземноморски климат правят Малта привлекателна туристическа цел за много европейци целогодишно. Около 24,2% от БВП на страната е от туризъм.
Туристически дестинации: Валета, Мдина, Гозо, Комино, Сейнт Джулианс, Слима, Буджиба.

Площ - 316 km² (на 184-то място)
Население - 405 577 души (2007)
Официален език - малтийски и английски
Столица - Валета
Най-голям град - Валета
Валута - Евро
Етнически състав - малтийци - 96,8%, англичани - 1,3%, италианци - 0,8%, други - 1,1%
Религия – християни - 99,5%, протестанти - 1,9%
Климат - средиземноморски
Средна температура - януари 12°С; юли - 25°С
Часова зона UTC +1
Телефонен код +356
Internet TLD .mt


Полезно е да знаете

Република България няма функциониращо посолство в Малта. Посолството на Република България в Рим е акредитирано в Малта.

Посолство на Република България в Рим
Адрес: Via Pietro Paolo Rubens, 21, 00197 ROMA
Тел.:+39 06 322 46 40; +39 06 322 46 43
Работно време: По – Пт, 09.00 - 17.00 ч.
e-mail: Embassy.Rome@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/italy

Документи за пътуване и визов режим: Необходимо е само българските граждани да притежават валидна лична карта или задграничен паспорт, за да влязат и пребиват на малтийска територия.

Митнически изисквания: безмитен внос на стоки, закупени от държави-членки на ЕС, предназначени за лична употреба: тютюневи изделия: 200 цигари (10 кутии) или 50 пури, алкохолни напитки: 1 л. алкохолни напитки, други стоки за лична употреба на обща стойност до 175 евро. Забранени за внос са стоки от животински произход от страна не-членка на ЕС.

Електро захранване: 220 V

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода. 

Транспорт: Трафикът в Малта е с ляво движение, подобно на Великобритания. Страната има добре организиран и достъпен обществен транспорт. С него можете лесно и удобно да се придвижвате между курортите, както и да направите самостоятелна обиколка на острова. Действащите автобуси на градския транспорт са една от атракциите и символите на Малта. Реставрирани от времето на Англичаните, те са с уникална визия – жълти, оранжеви или червени (в Гозо), със звънец, който дърпате, ако искате шофьора да спре на спирката. Билетите се закупуват в автобуса. От столицата Валета пътуват линии до всички точки на Малта, транспортният център на Гозо е Виктория. От Малта до Гозо може да стигнете с ферибот за около 30 мин., до Комино може да се придвижвате с корабчета и лодки.

Плажове: Крайбрежието на Малта е скалисто, пясъчни плажове има в северната част на острова, в района на Mellieha – Paradise Bay, Golden Bay, Ghadira Bay. В St. Julian`s има малък пясъчен плаж в залива St. George. В непосредствена близост до морето има множество обществени басейни с шезлонги, чадъри, кафенета и ресторанти към тях. Островът предлага чудесни възможности за практикуване на гмуркане и водни спортове.

Национална кухня: Малта има своя собствена кухня. Както всички други средиземноморски страни, е благословена с прясна риба, вкусни зеленчуци, сладки плодове и изобилие на лимони, маслини, каперси и чесън, мента и босилек.Традиционни ястия в Малта са супите (минестроне, рибена супа), пастата и сладкарските изделия. Пълнените ястия също са типични за малтийската кухня. Stuffat Tal-Fenek (задушен заек) е едно от националните ястия.

Бакшиши: Прието е да се дават бакшиши в Малта. Повечето ресторанти не включват такса за обслужване, така че е добре да оставите 10-15 % бакшиш.

Престъпност и сигурност: Равнището на престъпност в Малта не предполага специални мерки с оглед на личната  безопасност на пътуващите. 

 


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах