Вашата оценка

КУРОРТИ В Албания

ДуръсСарандаКсамил

Албания е може би една от най-интересните и необикновени страни на Балканите. Останала почти недокосната от могъщата сила на глобализацията, страната предлага невероятното съчетание от древна история и култура, неподправена красота и топли и гостоприемни хора. И именно това я прави някак си различна.
Албания съчетава в себе си буйната и пълна с очарование сила на Средиземноморието, възхитително гостоприемен народ и зашеметяващ със своята цветна палитра ренесанс в столицата Тирана.
Най-подходящият момент да посетите страната е в началото или края на лятото през май, юни или септември. По това време на годината не е много горещо, прекалено претъпкано с хора и има доста свободни места, където можете да отседнете. Най-подходящ е септември. Той предлага приятно топло време, дълги дни и изобилие от плодове и зеленчуци.
Главните крайбрежни курорти в Албания са доста натоварени през юли и август, а ски-сезонът започва от края на ноември и продължава до март.
Туристически дeстинации: Тирана, Дурас, Елбасан, Круя, Саранда,.

Площ - 28 748 km²
Столица  - Тирана
Най-голям град  - Тирана
Официален език   - албански
Население  - 4 249 942
Етнически състав -  95 % - албанци,  3 % - гърци, 2 % - други
Религия - мюсюлмани - 70%, римокатолици – 10%,източноправославни - 20%
Климат  - умереноконтинентален
Средни температури - януари (8,9°С); юли (24, 25°С)
Валута -  албански лек (ALL)
Часова зона: UTC +1
Телефонен код: +355
Internet TLD: .al


Полезно е да знаете

Посолството на Република България в Албания
Адрес:  ALBANIE, TIRANA Ambassade de la Republique de Bulgarie Ruga Skenderberg 12
Телефон.: (00355 42) 3 31 55, 3 29 06
Факс: (00355 42) 3 22 72
E-mail:bgemb@icc-al.org

Документи за пътуване и визов режим
Необходими са валидни български лични документи - паспорт или лична карта.
Българските граждани, притежатели на валидни паспорти и лични карти, могат да влизат и пребивават в Република Албания без визи. При пребиваване в страната за период над 30 дни, следва да се получи разрешение за престой, издавано от органите на Министерство на вътрешните работи на Албания.

Митнически изисквания: При посещение в страната с автомобил е необходимо при влизане да се представят документите на автомобила, валидно свидетелство за правоуправление на МПС, както и международна застраховка /зелена карта/ с валидност съответствуваща на срока на престоя в страната. При влизане и излизане се разрешава внос и износ на валута до 10 000 щатски долара без да бъдат декларирани. Извън вещите за лична употреба, които следва да бъдат в разумни граници, останалите стоки внасяни или изнасяни от страната от физически лица е необходимо да бъдат придружени от документи за придобиване и собственост.

Здравни изисквания: Не съществува необходимост от специални ваксинации при влизане в страната.

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Национална кухня: Кухнята на Албания, макар че е повлияна от турската, гръцката и италианската кухни, силно запазва своите напълно специфични вкусове. Основната храна на албанците е обядът. Обядът обикновено състои от "gjelle" (основно ястие на месна основа), придружен от салата от пресни зеленчуци. Морските дарове и специалитетите от тях са често приготвяни в крайбрежните райони или градове с езера, като Шкодра.
Албански зеленчуков пай, е традиционна албанска рецепта. Повечето пайове, приготвени от албанските готвачи не са сладки.Hasude е традиционен албански десерт, приготвен от захар, царевично нишесте, масло и вода. Друго типично албанско ястие е byrek. Това е ястие от точени кори с плънка от спанак или сирене. Тирана fergese с чушки е традиционно албанско ястие.

Електро захранване: 220V 50Hz

Престъпност и безопастност: Равнището на престъпността в Република Албания е високо. С оглед на личната си безопасност е препоръчително пребиваващите на албанска територия български граждани да проявяват засилено внимание и предпазливост в отношенията си с непознати лица, както и да не се движат в населените места и на територията на страната в късните вечерни и нощни часове.


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах