КУРОРТИ В Албания

ДуръсСаранда

Албания е може би една от най-интересните и необикновени страни на Балканите. Останала почти недокосната от могъщата сила на глобализацията, страната предлага невероятното съчетание от древна история и култура, неподправена красота и топли и гостоприемни хора. И именно това я прави някак си различна.
Албания съчетава в себе си буйната и пълна с очарование сила на Средиземноморието, възхитително гостоприемен народ и зашеметяващ със своята цветна палитра ренесанс в столицата Тирана.
Най-подходящият момент да посетите страната е в началото или края на лятото през май, юни или септември. По това време на годината не е много горещо, прекалено претъпкано с хора и има доста свободни места, където можете да отседнете. Най-подходящ е септември. Той предлага приятно топло време, дълги дни и изобилие от плодове и зеленчуци.
Главните крайбрежни курорти в Албания са доста натоварени през юли и август, а ски-сезонът започва от края на ноември и продължава до март.
Туристически дeстинации: Тирана, Дурас, Елбасан, Круя, Саранда,.

Площ - 28 748 km²
Столица  - Тирана
Най-голям град  - Тирана
Официален език   - албански
Население  - 4 249 942
Етнически състав -  95 % - албанци,  3 % - гърци, 2 % - други
Религия - мюсюлмани - 70%, римокатолици – 10%,източноправославни - 20%
Климат  - умереноконтинентален
Средни температури - януари (8,9°С); юли (24, 25°С)
Валута -  албански лек (ALL)
Часова зона: UTC +1
Телефонен код: +355
Internet TLD: .al


Полезно е да знаете

Посолството на Република България в Албания
Адрес:  ALBANIE, TIRANA Ambassade de la Republique de Bulgarie Ruga Skenderberg 12
Телефон.: (00355 42) 3 31 55, 3 29 06
Факс: (00355 42) 3 22 72
E-mail:bgemb@icc-al.org

Документи за пътуване и визов режим
Необходими са валидни български лични документи - паспорт или лична карта.
Българските граждани, притежатели на валидни паспорти и лични карти, могат да влизат и пребивават в Република Албания без визи. При пребиваване в страната за период над 30 дни, следва да се получи разрешение за престой, издавано от органите на Министерство на вътрешните работи на Албания.

Митнически изисквания: При посещение в страната с автомобил е необходимо при влизане да се представят документите на автомобила, валидно свидетелство за правоуправление на МПС, както и международна застраховка /зелена карта/ с валидност съответствуваща на срока на престоя в страната. При влизане и излизане се разрешава внос и износ на валута до 10 000 щатски долара без да бъдат декларирани. Извън вещите за лична употреба, които следва да бъдат в разумни граници, останалите стоки внасяни или изнасяни от страната от физически лица е необходимо да бъдат придружени от документи за придобиване и собственост.

Здравни изисквания: Не съществува необходимост от специални ваксинации при влизане в страната.

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Национална кухня: Кухнята на Албания, макар че е повлияна от турската, гръцката и италианската кухни, силно запазва своите напълно специфични вкусове. Основната храна на албанците е обядът. Обядът обикновено състои от "gjelle" (основно ястие на месна основа), придружен от салата от пресни зеленчуци. Морските дарове и специалитетите от тях са често приготвяни в крайбрежните райони или градове с езера, като Шкодра.
Албански зеленчуков пай, е традиционна албанска рецепта. Повечето пайове, приготвени от албанските готвачи не са сладки.Hasude е традиционен албански десерт, приготвен от захар, царевично нишесте, масло и вода. Друго типично албанско ястие е byrek. Това е ястие от точени кори с плънка от спанак или сирене. Тирана fergese с чушки е традиционно албанско ястие.

Електро захранване: 220V 50Hz

Престъпност и безопастност: Равнището на престъпността в Република Албания е високо. С оглед на личната си безопасност е препоръчително пребиваващите на албанска територия български граждани да проявяват засилено внимание и предпазливост в отношенията си с непознати лица, както и да не се движат в населените места и на територията на страната в късните вечерни и нощни часове.


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах