Вашата оценка

Тунис е държава в Северна Африка, населена предимно от араби. Има излаз на Средиземно море. Граничи с Алжир на запад и с Либия на юг и изток.
С брегова ивица от над 1200 км Тунис и рай за Европейските туристи. В допълнение, тук може да посетите едни от най-добре запазените паметници на римската цивилизация в Картаген и Ел-Джем, мосюлманската светиня в  Кайруан, както и древните постройки в Татауин, където е сниман първия епизод на филма Междузвездни войни.
Туристически дестинации: Тунис, Хаммамет, Сус, Монастир, Порт ел Кантауи, Картаген, Сахара, Джерба.

Площ - 163 610 km² (на 89-то място)
Население - 10 074 951 души (2005)
Климат - субтропичен и пустинен
Средни температури - януари (10°С); юли (26,32°С)
Официален език - арабски
Столица - Тунис
Най-голям град - Тунис
Валута - тунизийски динар (TND)
Етнически състав - туниски араби - 97,4%, други араби - 0,5%, бербери - 1,2%, европейци - 0,4%
Религия – мюсюлмани - 99,2%, християни - 0,5%, юдаисти - 0,3%
Часова зона - UTC +1
Телефонен код +216
Internet TLD .tn


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Тунизийската република
Адрес: 5 Rue Ryhane, Cité Mahrajène, 1082 Tunis
Тел.: +216 71 800980; +216 71 798 962
Дежурен телефон в извънработно време: +216 22 835 427
Работно време: 8.00 – 16.30 ч.
Е-mail: Embassy.Tunis@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/tunisia

Документи за пътуване и визов режим: Българските граждани влизат в Тунис с паспорт, валиден минимум 6 месеца към датата на пътуване. Други специални документи не се изискват.

Практически съвети : От 14.01.2011г. в страната е въведено извънредно положение и на обществените места има засилено присъствие на полицейски и армейски части. В туристическите и крайбрежни  зони мерките за сигурност са на добро ниво, но при посещения извън тях, се препоръчва  носенето на документ за самоличност, който да бъде представен при поискване за проверка.
Поради усложнената криминогенна обстановка не се препоръчват посещения в отдалечени, пустинни райони в южните и централни части на Тунис и особено неорганизирани туристически пътувания във вътрешността на страната, както и в близост до границите с Алжир и Либия.
Да се избягват неналежащи пътувания до всички зони на страната с изключение на северното крайбрежие – Кап Бон, Хамамет, Сус, Монастир.
Пътуване на деца: При пътуване на непълнолетни деца, в случай че не са придружени от бащата, тунизийските власти изискват неговото писмено разрешение. Разрешение от майката не е задължително.

Здравни изисквания: При пътуване за Тунис се препоръчва предварително да бъде направена здравна застраховка.
Общото ниво на здравеопазване в страната е добро, но при необходимост от медицинска помощ, следва да се има предвид, че тя се заплаща.
Не се изисква задължителна имунизация или имунизационна книжка.
Препоръчва се ваксинирането срещу коремен тиф, но то не е задължително.

Питейна вода: Консумирането на бутилирана вода е силно препоръчително.

Електрозахранване: 220V/50Hz

Транспорт: Жп мрежата е развита главно в северната и североизточната част на Тунис. Дължината и е 2 100 km. Важно значение има морския транспорт, чрез който се осъществяват 90 % от вносните и 95 % от износните операции. Основни морски пристанища са: Тунис, Ла Гулет, Бизерта, Сфакс, Сус и Габес (за нефт). Въздушният транспорт се осъществявя от националната компания "Тунис еър". Има три международни летища.
В Тунис има няколко вида таксита. При придвижване в пределите на един населен пункт следва да спрете такси с жълт цвят. За пътуване в друг град са предназначени т.нар. "Големи таксита" (плаща се за изминати километри с брояч), а също и маршрутни таксита, като за стойността на пътуването в тях трябва да се договорите предварително. Автомобилите с червена линия вървят на далечни разстояния, със синя - курсират между близки населени пунктове. Стойността на пътуването с тунизийско такси е сравнително ниска.

Национална кухня: Прието е всички ястия в Тунис да се поднасят с традиционния сос хариса, който се състои от червени чушки, чесън, зехтин и магданоз.
Най-честата форма на хляба е традиционният лаваш или нещо като питка. Прието е хлябът да се чупи с ръце.
Тунис е мюсюлманска страна, затова в нейната кухня свинското месо отсъства, но има в изобилие агнешко, овче, козе, телешко, месо от птици и разнообразни видове риба. Единственият продукт от наситнено месо е кебапът. В останалите случаи месото се приготвя на порции, като печено на шиш или в специална пещ.
Морските води на Тунис са богати на различна риба - тон, ципура, сардини, кефал, лаврак и други. С най-голяма популярност се ползва рибата тон.
Гарнитурите тук се приговят от бобени култури, ориз, зеленчуци и плодове в най-различни съчетания. От млечните продукти е разпространено само сиренето. Струва си туристите да отделят особено внимание на ястието агне в гърне, на телешката чорба със зеленчуци, на т. нар. “брик” - питки от прясно тесто с пълнеж от месо, яйца и зеленчуци. Омлетът с пилешко тук се нарича “тажин” или “ожей” (в случай, че се поднася с пикантен колбас). “Шакенуки” е популярното тунизийско рагу, от което човек просто не може да се откаже. “Мешви” е агне на шиш - като чевермето у нас.
Задължителният елемент от тунизийската кухня е кускусът. Той се приготвя със задушено месо и зеленчуци.
Традиционно мюсюлманите не употребяват алкохол, но отношението тук по този въпрос е съвсем либерално. Освен това в страната се произвеждат прекрасни вина (сухи и трапезни).
От всички алкохолни напитки най-оригинален е ликьорът от финикова палма - тибарин, както и водката буха от финикови фурми и смокини.

Бакшиши: Бакшишите в Тунис са нещо без което няма да минете. Местните очакват от вас да получат бакшиш за всяка услуга. Размерът му не е точно определен, но може да се придържате към правилото за 10-те процента. Ако попитате някой на улицата да ви упъти той ще очаква някакви дребни пари в замяна. В хотела може да попаднете в неприятната ситуация да ви покажат стаята и някой от персонала да ви чака на вратата и да не излиза. В Тунис това е "намек" да му дадете дребни пари.

Престъпност и сигурност: Наблюдава се повишаване нивото на престъпността след събитията от 14 януари 2011 г. и в частност увеличаване броя на криминалните прояви, хулиганството и дребните кражби.


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах