Вашата оценка

Унгария (на унгарски: Magyarország) е вътрешноконтинентална държава в Централна Европа. Тя няма излаз на море и граничи с Австрия, Словакия, Украйна, Румъния, Сърбия, Хърватия и Словения.
Културата на Унгария има древни връзки с финската култура и по-нови с културните традиции на славяни, немци и австрийци. Унгарският език е угро-фински език, нямащ нищо общо с останалите езици от Централна Европа. Като един от малкото модерни европейски езици, които не принадлежат на индоевропейското езиково семейство, той винаги е представлявал голям интерес за езиковедите. Говорен е в Унгария и от унгарските малцинства в седем съседни държави. Унгарското име за езика е magyar.
Туристически дестинации: Будапеща.

Площ - 93 030 km² (на 107-мо място)
Население - 10 064 000 души (2007)
Официален език - Унгарски
Столица - Будапеща
Най-голям град - Будапеща
Етнически състав - унгарци - 92,1%, цигани - 3,2%, немци - 1,8%, хървати - 0,4%, сърби - 0,2%, словаци - 0,7%, румънци - 0,2
Религия – католици - 70,7%, протестанти - 24,2%, униати - 4,7%, православни - 0,4%, юдаисти - 0,9%
Климат - умерено континентален
Средни температури - януари (-2,-4°С); юли (2, 23°С)
Валута Форинт (HUF)
Часова зона UTC +1
Телефонен код + 36
Internet TLD .hu


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Унгария
Адрес: бул. Андраши № 115, 1062 Будапеща, Унгария
Телефон: +36 1 322 08 24; +36 1 322 08 36; +36 1 342 37 38
Факс: +36 1 322 52 15
Дежурен телефон в извънработно време: + 36 20 534 4559
E-mail: Embassy.Budapest@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/hungary


Документи за пътуване и визов режим: На територията на Унгария, българските граждани пътуват с лична карта или паспорт.

Местна валута: Форинт (HUF)
Банкнотите, които се употребяват са в 20 000, 10 000, 5 000, 2 000, 1 000, и 500 HUF. Монети: 200 (оцветени в два цвята, подобни на € 1), 100 (оцветени в два цвята, подобни на € 2), 50, 20, 10, 5 HUF.
Разплащане в евро вече е прието в повечето хотели и някои ресторанти и магазини, но на курс по-нисък от официалния, което често се дължи на колебанията в курса на форинта.
За извършване на  всякакви парични плащания, най-добре е да се плати във форинти, тъй като в някои случаи разликата може да бъде драстична. Официалният курс форинт /евро често варира от 250 до 300 HUF/ 1 EUR.
Можете да използвате основните видове кредитни карти (Eurocard, Visa, Mastercard) в по-големите магазини и по-големи ресторанти. Банкомати са на разположение дори и в малките градове.

Митнически изисквания: Пътниците от държави извън Шенген попадат  под строг митнически контрол.
В Унгария е позволен вноса на цигари до две кутии на човек.
Алкохол – разрешен е 1л. алкохол с алкохолно съдържание повече от 22%; 2л алкохол с алкохолно съдържание до 22%; 4л. вино; 16л. бира. В случай на нарушение, цялото количество се конфискува и се заплаща глоба от около 100 евро.
Ловно оръжие е разрешено за внасяне от гражданин на страна член на ЕС, ако има европейски лиценз и декларация, че не може да закупува или продава своето или ново оръжие на територията на Унгария.
Забранено е транспортирането или носенето на автоматични оръжия и притежанието на наркотици.
На някои от граничните пунктове (особено Nagylak) са чести случаите на искани нерегламентирани суми от митническите служители, обикновено в размер на 10-20 евро. В тези случаи можете да се свържете с консулството при посолството на България в Будапеща и да опишете случая под формата на жалба, като задължително докладвате и номера на служебната значка на митническия служител поискал нерегламентирани пари.

Здравни изисквания: Преди пътуване проверете какво покрива здравната Ви застраховка. Европейската здравноосигурителна карта се изисква от гражданите на ЕС, които кандидатстват за безплатно лечение, но тя покрива само спешна медицинска помощ.

Електро захранване: 220 V

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Транспорт : Унгария разполага с добре развита транспортна инфраструктура, за да може да посреща милионите туристи всяка година и да ги обслужва подобаващо. Летища има в 12 от основните градове на страната, като най-големите и най-натоварените са край столицата Будапеща, в Дебрецен, Токол. По-малик са летищата край Сиофок, което поема туристопотока за Балатон, Кешкемет, Каланд и други.
До вътрешните точки на страната се стига бързо и удобно с унгарските железници. Изключително развит в Унгария е и речният транспорт, но основно край бреговете на Синия Дунав.
Таксита : По-добре е да ви поръчат такси от хотела или ресторанта, в който сте, отколкото да си спрете на улицата. Използвайте единствено лицензираните, които са с жълти табели.

Национална кухня: Унгарската кухня, наричана още Маджарска кухня, е наситена с подправки, лук, чушки и картофи. Характерна особеност на унгарската кухня също е и широката употреба на брашно и червен пипер за сгъстяване на ястията и използването на много пиперки.
Месото е основен хранителен продукт, като най - разпространено е телешкото. Пикантният вкус и яркочервеният цвят са типични за много ястия. Синоним на унгарската кухня е гулашът.
Закуската обикновено се състои от пресен хляб, плодове, зеленчуци и колбас.
Обядът е главното хранене за деня и се състои обикновено от супа, основно ястие с месо, десерт и плодове.
Вечерята е сравнително опростена, като обикновено съдържа супа, хляб и плодове. Характерни специалитети на Унгарската кухня са гулашът, рибената чорба, сърмите, палачинките, тортата Добуш.
Световна известност е придобило токайското вино (Tokaji), което е десертно вино. Известна е и традиционната плодова ракия Палинка (Palinka). Специалитети:
- Porkolt - задушено месо в гъст сос с основна подправка червен пипер, подобно на рагу
- Halaszle- рибна супа, която се приготвя по различен начин на двата бряга на реките Дунав и Тиса
- пълнени палачинки (palacsinta)
- Два забележителни елементи от унгарската кухня, са различните варианти на зеленчукови ястия наречен „fozelek“, както и различни видове студени плодове супи (като студена супа от вишни).

Баккшиши: нормално е в ресторант да оставите за обслужване 10% от сумата на сметката

Престъпност и сигурност: Унгария има ниско ниво на престъпност.
Пазете личния си багаж в обществения транспорт. Съществува опасност от джебчии. Паспорти, техника, мобилни телефони, пари в брой и кредитни карти са мишени на крадците.
Чести са случаите на откраднат багаж по време на сън във влака, както и на бензиностанции на магистралите (особено по маршрута от гр. Сегед до гр. Хедьешхалом). В сравнение с други европейски страни престъпността спрямо туристите е ограничена до джебчийство, надписване на цени за  сметки и такси.


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах