Камбоджа

Кралство Камбоджа е държава в Югоизточна Азия с население над 14 милиона души. Столица на кралстовото е Пном Пен. Тя граничи на юг с Тайландския залив (известен още като Сиамски залив), на запад с Тайланд, на север с Лаос, и на изток с Виетнам. Камбоджа е конституционна монархия. Първите развити цивилизации в Камбоджа се появяват през първото хилядолетие след н.е. Тук кхмерската цивилизация е в разцвета си през периода IX — XIII в.
Най-популярната забележителност е областта Анкор. Ангкор е било местоположението на поредица столични градове на Кхмерската империя в периода 9-15 век от новата ера. Техните руини се намират в северната част на Тонле Сап. Те са определени от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура за част от световното културно наследство. Храмовете в Ангкор са над хиляда, като се смята за най-големият религиозен момумент в света.
Страната предлага уникалния микс от луксозни хотели и рсторанти, смесващи се с древните храмове и традиционни местни пазари.
Туристически дeстинации: Ангкор, Пном Пен, Сием Рип

Площ - 181 040 km²
Столица -  Пном Пен
Най-голям град  - Пном Пен
Официален език  - кхмерски
Население  - 14 241 069 (2007)
Етнически състав - кхмери - 90%, виети - 4,8%, китайци - 4,6%, чами - 1,8%
Религия - будисти - 92,5%, християни - 1,1%, мюсюлмани - 2,1%, конфуцианци и даоисти - 1,9%
Климат - тропичен
Средни температури - 26,30°С
Валута -  камбоджански риел (KHR)
Часова зона: +7
Телефонен код: 885
Internet TLD: .kh 


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Пном Пен, Кралство Камбоджа:
Адрес: Norodom Blvd. N 227 / 229
Телефон: +855 16 915 825
Тел./факс: +855 23 217 504
Дежурен телефон в извънработно време: +855 16 915 825
E-mail: Embassy.Phnompenh@mfa.bg

 

Документи за пътуване и визов режим: Необходим е валиден международен паспорт. Необходима е виза за влизане в Кралство Камбоджа.
Камбоджанските власти издават визи на място при пристигане на летищата в Пном Пен и Сием Риеп срещу такса от 20 щатски долара /едномесечна туристическа виза/ или 25 щатски долара /едномесечна бизнес виза/, като за целта е необходимо да имате валиден международен паспорт.
Възможно е визата при пристигане да бъде отказана по някаква причина или да бъдат променени условията за издаване на виза. Препоръчително е получаване предварително на виза или електронна виза по интернет. На сайта на Министерство на външните работи и международно сътрудничество на Кралство Камбоджа има линк за e-visa.

 

Митнически изисквания: Пристигащ пътник има право за следните безмитните отстъпки: два литра вино, 400 цигари, 100 пури, или 400 грама тютюн, 350 милилитра парфюм и украшения/орнаменти/, лекарства за лична употреба, други материали и инструменти с ограничено количество, необходими за пътуване и некатегоризирани като забранени вещи.

 

Здравни изисквания: Препоръчва се пътуващият да има медицинска застраховка с включена евакуация в застрахователния план.

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Национална кухня: Традиционните местни ястия включват супи и пържени ястия, предимно ориз и зеленчуци. Типична подправка е пастата от ферментирала риба – „prahok”, която е отличителен аромат в много ястия. Честото използване на къри ни напомня за връзката между индийската и камбоджанската кухня. Кокосовото мляко е една от най- предпочитаните съставки в повечето местните десерти.

Електро захранване: 220 V

Бакшиши: Даването на бакшиши не е традиционно, но Заплатите в камбоджа са изключително ниски, затова бакшиш в размер на 1$ ще бъде високо оценен.

Престъпност и безопастност: Относително невисоко ниво на престъпност. Ситуацията в страната е спокойна, но пътуващият следва да е с повишено внимание и да избягва конфликтни места и ситуации.


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах