Вашата оценка
Кралство Камбоджа е държава в Югоизточна Азия с население над 14 милиона души. Столица на кралстовото е Пном Пен. Тя граничи на юг с Тайландския залив (известен още като Сиамски залив), на запад с Тайланд, на север с Лаос, и на изток с Виетнам. Камбоджа е конституционна монархия. Първите развити цивилизации в Камбоджа се появяват през първото хилядолетие след н.е. Тук кхмерската цивилизация е в разцвета си през периода IX — XIII в.
Най-популярната забележителност е областта Анкор. Ангкор е било местоположението на поредица столични градове на Кхмерската империя в периода 9-15 век от новата ера. Техните руини се намират в северната част на Тонле Сап. Те са определени от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура за част от световното културно наследство. Храмовете в Ангкор са над хиляда, като се смята за най-големият религиозен момумент в света.
Страната предлага уникалния микс от луксозни хотели и рсторанти, смесващи се с древните храмове и традиционни местни пазари.
Туристически дeстинации: Ангкор, Пном Пен, Сием Рип

Площ - 181 040 km²
Столица -  Пном Пен
Най-голям град  - Пном Пен
Официален език  - кхмерски
Население  - 14 241 069 (2007)
Етнически състав - кхмери - 90%, виети - 4,8%, китайци - 4,6%, чами - 1,8%
Религия - будисти - 92,5%, християни - 1,1%, мюсюлмани - 2,1%, конфуцианци и даоисти - 1,9%
Климат - тропичен
Средни температури - 26,30°С
Валута -  камбоджански риел (KHR)
Часова зона: +7
Телефонен код: 885
Internet TLD: .kh 


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Пном Пен, Кралство Камбоджа:
Адрес: Norodom Blvd. N 227 / 229
Телефон: +855 16 915 825
Тел./факс: +855 23 217 504
Дежурен телефон в извънработно време: +855 16 915 825
E-mail: Embassy.Phnompenh@mfa.bg

 

Документи за пътуване и визов режим: Необходим е валиден международен паспорт. Необходима е виза за влизане в Кралство Камбоджа.
Камбоджанските власти издават визи на място при пристигане на летищата в Пном Пен и Сием Риеп срещу такса от 20 щатски долара /едномесечна туристическа виза/ или 25 щатски долара /едномесечна бизнес виза/, като за целта е необходимо да имате валиден международен паспорт.
Възможно е визата при пристигане да бъде отказана по някаква причина или да бъдат променени условията за издаване на виза. Препоръчително е получаване предварително на виза или електронна виза по интернет. На сайта на Министерство на външните работи и международно сътрудничество на Кралство Камбоджа има линк за e-visa.

 

Митнически изисквания: Пристигащ пътник има право за следните безмитните отстъпки: два литра вино, 400 цигари, 100 пури, или 400 грама тютюн, 350 милилитра парфюм и украшения/орнаменти/, лекарства за лична употреба, други материали и инструменти с ограничено количество, необходими за пътуване и некатегоризирани като забранени вещи.

 

Здравни изисквания: Препоръчва се пътуващият да има медицинска застраховка с включена евакуация в застрахователния план.

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Национална кухня: Традиционните местни ястия включват супи и пържени ястия, предимно ориз и зеленчуци. Типична подправка е пастата от ферментирала риба – „prahok”, която е отличителен аромат в много ястия. Честото използване на къри ни напомня за връзката между индийската и камбоджанската кухня. Кокосовото мляко е една от най- предпочитаните съставки в повечето местните десерти.

Електро захранване: 220 V

Бакшиши: Даването на бакшиши не е традиционно, но Заплатите в камбоджа са изключително ниски, затова бакшиш в размер на 1$ ще бъде високо оценен.

Престъпност и безопастност: Относително невисоко ниво на престъпност. Ситуацията в страната е спокойна, но пътуващият следва да е с повишено внимание и да избягва конфликтни места и ситуации.


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах