Естония

Естония, официално Република Естония (на естонски: Eesti или Eesti Vabariik) е държава в Североизточна Европа. Граничи с балтийската държава Латвия (229 km) на юг и с Русия (229 km) на изток. На север е отделена от Финландия с тесния Фински залив и на запад от Швеция с Балтийско море. Нейната брегова ивица е дълга 3794 km. Естония е член на Европейския съюз от 1 май 2004. От същата година страната, заедно с още 6 източноевропейски държави, става член и на НАТО.
Естония притежава над 1500 острова - най-голям е остров Сааремаа. На север от него е вторият по-големина остров Хийумаа.
Лятото най-предпочитана дестинация е Талин - прекрасен град, разположен в залив на Балтийско море. През юли там се провежда Балтийският фолк фестивал - седмицата на балтийските песни, танци и празненства. На всеки пет години хор от 30 000 души изпълнява традиционни естонски песни на открита сцена в рамките на Фестивала на Естонската песен.

Климат - умерен, морски
Средни температури - януари (-1,3°С); юли (14, 19°С)
Официален език - естонски
Столица - Талин
Най-голям град - Талин
Валута - Евро
Население - 1 342 409 души (2007)
Часова зона UTC +2
Телефонен код + 372
Internet TLD .ee


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Хелзинки, Република Финландия
Адрес: Kuusisaarentie 2B, 00340 Helsinki
Тел.: +358 9 458 40 55; +358 9 458 40 35
Мобилен тел.: +358 44 055 0547 (за спешни случаи)
Факс: +3589 458 45 50
Работно време: По - Пт, 09.00 - 16.00 ч.
Консулска служба
Работно време: По - Пт, 10.00 - 12.00 ч.
E-mail: Embassy.Helsinki@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/finland

Митнически изисквания:
Хранителни продукти: От страни-членки на ЕС, Норвегия, Андора, Сан Марино, Швейцария и Лихтенщайн продукти от животински произход могат да се внасят в разумни количества за лична употреба.
От всички страни е позволено да се внасят продукти от неживотински произход (бонбони, шоколади, бисквити, торти) за лична употреба в разумни количества.
Тютюневи изделия: От страни-членки на ЕС е позволено да се внесе за лична употреба, без да се заплащат такси: 800 цигари, 400 пурети, с тежест до 3гр. всяка, 200 пури, 1 кг тютюн да пушене, 1 кг тютюн за дъвчене
Алкохол: От страни-членки на ЕС е позволено да се внася за лична употреба, без да се заплащат такси: вина до 90 литра, включително шампанизирани вина до 60 литра, бира до 110 литра, силни алкохолни напитки до 10 литра (с повече от 22% съдържание на алкохол), други алкохолни напитки, неспоменати досега, до 20 литра (с по-малко от 22% съдържание на алкохол)

Транспорт: Най-голямо значение за икономиката на Естония има автомобилният транспорт (85% от товарите и 70% от пътническите превози). Дължината на шосетата е 15 хил. км.
Железопътният транспорт осигурява около ¼ от превозите на пътници. Дължината на жп линиите е 1520км.
Чрез морския транспорт се осъществява ½ от външната търговия на Естония. Най-голямо пристанище е Талин, но с международно значение са също Кингисеп, Пярну, Хаапсалу и др.

Национална кухня: Различните нации, властвали над региона в миналото — датчани, германци, шведи, поляци и руснаци — са повлияли естонската кухня. Сред традиционните ястия са маринована змиорка, кървавица и задушено кисело зеле със свинско. Специалитети:
-Rosolje – ястие приготвено от цвекло
-Ястия от херинга
-Kissel –тардиционен десерт от подсладени сокове
-sulze– желирано месо
-Hapukapsas – кисело зеле

Престъпност и сигурност: Министерството на външните работи не разполага с информация за конкретна рискова област в страната. Въпреки това, както във всеки град, който има голяма туристическа посещаемост, трябва да бъдете с повишено внимание в историческия център на Талин и на други места с по-голяма концентрация на хора, където е възможно извършването на до грабежи. Трябва да бъдете бдителни в близост до пристанището на Талин, където с определена периодичност има случаи на грабежи в каравани.

 


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах