Вашата оценка

Естония, официално Република Естония (на естонски: Eesti или Eesti Vabariik) е държава в Североизточна Европа. Граничи с балтийската държава Латвия (229 km) на юг и с Русия (229 km) на изток. На север е отделена от Финландия с тесния Фински залив и на запад от Швеция с Балтийско море. Нейната брегова ивица е дълга 3794 km. Естония е член на Европейския съюз от 1 май 2004. От същата година страната, заедно с още 6 източноевропейски държави, става член и на НАТО.
Естония притежава над 1500 острова - най-голям е остров Сааремаа. На север от него е вторият по-големина остров Хийумаа.
Лятото най-предпочитана дестинация е Талин - прекрасен град, разположен в залив на Балтийско море. През юли там се провежда Балтийският фолк фестивал - седмицата на балтийските песни, танци и празненства. На всеки пет години хор от 30 000 души изпълнява традиционни естонски песни на открита сцена в рамките на Фестивала на Естонската песен.

Климат - умерен, морски
Средни температури - януари (-1,3°С); юли (14, 19°С)
Официален език - естонски
Столица - Талин
Най-голям град - Талин
Валута - Евро
Население - 1 342 409 души (2007)
Часова зона UTC +2
Телефонен код + 372
Internet TLD .ee


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Хелзинки, Република Финландия
Адрес: Kuusisaarentie 2B, 00340 Helsinki
Тел.: +358 9 458 40 55; +358 9 458 40 35
Мобилен тел.: +358 44 055 0547 (за спешни случаи)
Факс: +3589 458 45 50
Работно време: По - Пт, 09.00 - 16.00 ч.
Консулска служба
Работно време: По - Пт, 10.00 - 12.00 ч.
E-mail: Embassy.Helsinki@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/finland

Митнически изисквания:
Хранителни продукти: От страни-членки на ЕС, Норвегия, Андора, Сан Марино, Швейцария и Лихтенщайн продукти от животински произход могат да се внасят в разумни количества за лична употреба.
От всички страни е позволено да се внасят продукти от неживотински произход (бонбони, шоколади, бисквити, торти) за лична употреба в разумни количества.
Тютюневи изделия: От страни-членки на ЕС е позволено да се внесе за лична употреба, без да се заплащат такси: 800 цигари, 400 пурети, с тежест до 3гр. всяка, 200 пури, 1 кг тютюн да пушене, 1 кг тютюн за дъвчене
Алкохол: От страни-членки на ЕС е позволено да се внася за лична употреба, без да се заплащат такси: вина до 90 литра, включително шампанизирани вина до 60 литра, бира до 110 литра, силни алкохолни напитки до 10 литра (с повече от 22% съдържание на алкохол), други алкохолни напитки, неспоменати досега, до 20 литра (с по-малко от 22% съдържание на алкохол)

Транспорт: Най-голямо значение за икономиката на Естония има автомобилният транспорт (85% от товарите и 70% от пътническите превози). Дължината на шосетата е 15 хил. км.
Железопътният транспорт осигурява около ¼ от превозите на пътници. Дължината на жп линиите е 1520км.
Чрез морския транспорт се осъществява ½ от външната търговия на Естония. Най-голямо пристанище е Талин, но с международно значение са също Кингисеп, Пярну, Хаапсалу и др.

Национална кухня: Различните нации, властвали над региона в миналото — датчани, германци, шведи, поляци и руснаци — са повлияли естонската кухня. Сред традиционните ястия са маринована змиорка, кървавица и задушено кисело зеле със свинско. Специалитети:
-Rosolje – ястие приготвено от цвекло
-Ястия от херинга
-Kissel –тардиционен десерт от подсладени сокове
-sulze– желирано месо
-Hapukapsas – кисело зеле

Престъпност и сигурност: Министерството на външните работи не разполага с информация за конкретна рискова област в страната. Въпреки това, както във всеки град, който има голяма туристическа посещаемост, трябва да бъдете с повишено внимание в историческия център на Талин и на други места с по-голяма концентрация на хора, където е възможно извършването на до грабежи. Трябва да бъдете бдителни в близост до пристанището на Талин, където с определена периодичност има случаи на грабежи в каравани.

 


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах