КУРОРТИ В Йордания

Акаба
Хашемитското кралство Йордания, наричано за кратко Йордания, е държава в Близкия изток. Граничи със Сирия на север, с Ирак на североизток, със Саудитска Арабия на изток и юг, и с Израел и Западния бряг на запад. Заедно с Израел има граници по брега на залива Акаба и на Мъртво море.
Йордания е страна на великолепни пейзажи, бедуини, уникални пустинни градове и гостоприемни местни жители.
За много хора Йордания започва и завършва с магическия древен набатейски град Петра. И това не е случайно - без съмнение Петра, която днес е считана за едно от новите Седем чудеса на света, е един от най-впечатляващите и посещавани туристически обекти в Близкия Изток. Столицата на Йордания - Аман е на повече от 8000 години, наричат го Белият град, защото има много ниски къщи, построени от бял камък, тя също представлява интерес за туристите с римския театър, църквите и дворците.
Туристически дeстинации: Акаба, Аман, Вади Рум, Мъртво Море, Петра

Площ - 92 300 км²
Столица  - Аман
Най-голям град - Аман  
Официален език  - арабски
Население - 5 924 732 (2007) 
Етнически състав - йордански араби - 64,8%, палестински араби - 34,4%, черкези - 0,3%
Религия - мюсюлмани - 91,7%, християни - 8,3%, протестанти - 6,5%, армено-григорианци - 4,6%
Климат  - субтропичен
Средни температури - януари (8,14°С); юли (24, 30°С)  
Валута - йордански динар (JOD)
Часова зона: EET (UTC+2)
Телефонен код: +962
Internet TLD: .jo


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Йордания:
Адрес: Um Uthaina, 7, Al Mоsel Str., 11195 Amman, P.O.Box 950578
Телефон: +962 6 5529391; +9626 5539392
Факс: +962 6 5539393
Дежурни телефони в извънработно време:
+962 776 376 422 ; +962 777 999 983
Работно време: Нд - Чт, 8.30 - 14.30 ч.
E-mail: Embassy.Amman@mfa.bg

 

Документи за пътуване и визов режим: Паспорт – срок на валидност, покриващ престоя в Йордания.
Между България и Йордания няма подписана Консулска спогодба. Двете страни прилагат пълен визов режим.
Българските граждани могат да получат визи както чрез Почетното консулство на Йордания в София или което и да е йорданско посолство зад граница, така и на самите йордански гранични пунктове.
Визата, която можете да получите при влизане на КПП, е с право на престой до 15 дни.
Еднократната входна виза е с валидност две седмици, след което може да бъде продължена в съответното полицейско управление два пъти по три месеца.

 

Митнически изисквания: Няма ограничения по отношение на пренасяната валута. Чужденците имат право да внасят в Йордания до 20 кутии цигари и една бутилка алкохол. В случай че чужденецът внася за временно ползване магнетофон, фотоапарат или друга техника, тя се отбелязва в паспорта му от митническия служител.
При напускане на страната въпросната техника следва да се представи пред митническия служител в уверение на това, че не е продадена в Йордания.

Здравни изисквания: При влизане в страната не се изискват ваксинации.

 

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Национална кухня: Йорданците обичат да консумират агнешко, говеждо и пилешко месо, а типични съставки към ястията са патладжан, нахут, леща, боб и ориз. От десертите любима е баклавата, а най-традиционна напитка е силното арабско кафе, което се сервира в малки чашки. В Йордания се сервира алкохол в повечето ресторанти и барове, с изключение на свещения месец Рамадан.

Електро захранване: 230 V

Бакшиши: Бакшишът в Йордания не е задължителен, но ще бъде оценен. В хотелите и ресторантите често добавят 10% за обслужване.

Престъпност и безопастност: В Йордания  нивото на престъпност е относително ниско.
Сигурността в страната е сравнително добра, особено в районите на големите хотели, публичните места, туристическите обекти. Йорданското правителство провежда решителни мерки срещу всички опити за прояви на екстремизъм и за защита на чуждите граждани в страната. Независимо от това всеки български гражданин, посещаващ страната по различни поводи е длъжен да има предвид всички рутинни предохранителни мерки за своята сигурност, срещу кражба, измама или физическо нападение.
За жените е препоръчително да бъдат придружени от мъже.

 

Интересни факти: Еднакъв часови пояс с България – GMT+2.
Българската колония в Йордания наброява около 1000 души, по-голямата част от които са българки, омъжени за  местни граждани, техните деца с двойно гражданство и малък брой йорданци, получили българско гражданство.

 

 


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах