Вашата оценка

КУРОРТИ В Йордания

Акаба
Хашемитското кралство Йордания, наричано за кратко Йордания, е държава в Близкия изток. Граничи със Сирия на север, с Ирак на североизток, със Саудитска Арабия на изток и юг, и с Израел и Западния бряг на запад. Заедно с Израел има граници по брега на залива Акаба и на Мъртво море.
Йордания е страна на великолепни пейзажи, бедуини, уникални пустинни градове и гостоприемни местни жители.
За много хора Йордания започва и завършва с магическия древен набатейски град Петра. И това не е случайно - без съмнение Петра, която днес е считана за едно от новите Седем чудеса на света, е един от най-впечатляващите и посещавани туристически обекти в Близкия Изток. Столицата на Йордания - Аман е на повече от 8000 години, наричат го Белият град, защото има много ниски къщи, построени от бял камък, тя също представлява интерес за туристите с римския театър, църквите и дворците.
Туристически дeстинации: Акаба, Аман, Вади Рум, Мъртво Море, Петра

Площ - 92 300 км²
Столица  - Аман
Най-голям град - Аман  
Официален език  - арабски
Население - 5 924 732 (2007) 
Етнически състав - йордански араби - 64,8%, палестински араби - 34,4%, черкези - 0,3%
Религия - мюсюлмани - 91,7%, християни - 8,3%, протестанти - 6,5%, армено-григорианци - 4,6%
Климат  - субтропичен
Средни температури - януари (8,14°С); юли (24, 30°С)  
Валута - йордански динар (JOD)
Часова зона: EET (UTC+2)
Телефонен код: +962
Internet TLD: .jo


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Йордания:
Адрес: Um Uthaina, 7, Al Mоsel Str., 11195 Amman, P.O.Box 950578
Телефон: +962 6 5529391; +9626 5539392
Факс: +962 6 5539393
Дежурни телефони в извънработно време:
+962 776 376 422 ; +962 777 999 983
Работно време: Нд - Чт, 8.30 - 14.30 ч.
E-mail: Embassy.Amman@mfa.bg

 

Документи за пътуване и визов режим: Паспорт – срок на валидност, покриващ престоя в Йордания.
Между България и Йордания няма подписана Консулска спогодба. Двете страни прилагат пълен визов режим.
Българските граждани могат да получат визи както чрез Почетното консулство на Йордания в София или което и да е йорданско посолство зад граница, така и на самите йордански гранични пунктове.
Визата, която можете да получите при влизане на КПП, е с право на престой до 15 дни.
Еднократната входна виза е с валидност две седмици, след което може да бъде продължена в съответното полицейско управление два пъти по три месеца.

 

Митнически изисквания: Няма ограничения по отношение на пренасяната валута. Чужденците имат право да внасят в Йордания до 20 кутии цигари и една бутилка алкохол. В случай че чужденецът внася за временно ползване магнетофон, фотоапарат или друга техника, тя се отбелязва в паспорта му от митническия служител.
При напускане на страната въпросната техника следва да се представи пред митническия служител в уверение на това, че не е продадена в Йордания.

Здравни изисквания: При влизане в страната не се изискват ваксинации.

 

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Национална кухня: Йорданците обичат да консумират агнешко, говеждо и пилешко месо, а типични съставки към ястията са патладжан, нахут, леща, боб и ориз. От десертите любима е баклавата, а най-традиционна напитка е силното арабско кафе, което се сервира в малки чашки. В Йордания се сервира алкохол в повечето ресторанти и барове, с изключение на свещения месец Рамадан.

Електро захранване: 230 V

Бакшиши: Бакшишът в Йордания не е задължителен, но ще бъде оценен. В хотелите и ресторантите често добавят 10% за обслужване.

Престъпност и безопастност: В Йордания  нивото на престъпност е относително ниско.
Сигурността в страната е сравнително добра, особено в районите на големите хотели, публичните места, туристическите обекти. Йорданското правителство провежда решителни мерки срещу всички опити за прояви на екстремизъм и за защита на чуждите граждани в страната. Независимо от това всеки български гражданин, посещаващ страната по различни поводи е длъжен да има предвид всички рутинни предохранителни мерки за своята сигурност, срещу кражба, измама или физическо нападение.
За жените е препоръчително да бъдат придружени от мъже.

 

Интересни факти: Еднакъв часови пояс с България – GMT+2.
Българската колония в Йордания наброява около 1000 души, по-голямата част от които са българки, омъжени за  местни граждани, техните деца с двойно гражданство и малък брой йорданци, получили българско гражданство.

 

 


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах