Вашата оценка

КУРОРТИ В Чехия

Прага

Чешката република (на чешки Česká republika, ČR), съкратено Чехия (на чешки Česko, друго наименование е Република Чехия), е вътрешноконтинентална държава в Централна Европа. Тя граничи с Полша на север, Германия на север и запад, Австрия на юг и Словакия на изток. Включва историческите области Бохемия (на чешки Čechy), Моравия (на чешки Morava) и Чешка Силезия (на чешки České Slezsko).
Туристически дестинации: Прага, Бърно, Карлово Вари и многобройните замъци, които са част от богатствата на страната. Karlstejn е най- известният замък, намиращ се извън Прага.

Площ - 78 866 km² (на 114-то място)
Население - 10 306 709 души (2007)
Столица - Прага
Най-голям град – Прага
Официален език – чешки
Етнически състав - чехи - 81,7%, моравци - 13,2%, словаци - 3,1%, поляци - 0,5%, немци - 0,4%, цигани - 0,4%
Религия – католици - 87,9%, католици - 4,2%, протестанти - 6,8%, православни - 0,8%
Климат - умерен
Средни температури - януари (-2,5°С); юли (17, 20°С)
Валута - Чешка крона (24 CZK= 1 EUR)
Часова зона - UTC +1
Телефонен код +420
Internet TLD .cz


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Чешката република
Адрес: Praha 1, ul. Krakovska 6
Тел.: +420 2222 12 011;  +420 222 211 258
Дежурен телефон в извънработно време: + 420 774 790 991
Работно време: 8.30 - 17.00 ч.

Документи за пътуване и визов режим: Българските граждани могат да влизат на територията на Чешката република с валидни лична карта или  паспорт. В сила е безвизов режим за пътуванията с максимално разрешен срок на пребиваване до 90 дни, в рамките на всеки 6 месеца.

Митнически изисквания: След присъединяването на Чешката република към ЕС през 2004 г. се прилага принципът на свободно движение на стоки и капитали в рамките на ЕС. Не се облагат с ДДС и акциз стоки, предназначени за лична употреба.
Ориентировъчни количества на тютюневи изделия и алкохол за лична употреба: 800 къса цигари, 400 пурети, 200 пури, 1 кг тютюн, 10 литра спиртни напитки, 20 литра подсилено вино (като например порто или шери), 90 литра вино (от които не повече от 60 литра пенливо вино), 110 литра бира

Здравни изисквания: Препоръчваме на всички български граждани, които предприемат пътуване до Чешката република, да притежават Европейска здравноосигурителна карта или медицинска застраховка за пътуване в чужбина. Няма изисквания за задължителни ваксинации преди влизане в страната. Няма данни за епидемии или други заразни болести.

Електро захранване: 220 V

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода. 

Транспорт: Чехия има широко развита автомобилна, железопътна, въздушна и речна инфраструктура.
Главни пристанища: Дечин, Усти на Лабе (речен транспорт).
Летища: Прага - Рузинско летище; Бърно - Турани; Острава - Мошнов.
В Прага метрото е на повече от 30 години и има дължина 53,8 км и 53 станции. Отделно в големите градове (Прага, Бърно, Оломоуц, Острава, Пилзен и др.) има добре развита трамвайна и автобусна мрежа, която се обслужва от трамваи и автобуси от чешко производство.

Национална кухня:  Чешката кухня в голяма степен е повлияна от кухните на съседните държави. Особен акцент има върху месните ястия, предимно от свинско месо. Пилешкото и говеждото месо също са доста популярни. Рядко се приготвя риба, освен пъстърва и шаран, които се приготвят за Коледа.
Запазената марка на чешката национална кухня  са  кнедлите. Приготвят се от картофи, подправки, месо или риба, сваряват във вода или се овалват в галета и се пържат. Те се сервират като гарнитура към печено свинско, гулаш и печена патица. Национално ястие е известното свинско печено в комбинация с тестени кнедлики и зеле. От говеждо месо най-често се приготвя ростбив със сметана и различни видове гулаш. По различен начин се приготвя и известната пражка шунка. Специалитет в Южна Чехия е супата "кулайда". Картофените палачинки са традиционно ястие, което се приготвя от настърган картоф, брашно и яйца, често овкусени с лук или чесън. Типични предястия са супа от леща или картофена супа с гъби. Известни десерти са палачинките (с извара или шоколад), ябълковият щрудел или легендарните повилда (тестени джобчета, пълнени със сладко от сливи). По цял свят се знае за любовта на чехите към бирата. Според статистиката весики жетел на страната изпива по 159 литра на година - повече от всеки англичанин, немец или белгиец.

Бакшиши: нормалният бакшиш в ресторантите е 10% от сметката.

Престъпност и сигурност: Нивото на престъпността в страната е ниско. Независимо от това, на местата с голямо струпване на туристи или групи хора - гарите и площадите в големите градове, около хотели и в градския транспорт, има опасност от джебчийски кражби. Не са редки случаите на прекомерно завишени сметки при таксиметров транспор.

 


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах