Вашата оценка

Още щом стъпите във Виетнам, попадате в един напълно различен свят - свят, в който цветовете са по-ярки, културата  по-богата, а историята по-завладяваща.
Виетнам е една от най-гъсто населените страни на планетата. Навсякъде улиците са буквално претъпкани от прелитащи мотоциклети и скутери. Една от най-интересните гледки е да видите как едно цяло семейство се вози качено на един мотоциклет. Когато сте в столицата Ханой ще забележите, че елегантният град все повече си съперничи с динамичния Хо Ши Мин. И двете дестинации се борят наравно за вниманието на чуждестранните посетители, които идват привлечени от този уникален микс между старото и новото.
Типична за страната гледка са простиращите се яркозелени оризища, над които се подават конусните шапки на отрудени хора. Не по-малко очарователни са малките селца на север, в които животът сякаш е същия като през отминалите.
Туристически дeстинации: Ханой, Заливът Халонг, Хо Ши Мин, Хой Ан, Хюе

Площ - 331 688 km²
Столица -  Ханой
Най-голям град  - Хо Ши Мин
Официален език   - виетнамски
Население - 87 375 000 (2007)
Етнически състав  - виети - 87,5%, мъонг - 1,3%, кхмери - 1,4%, мео-яо - 1,5%, тайски народи - 4,5%, китайци - 1,7%
Религия - будисти - 72,8%, римокатолици - 93,7%, протестанти - 6,3%, мюсюлмани - 0,1%, индуисти - 0,1%
Климат - субекваториален, на север - тропичен
Средни температури -  север (15,28°С); юг (26,29°С)
Валута - Виетнамски донг (VND)
Часова зона: UTC+7
Телефонен код: +84
Internet TLD: .vn


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Ханой, Социалистическа република Виетнам:
Адрес: №5 Nui Truc str., Van Phuc Hanoi; P.O.Box10
Телефон: +844 3845 2908
Факс: +844 3846 0856
Дежурен телефон в извънработно време: +84 912 906 782
Работно време на консулската служба: По - Пт, 9:00 -12:00 ч.
Е-mail: Embassy.Hanoi@mfa.bgВизов режим

Документи за пътуване и визов режим: За пътуване до Виетнам е необходимо да се снабдите с виза. За виза можете да кандидатствате в посолството на Виетнам в София. Формуляр за виза можете да изтеглите от страницата на посолството на Социалистическа република Виетнам в София. Кандидатът за виза е длъжен да представи в посолството лично следните документи:молба за виза по образец (приложение);цветна снимка с размери 4x6 см, направена преди не повече от 1 година, валиден паспорт или друг заместващ го документ за международно пътуване, чиито срок на валидност е най-малко един месец по-дълъг от срока на валидност на исканата виза;  документ, удостоверяващ целта на пътуването до Виетнам; информация за виза за трета страна; самолетен билет за отиване и връщане; покани от виетнамски институции, физически или юридически лица, съобразно типа на исканата виза.

Митнически изисквания: При влизане във Виетнам е разрешено на граждани над 18 годишна възраст да внасят следните стоки: 400 цигари или 100 пури или 50 грама тютюн, 1.5 литра алкохол или 3 литра бира, 3 кг кафе, 5 кг чай, подаръци в нетърговско количество и неизползвани стоки на стойност 5,000,000 виетнамски донги (190 евро)

Здравни изисквания: Не съществува необходимост от специални ваксинации при влизане в страната.

Питейна вода: препоръчва се консумирането само на минерална вода. Внимавай за лед в напитки. Фабрично произведения лед обикновено е безопасен, но всичко друго може да бъде съмнително.

Национална кухня: С невероятно изобилие от пресни зеленчуци, билки, риба и морски дарове, Виетнам има какво да предложи. Това могат да бъдат набор от широко почитаните ястия като юфка, поднесени с говеждо месо или пиле (тер), пролетни ролца, змиорка или охлюви, пържени раци с тамаринд, рачешка кисела супа, ориз, спагети, оризови палачинки сгънати на две и запълнени с скариди, месо и соеви кълнове.

Бакшиши: обикновено е прието бакшишът да е 10% от сметката

Престъпност и безопастност: Общото състояние на сигурността е добро. Необходимо е да се внимава при участие в уличното и пътното движениеи да се следи прогнозата и промените във времето.

 


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах