Виетнам

Още щом стъпите във Виетнам, попадате в един напълно различен свят - свят, в който цветовете са по-ярки, културата  по-богата, а историята по-завладяваща.
Виетнам е една от най-гъсто населените страни на планетата. Навсякъде улиците са буквално претъпкани от прелитащи мотоциклети и скутери. Една от най-интересните гледки е да видите как едно цяло семейство се вози качено на един мотоциклет. Когато сте в столицата Ханой ще забележите, че елегантният град все повече си съперничи с динамичния Хо Ши Мин. И двете дестинации се борят наравно за вниманието на чуждестранните посетители, които идват привлечени от този уникален микс между старото и новото.
Типична за страната гледка са простиращите се яркозелени оризища, над които се подават конусните шапки на отрудени хора. Не по-малко очарователни са малките селца на север, в които животът сякаш е същия като през отминалите.
Туристически дeстинации: Ханой, Заливът Халонг, Хо Ши Мин, Хой Ан, Хюе

Площ - 331 688 km²
Столица -  Ханой
Най-голям град  - Хо Ши Мин
Официален език   - виетнамски
Население - 87 375 000 (2007)
Етнически състав  - виети - 87,5%, мъонг - 1,3%, кхмери - 1,4%, мео-яо - 1,5%, тайски народи - 4,5%, китайци - 1,7%
Религия - будисти - 72,8%, римокатолици - 93,7%, протестанти - 6,3%, мюсюлмани - 0,1%, индуисти - 0,1%
Климат - субекваториален, на север - тропичен
Средни температури -  север (15,28°С); юг (26,29°С)
Валута - Виетнамски донг (VND)
Часова зона: UTC+7
Телефонен код: +84
Internet TLD: .vn


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Ханой, Социалистическа република Виетнам:
Адрес: №5 Nui Truc str., Van Phuc Hanoi; P.O.Box10
Телефон: +844 3845 2908
Факс: +844 3846 0856
Дежурен телефон в извънработно време: +84 912 906 782
Работно време на консулската служба: По - Пт, 9:00 -12:00 ч.
Е-mail: Embassy.Hanoi@mfa.bgВизов режим

Документи за пътуване и визов режим: За пътуване до Виетнам е необходимо да се снабдите с виза. За виза можете да кандидатствате в посолството на Виетнам в София. Формуляр за виза можете да изтеглите от страницата на посолството на Социалистическа република Виетнам в София. Кандидатът за виза е длъжен да представи в посолството лично следните документи:молба за виза по образец (приложение);цветна снимка с размери 4x6 см, направена преди не повече от 1 година, валиден паспорт или друг заместващ го документ за международно пътуване, чиито срок на валидност е най-малко един месец по-дълъг от срока на валидност на исканата виза;  документ, удостоверяващ целта на пътуването до Виетнам; информация за виза за трета страна; самолетен билет за отиване и връщане; покани от виетнамски институции, физически или юридически лица, съобразно типа на исканата виза.

Митнически изисквания: При влизане във Виетнам е разрешено на граждани над 18 годишна възраст да внасят следните стоки: 400 цигари или 100 пури или 50 грама тютюн, 1.5 литра алкохол или 3 литра бира, 3 кг кафе, 5 кг чай, подаръци в нетърговско количество и неизползвани стоки на стойност 5,000,000 виетнамски донги (190 евро)

Здравни изисквания: Не съществува необходимост от специални ваксинации при влизане в страната.

Питейна вода: препоръчва се консумирането само на минерална вода. Внимавай за лед в напитки. Фабрично произведения лед обикновено е безопасен, но всичко друго може да бъде съмнително.

Национална кухня: С невероятно изобилие от пресни зеленчуци, билки, риба и морски дарове, Виетнам има какво да предложи. Това могат да бъдат набор от широко почитаните ястия като юфка, поднесени с говеждо месо или пиле (тер), пролетни ролца, змиорка или охлюви, пържени раци с тамаринд, рачешка кисела супа, ориз, спагети, оризови палачинки сгънати на две и запълнени с скариди, месо и соеви кълнове.

Бакшиши: обикновено е прието бакшишът да е 10% от сметката

Престъпност и безопастност: Общото състояние на сигурността е добро. Необходимо е да се внимава при участие в уличното и пътното движениеи да се следи прогнозата и промените във времето.

 


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах