КУРОРТИ В Черна гора

БудваБар

Черна гора (на сръбски: Црна Гора или Crna Gora, "Черна планина") е държава на Балканския полуостров. Граничи с Хърватия и Босна и Херцеговина на запад, Сърбия на североизток, Косово на изток и Албания на юг. Държавна и административна столица е Подгорица (130 хил. ж.), а историческата столица на страната е Цетине.
Миниатюрният адриатически бряг на Черна гора е разположен в подножието на Динарските планини. Оградените с крепостни стени малки градчета и смесицата от православни и католически църкви, както и културната комбинация от черногорци, сърби, босненци, албанци и хървати, оцелели след превратностите на историята, правят атмосферата в Черна гора очарователна.
На малката територия на страната има 40 езера, а Бота Которска е най-южният фиорд в света.
Туристически дестинации: Будва, Котор, Подгорица, Цетине

Площ - 13 812 km² (на 161-во място)
Население - 684 736 души (2007)
Столица - Подгорица
Най-голям град - Подгорица
Официален език - сръбски
Етнически състав - черногорци - 37,6%, сърби - 35,3%, албанци - 15,9%, унгарци - 3,9%, мюсюлмани - 3,2%, хървати - 1,6%, словаци - 0,8%, българи - 0,4%
Религия – християни - 79,7%, мюсюлмани - 18,5%, други - 1,8%
Климат - умереноконтинентален, средиземноморски
Средни температури - януари (-3,9°С); юли (18, 25°С)
Валута - евро (EUR)
Часова зона - UTC +1
Телефонен код + 382
Internet TLD .yu и .me


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Черна Гора
Адрес: Подгорица 81 000, ул. "Вукице Митрович" № 10
Тел.: +382 20 655 009
Тел./факс: +382 20 655 008
Дежурен телефон в извънработно време: +382 69 143 298
E-mail: Embassy.Podgorica@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/montenegro

Документи за пътуване: Гражданите на ЕС, в това число и българските граждани, имат възможност да влизат и пребивават в Черна гора с валиден задграничен паспорт или лична карта, които трябва да бъдат валидни най-малко до 6 месеца от датата на влизане в страната.

Митнически изисквания: Пътниците се освобождават от такси и данъци за следните стоки:
- 200 цигари или 100 пурети или 50 пури или 250 гр. тютюн общо;
- 2 литра вино и 1 л. силен алкохол;
- 1 парфюм до 50 гр. или 1 тоалетна вода до 0.25 л.;
Пътниците под 17 год. не са освободени от плащането на мито за алкохол и цигари.

Здравни изисквания: Важно изискване за пътуващите български граждани е да имат валидна здравна застраховка, съответстваща на европейските стандарти за застраховане на граждани на ЕС зад граница, коeто означава застраховката да може да покрие здравен риск на сума не по-малко от 30 000 евро.

Питейна вода: Препоръчва се употребата на бутилирана вода.

Електрозахранване: 220 V

Транспорт: В Черна гора липсват магистрали, а първокласните пътища, по които се извършва основният пътен трафик, са общо взето добре поддържани, но са характерни с множество завои. Следва да се шофира с повишено внимание.

Национална кухня: Националните специалитети на Черна гора са гушка прашута (пушено-сушено месо на скара) и качамак. Морските блюда са важна част от менюто. Храната се полива с “Никчишко пиво” и червеното вино “Црногорски Вранац”. На много места по пътищата свободно се продава кашкавал, както плодовете и меда по българските пътища.

Бакшиши: стандартният бакшиш е около 10% от сметката.

Сигурност и престъпност: Макар и рядко, са констатирани единични случаи на извършвани престъпления спрямо български граждани, като кражба на пари, вещи, документи и др., особено при пътуване с влак и автобус. При кражба или изгубване на българския паспорт следва веднага да уведомите местните полицейски власти за събитието и да получите съответен протокол, и след това да се обърнете към българското посолство в Подгорица за издаване на временен паспорт за завръщане в страната.

 


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах