Вашата оценка

КУРОРТИ В Черна гора

БудваБар

Черна гора (на сръбски: Црна Гора или Crna Gora, "Черна планина") е държава на Балканския полуостров. Граничи с Хърватия и Босна и Херцеговина на запад, Сърбия на североизток, Косово на изток и Албания на юг. Държавна и административна столица е Подгорица (130 хил. ж.), а историческата столица на страната е Цетине.
Миниатюрният адриатически бряг на Черна гора е разположен в подножието на Динарските планини. Оградените с крепостни стени малки градчета и смесицата от православни и католически църкви, както и културната комбинация от черногорци, сърби, босненци, албанци и хървати, оцелели след превратностите на историята, правят атмосферата в Черна гора очарователна.
На малката територия на страната има 40 езера, а Бота Которска е най-южният фиорд в света.
Туристически дестинации: Будва, Котор, Подгорица, Цетине

Площ - 13 812 km² (на 161-во място)
Население - 684 736 души (2007)
Столица - Подгорица
Най-голям град - Подгорица
Официален език - сръбски
Етнически състав - черногорци - 37,6%, сърби - 35,3%, албанци - 15,9%, унгарци - 3,9%, мюсюлмани - 3,2%, хървати - 1,6%, словаци - 0,8%, българи - 0,4%
Религия – християни - 79,7%, мюсюлмани - 18,5%, други - 1,8%
Климат - умереноконтинентален, средиземноморски
Средни температури - януари (-3,9°С); юли (18, 25°С)
Валута - евро (EUR)
Часова зона - UTC +1
Телефонен код + 382
Internet TLD .yu и .me


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Черна Гора
Адрес: Подгорица 81 000, ул. "Вукице Митрович" № 10
Тел.: +382 20 655 009
Тел./факс: +382 20 655 008
Дежурен телефон в извънработно време: +382 69 143 298
E-mail: Embassy.Podgorica@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/montenegro

Документи за пътуване: Гражданите на ЕС, в това число и българските граждани, имат възможност да влизат и пребивават в Черна гора с валиден задграничен паспорт или лична карта, които трябва да бъдат валидни най-малко до 6 месеца от датата на влизане в страната.

Митнически изисквания: Пътниците се освобождават от такси и данъци за следните стоки:
- 200 цигари или 100 пурети или 50 пури или 250 гр. тютюн общо;
- 2 литра вино и 1 л. силен алкохол;
- 1 парфюм до 50 гр. или 1 тоалетна вода до 0.25 л.;
Пътниците под 17 год. не са освободени от плащането на мито за алкохол и цигари.

Здравни изисквания: Важно изискване за пътуващите български граждани е да имат валидна здравна застраховка, съответстваща на европейските стандарти за застраховане на граждани на ЕС зад граница, коeто означава застраховката да може да покрие здравен риск на сума не по-малко от 30 000 евро.

Питейна вода: Препоръчва се употребата на бутилирана вода.

Електрозахранване: 220 V

Транспорт: В Черна гора липсват магистрали, а първокласните пътища, по които се извършва основният пътен трафик, са общо взето добре поддържани, но са характерни с множество завои. Следва да се шофира с повишено внимание.

Национална кухня: Националните специалитети на Черна гора са гушка прашута (пушено-сушено месо на скара) и качамак. Морските блюда са важна част от менюто. Храната се полива с “Никчишко пиво” и червеното вино “Црногорски Вранац”. На много места по пътищата свободно се продава кашкавал, както плодовете и меда по българските пътища.

Бакшиши: стандартният бакшиш е около 10% от сметката.

Сигурност и престъпност: Макар и рядко, са констатирани единични случаи на извършвани престъпления спрямо български граждани, като кражба на пари, вещи, документи и др., особено при пътуване с влак и автобус. При кражба или изгубване на българския паспорт следва веднага да уведомите местните полицейски власти за събитието и да получите съответен протокол, и след това да се обърнете към българското посолство в Подгорица за издаване на временен паспорт за завръщане в страната.

 


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах