Вашата оценка
Федерална република Германия е федерална държава в Западна Европа. Тя граничи със Дания и Балтийско море на север, Северно море, с Австрия и Швейцария на юг, с Полша и Чехия на изток, Люксембург, Белгия и Нидерландия на запад.
Германия е една от най-безопасните страни за пътуване в света и третата най-посещавана дестинация на Стария континент. Тя ни привлича с подредените си градове, богатата история и култура и изобилие от атракции и забележителности, които изпълват всяко пътуване с незабравими мигове.
Германия има значителен принос към световното културно наследство, страната е също така известна като das Land der Dichter und Denker (страната на поети и мислители). В Германия са родени  Бетховен, Бах, Брамс, Вагнер, Гьоте, Маркс, Ницше.
В миналото немският език е бил сред най-говорените езици в Европа и все още е един от най-изучаваните след английски и френски.
Туристически дeстинации: Кьолн, Берлин, Дюселдорф, Франкфурт, Мюнхен, Хамбург, Щутгарт.

Площ - 357 021 km²
Столица  - Берлин
Най-голям град - Берлин 
Официален език  - немски
Население  - 81 799 600 (2010)
Етнически състав - германци - 93,4%, стари местни малцинства - 0,3%, имигранти след Втората световна война - 6,2%.
Религия – Християнството е най-разпространената религия в Германия със 59 981 000 (73.14%) последователи. Втората по разпространение е исляма с 3,3 милиона (4%) последователи, следвана от будизъм и юдаизъм.
Климат  - умерен, на север - морски
Средни температури - север (-4,-2°С); юг (16,20°С)  
Валута – евро (EUR)
Часова зона: CET (UTC+1)
Телефонен код: +49
Internet TLD: .de


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Берлин:
Botschaft der Republik Bulgarien in Berlin
Адрес: Mauerstrasse 11, 10117 Berlin
Телефон: +49 30 201 0922; +49 30 201 0923; +49 30 201 0924; +49 30 201 0925; +49 30 201 0926
Факс: +49 30 208 68 38
Е-mail: Embassy.Berlin@mfa.bg

Документи за пътуване и визов режим: За Германия българските граждани пътуват с паспорт, лична карта, временен паспорт, или моряшки паспорт на член на екипаж, плаващ по Дунав. Гражданите на Република България могат да влизат и пребивават на територията на Федерална република Германия за срок до 90 дни без никакви условия и формалности.

Митнически изисквания: Изискванията на митническите органи, както и ограниченията при внасяне или изнасяне на стоки при влизане или излизане от Германия, се отнасят в рамките на държавите в ЕС и извън него.

Здравни изисквания: Няма изисквания за задължителни ваксинации преди влизане в страната.

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Национална кухня: Германската кухня е получила полупярност най-вече с вкусните вурстове и изобилието от бира. Немски храна обикновено се придържа към своите корени и типичното ястие ще се състои от месо с някаква форма на картофи и сос, придружени от зеленчуци или салата. Модерната немска кухня е повлияна от други европейски страни като Италия и Франция, за да е по-лека. Несъмнено сред най-големите кулинарни постижения на немците са тортите – в Германия има палитра от над 500 невероятно вкусни торти, които са истинска наслада за любителите на сладкото.

Електро захранване: 220 V

Транспорт: Германия разполага с едни от най-добре развитите сухоземни, водни (речни и морски) и въздушни транспортни връзки. Общата дължина на шосетата е над 650 000 км. Дължината на ж.п. линиите през 2012 г. е 40 952 км, от които 2428 км се използват от високоскоростни влакове. Високоскоростните влакове ICE развиват скорост 280 км/ч.
Много добре развит е и въздушният транспорт — в по-големите градове има летища, които обслужват вътрешни и международни полети. Във Франкфурт на Майн е най-голямото и модерно летище в Европа.
Градския транспорт в Германия е много добре организиран. На почти всяка спирка има разписание, както и схема на градския транспорт, често и доста подробна карта на града с отбелязани линиите. Така, опасността да се загубите е малка, но въпреки това имайте предвид, че надписите са на немски език и едва ли ще намерите нещо на английски. Превозните средства на градския транспорт са автобуси, тролей, трамваи, метро (U-Bahn - Untergrund Bahn - "подземна железница") и градска железница (S-Bahn Schnellbahn - "бърза железница"). Всички те, в отделните градове и регионите около тях, се обединяват в транспортни обеднения и билета или картата за пътуване важи за всичко.

Бакшиши: В Германия бакшишът е в реда на нещата, въпреки че никъде не е задължителен. Нито келнерът, нито таксиметровият шофьор ще очакват да оставите нещо отгоре, тъй като цената на тяхната услуга е включена в общата сума и възлиза на 5-10%.

Престъпност и безопастност: Германия е много сигурна страна. Нивото на престъпност е ниско и закона се прилага стриктно.


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах