Федерална република Германия е федерална държава в Западна Европа. Тя граничи със Дания и Балтийско море на север, Северно море, с Австрия и Швейцария на юг, с Полша и Чехия на изток, Люксембург, Белгия и Нидерландия на запад.
Германия е една от най-безопасните страни за пътуване в света и третата най-посещавана дестинация на Стария континент. Тя ни привлича с подредените си градове, богатата история и култура и изобилие от атракции и забележителности, които изпълват всяко пътуване с незабравими мигове.
Германия има значителен принос към световното културно наследство, страната е също така известна като das Land der Dichter und Denker (страната на поети и мислители). В Германия са родени  Бетховен, Бах, Брамс, Вагнер, Гьоте, Маркс, Ницше.
В миналото немският език е бил сред най-говорените езици в Европа и все още е един от най-изучаваните след английски и френски.
Туристически дeстинации: Кьолн, Берлин, Дюселдорф, Франкфурт, Мюнхен, Хамбург, Щутгарт.

Площ - 357 021 km²
Столица  - Берлин
Най-голям град - Берлин 
Официален език  - немски
Население  - 81 799 600 (2010)
Етнически състав - германци - 93,4%, стари местни малцинства - 0,3%, имигранти след Втората световна война - 6,2%.
Религия – Християнството е най-разпространената религия в Германия със 59 981 000 (73.14%) последователи. Втората по разпространение е исляма с 3,3 милиона (4%) последователи, следвана от будизъм и юдаизъм.
Климат  - умерен, на север - морски
Средни температури - север (-4,-2°С); юг (16,20°С)  
Валута – евро (EUR)
Часова зона: CET (UTC+1)
Телефонен код: +49
Internet TLD: .de


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Берлин:
Botschaft der Republik Bulgarien in Berlin
Адрес: Mauerstrasse 11, 10117 Berlin
Телефон: +49 30 201 0922; +49 30 201 0923; +49 30 201 0924; +49 30 201 0925; +49 30 201 0926
Факс: +49 30 208 68 38
Е-mail: Embassy.Berlin@mfa.bg

Документи за пътуване и визов режим: За Германия българските граждани пътуват с паспорт, лична карта, временен паспорт, или моряшки паспорт на член на екипаж, плаващ по Дунав. Гражданите на Република България могат да влизат и пребивават на територията на Федерална република Германия за срок до 90 дни без никакви условия и формалности.

Митнически изисквания: Изискванията на митническите органи, както и ограниченията при внасяне или изнасяне на стоки при влизане или излизане от Германия, се отнасят в рамките на държавите в ЕС и извън него.

Здравни изисквания: Няма изисквания за задължителни ваксинации преди влизане в страната.

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Национална кухня: Германската кухня е получила полупярност най-вече с вкусните вурстове и изобилието от бира. Немски храна обикновено се придържа към своите корени и типичното ястие ще се състои от месо с някаква форма на картофи и сос, придружени от зеленчуци или салата. Модерната немска кухня е повлияна от други европейски страни като Италия и Франция, за да е по-лека. Несъмнено сред най-големите кулинарни постижения на немците са тортите – в Германия има палитра от над 500 невероятно вкусни торти, които са истинска наслада за любителите на сладкото.

Електро захранване: 220 V

Транспорт: Германия разполага с едни от най-добре развитите сухоземни, водни (речни и морски) и въздушни транспортни връзки. Общата дължина на шосетата е над 650 000 км. Дължината на ж.п. линиите през 2012 г. е 40 952 км, от които 2428 км се използват от високоскоростни влакове. Високоскоростните влакове ICE развиват скорост 280 км/ч.
Много добре развит е и въздушният транспорт — в по-големите градове има летища, които обслужват вътрешни и международни полети. Във Франкфурт на Майн е най-голямото и модерно летище в Европа.
Градския транспорт в Германия е много добре организиран. На почти всяка спирка има разписание, както и схема на градския транспорт, често и доста подробна карта на града с отбелязани линиите. Така, опасността да се загубите е малка, но въпреки това имайте предвид, че надписите са на немски език и едва ли ще намерите нещо на английски. Превозните средства на градския транспорт са автобуси, тролей, трамваи, метро (U-Bahn - Untergrund Bahn - "подземна железница") и градска железница (S-Bahn Schnellbahn - "бърза железница"). Всички те, в отделните градове и регионите около тях, се обединяват в транспортни обеднения и билета или картата за пътуване важи за всичко.

Бакшиши: В Германия бакшишът е в реда на нещата, въпреки че никъде не е задължителен. Нито келнерът, нито таксиметровият шофьор ще очакват да оставите нещо отгоре, тъй като цената на тяхната услуга е включена в общата сума и възлиза на 5-10%.

Престъпност и безопастност: Германия е много сигурна страна. Нивото на престъпност е ниско и закона се прилага стриктно.


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах