Вашата оценка

Кипър (на гръцки: Κύπρος, на турски: Kıbrıs) е известен като островът на Афродита, богинята на любовта и красотата, която според легендите е родена тук!

Това е третият по големина остров в Средиземно море, с площ 9 251 кв. километра. Дължината му е 240 км от изток на запад, а ширината достига 100 км от север на юг. Кипър е разположен в североизточната част на Средиземно море, на разстояние 380 км от Египет, 105 км от Сирия и 75 км от Турция.
36 % от територията се контролира от Севернокипърска турска република, 3,7 % — ООН (буферна област), 2,7 % — Великобритания (военни бази Акротири и Декелия), останалото е част от Република Кипър, която е член на Европейския съюз.

Открийте една страна, където Изтока среща Запада, модни спа-центрове от всички страни с провинциални кафенета и райски плажове на фона на скалисти планини. Докато бреговата ивица приканва любители на слънцето и забавленията, вътрешната част е рай за традиционните селца, средновековни замъци и впечатлителни по рода си древни места.

Най-подходящото време да посетите Кипър зависи от това какъв вид преживяване търсите. Със силно изразения си Средиземноморски климат, времето на острова е лесно предвидимо.
Летните месеци от юни до септември са горещи и динамични. Август, сам по себе си е пиковият момент в туристическия сезон в Кипър, когато местните едва се промъкват между туристите по плажовете и ресторантите. Цените на хотелските услуги скачат драстично през тези месеци, така че, ако имате ограничен бюджет, избягвайте пиковия летен сезон, като предпочетете не толкова динамичните месеци - април/май и септември/октомври.
През зимата средната температура е около 15 °C – прекрасно време за спокойна почивка или екскурзии на острова – тук определено има какво да се види! Кипър е пресечна точка между Европа, Азия и Африка и различни цивилизации са оставили своите следи — римски театри и вили, византийски църкви и манастири, замъци на кръстоносци, отомански джамии и праисторически хабитати. По тази причина, основната икономическа дейност на острова е туризмът, както и развитието на традиционните занаяти - изработката на бродерии, грънци и медни изделия.

Столицата на Кипър – Никозия е разположена почти в центъра на острова. Градът датира от бронзовата ера, когато е наричан Ледра – настоящото име на най-популярната търговска улица. Днес, 24 години след турското нашествие, Никозия остава единствента разделена европейска столица. В града църквата Хрисалиньотиса е една от забележителностите, заедно с Архиепископството и Събора на Св. Йоан. Паметникът на Свободата, Венецианската стена, Археологическият музей.

Вторият по-големият град в Кипър е Лимасол. Разположен е на южното крайбрежие на острова. В града е построена най-голямото и важно търговско пристанище в страната.
Забележителности – средновековният Музей на Кипър, Лимасолската средновековна крепост, построена през  XIV  век.

Ларнака (Λάρνακα, Larnaka) е третият по големина град в Кипър. Курортът е богат на исторически забележитeлности - построената църква в чест на апостол Лазар, покровител на Ларнака, която е съхранена и до днес; византийска църква - “Построената от Ангели” – световно известен исторически и археологически паметник; джамията Хала Султан, построена върху паднал метеорит и считана за трета по-важност след Мека и Медина. Градът е подходящ за приятна почивка, разполага с чудесни хотели в непосредствена близост до красивите плажове, уютни таверни, ресторанти и кафенета.

Крайбрежният град Пафос (Πάφος, Paphos) се намира в югозападната част на остров Кипър, в близост до града има международно летище. Според гръцката митология Пафос е родния град на богинята на любовта - Афродита, чиито храм е разположен на 14 км. от село Куклия. Името на града произхожда от дъщерята на Венера и Пигмалион, наричана Пафос. Градът е столица на Кипър в продължение на седем века. Най-старите открити руини датира от XII-ти в. пр. Христа. В Пафос се намират немалко древногръцки гробници. Интересни забележителности са скалите на Афродита, баните на Афродита, Фонтанът на любовта, аквариум, в който можете да видите най-различни средиземноморски и тропически видове.

Климат - средиземноморски
Средни температури - януари 15; юли 28°С
Официален език - гръцки, турски
Столица - Никозия
Най-голям град - Никозия
Валута - Евро
Население - 788,457 души (2007)
Етнически състав - кипърски гърци - 80,2%, кипърски турци - 18,3%, араби - 0,5%, арменци - 0,3%, италианци - 0,3%
Религия – християни - 81,8%, мюсюлмани - 18,2%
Часова зона - UTC +2
Телефонен код +357
Internet TLD .cy


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Република Кипър
Адрес: 13, KonstantinouPaleologou, 2406, Engomi, Nicosia
Телефон: +357 22 67 27 40; +357 22 67 24 86
Факс: +357 22 67 65 98
Дежурен телефон в извънработно време: +357 22 67 27 40
Консулска служба
Работно време:
По, Вт, Чт, Пт – 09.00 - 12.00 ч.;
Ср – 14.00 - 17.00 ч.
E-mail: Embassy.Nicosia@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/cyprus

 

Документи за пътуване: Валидни българска лична карта, паспорт или временен паспорт.
Всички български граждани, снабдени с валиден паспорт или лична карта могат да влизат, да преминават транзитно и да пребивават в Р Кипър безвизово за срок до 90 дни без да се регистрират при пристигане.

Митнически изисквания:
Забранени за внос са следните стоки и материали:
- наркотични, психотропни вещества и някои контролирани медикаменти;
- предмети и издания с порнографско съдържание – видеокасети, компакт-дискове, филми, книги, списания и др.;
- ножове и ками;
- фалшиви или пиратски продукти;
- ядрени, химически, токсични, биологични оръжия и вещества;
- предмети, използвани за незаконен лов и незаконни игри (сред тях различни устройства и предмети, свързани с хазарт);
- фалшиви банкноти;
- огнестрелни оръжия или друг вид предмети и материали (експлозиви, фойерверки, автоматични оръжия, амуниции, дългоцевни полуавтоматични или многозарядни оръжия), в съответствие с предписанията на Закона за огнестрелните и други оръжия N113 (Ι) от 2004 г.;
- стоки, натоварени или произхождащи от страни, спрямо които е наложено ембарго от СС на ООН и ЕС.
Забранени за износ стоки и материали – терминът износ включва реекспорт и транзитиране:
- всички стоки, които са забранени за внос;

Движение по пътищата: Водачите на ППС и пешеходците трябва да имат предвид, че в Република Кипър движението е ляво.

Национална кухня: Кипърската кухня е странна смесица от Запада и Ориента. На острова си дават среща европейската и арабската култура. Затова и кухнята е едно отражение на разнообразните влияния. Естествено съществуват и типични кипърски специалитети. За кипъреца яденето е изначалният начин за общуване, всяка комуникация започва и завършва на софрата. Местните хора се славят със своето  „традиционно кипърско мезе”. „Мезе” не е име на определено ястие, а на множество и разнообразни продукти обикновено нарязани на дребни парченца. Според местните обичаи традиционните мезета се сервират като основно ястие със  сиренето халуми и ракията зивания. Както и на повечето веста около средиземноморския басейн, преобладават морските храни. Традиционна е и салатата "Кипър" от варени зеленчуци.


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах