Кипър (на гръцки: Κύπρος, на турски: Kıbrıs) е известен като островът на Афродита, богинята на любовта и красотата, която според легендите е родена тук!

Това е третият по големина остров в Средиземно море, с площ 9 251 кв. километра. Дължината му е 240 км от изток на запад, а ширината достига 100 км от север на юг. Кипър е разположен в североизточната част на Средиземно море, на разстояние 380 км от Египет, 105 км от Сирия и 75 км от Турция.
36 % от територията се контролира от Севернокипърска турска република, 3,7 % — ООН (буферна област), 2,7 % — Великобритания (военни бази Акротири и Декелия), останалото е част от Република Кипър, която е член на Европейския съюз.

Открийте една страна, където Изтока среща Запада, модни спа-центрове от всички страни с провинциални кафенета и райски плажове на фона на скалисти планини. Докато бреговата ивица приканва любители на слънцето и забавленията, вътрешната част е рай за традиционните селца, средновековни замъци и впечатлителни по рода си древни места.

Най-подходящото време да посетите Кипър зависи от това какъв вид преживяване търсите. Със силно изразения си Средиземноморски климат, времето на острова е лесно предвидимо.
Летните месеци от юни до септември са горещи и динамични. Август, сам по себе си е пиковият момент в туристическия сезон в Кипър, когато местните едва се промъкват между туристите по плажовете и ресторантите. Цените на хотелските услуги скачат драстично през тези месеци, така че, ако имате ограничен бюджет, избягвайте пиковия летен сезон, като предпочетете не толкова динамичните месеци - април/май и септември/октомври.
През зимата средната температура е около 15 °C – прекрасно време за спокойна почивка или екскурзии на острова – тук определено има какво да се види! Кипър е пресечна точка между Европа, Азия и Африка и различни цивилизации са оставили своите следи — римски театри и вили, византийски църкви и манастири, замъци на кръстоносци, отомански джамии и праисторически хабитати. По тази причина, основната икономическа дейност на острова е туризмът, както и развитието на традиционните занаяти - изработката на бродерии, грънци и медни изделия.

Столицата на Кипър – Никозия е разположена почти в центъра на острова. Градът датира от бронзовата ера, когато е наричан Ледра – настоящото име на най-популярната търговска улица. Днес, 24 години след турското нашествие, Никозия остава единствента разделена европейска столица. В града църквата Хрисалиньотиса е една от забележителностите, заедно с Архиепископството и Събора на Св. Йоан. Паметникът на Свободата, Венецианската стена, Археологическият музей.

Вторият по-големият град в Кипър е Лимасол. Разположен е на южното крайбрежие на острова. В града е построена най-голямото и важно търговско пристанище в страната.
Забележителности – средновековният Музей на Кипър, Лимасолската средновековна крепост, построена през  XIV  век.

Ларнака (Λάρνακα, Larnaka) е третият по големина град в Кипър. Курортът е богат на исторически забележитeлности - построената църква в чест на апостол Лазар, покровител на Ларнака, която е съхранена и до днес; византийска църква - “Построената от Ангели” – световно известен исторически и археологически паметник; джамията Хала Султан, построена върху паднал метеорит и считана за трета по-важност след Мека и Медина. Градът е подходящ за приятна почивка, разполага с чудесни хотели в непосредствена близост до красивите плажове, уютни таверни, ресторанти и кафенета.

Крайбрежният град Пафос (Πάφος, Paphos) се намира в югозападната част на остров Кипър, в близост до града има международно летище. Според гръцката митология Пафос е родния град на богинята на любовта - Афродита, чиито храм е разположен на 14 км. от село Куклия. Името на града произхожда от дъщерята на Венера и Пигмалион, наричана Пафос. Градът е столица на Кипър в продължение на седем века. Най-старите открити руини датира от XII-ти в. пр. Христа. В Пафос се намират немалко древногръцки гробници. Интересни забележителности са скалите на Афродита, баните на Афродита, Фонтанът на любовта, аквариум, в който можете да видите най-различни средиземноморски и тропически видове.

Климат - средиземноморски
Средни температури - януари 15; юли 28°С
Официален език - гръцки, турски
Столица - Никозия
Най-голям град - Никозия
Валута - Евро
Население - 788,457 души (2007)
Етнически състав - кипърски гърци - 80,2%, кипърски турци - 18,3%, араби - 0,5%, арменци - 0,3%, италианци - 0,3%
Религия – християни - 81,8%, мюсюлмани - 18,2%
Часова зона - UTC +2
Телефонен код +357
Internet TLD .cy


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Република Кипър
Адрес: 13, KonstantinouPaleologou, 2406, Engomi, Nicosia
Телефон: +357 22 67 27 40; +357 22 67 24 86
Факс: +357 22 67 65 98
Дежурен телефон в извънработно време: +357 22 67 27 40
Консулска служба
Работно време:
По, Вт, Чт, Пт – 09.00 - 12.00 ч.;
Ср – 14.00 - 17.00 ч.
E-mail: Embassy.Nicosia@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/cyprus

 

Документи за пътуване: Валидни българска лична карта, паспорт или временен паспорт.
Всички български граждани, снабдени с валиден паспорт или лична карта могат да влизат, да преминават транзитно и да пребивават в Р Кипър безвизово за срок до 90 дни без да се регистрират при пристигане.

Митнически изисквания:
Забранени за внос са следните стоки и материали:
- наркотични, психотропни вещества и някои контролирани медикаменти;
- предмети и издания с порнографско съдържание – видеокасети, компакт-дискове, филми, книги, списания и др.;
- ножове и ками;
- фалшиви или пиратски продукти;
- ядрени, химически, токсични, биологични оръжия и вещества;
- предмети, използвани за незаконен лов и незаконни игри (сред тях различни устройства и предмети, свързани с хазарт);
- фалшиви банкноти;
- огнестрелни оръжия или друг вид предмети и материали (експлозиви, фойерверки, автоматични оръжия, амуниции, дългоцевни полуавтоматични или многозарядни оръжия), в съответствие с предписанията на Закона за огнестрелните и други оръжия N113 (Ι) от 2004 г.;
- стоки, натоварени или произхождащи от страни, спрямо които е наложено ембарго от СС на ООН и ЕС.
Забранени за износ стоки и материали – терминът износ включва реекспорт и транзитиране:
- всички стоки, които са забранени за внос;

Движение по пътищата: Водачите на ППС и пешеходците трябва да имат предвид, че в Република Кипър движението е ляво.

Национална кухня: Кипърската кухня е странна смесица от Запада и Ориента. На острова си дават среща европейската и арабската култура. Затова и кухнята е едно отражение на разнообразните влияния. Естествено съществуват и типични кипърски специалитети. За кипъреца яденето е изначалният начин за общуване, всяка комуникация започва и завършва на софрата. Местните хора се славят със своето  „традиционно кипърско мезе”. „Мезе” не е име на определено ястие, а на множество и разнообразни продукти обикновено нарязани на дребни парченца. Според местните обичаи традиционните мезета се сервират като основно ястие със  сиренето халуми и ракията зивания. Както и на повечето веста около средиземноморския басейн, преобладават морските храни. Традиционна е и салатата "Кипър" от варени зеленчуци.


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах