Вашата оценка

Полша

Република Полша (на полски: Rzeczpospolita Polska, Жечпосполита Польска; остар. Лехия) е държава в Централна Европа. Тя граничи с Германия на запад, с Чехия и Словакия на юг, с Украйна и Беларус на изток, и с Литва и Русия (Калининградска област) на север, както и с Балтийско море. Общата ѝ площ възлиза на 312 679 квадратни километра, което я прави 69-та по площ в света и 9-та в Европа. Полша е унитарна държава, разделена на 16 войводства. С население от 38 милиона души Полша се нарежда на 34-то място в света по население и като 6-тата най-многолюдна страна-членка на Европейския съюз.
Полша остава относително евтина и безопасна, с гостоприемен народ, приветстващ всички посетители с добре дошли. През последното десетилетие тя се е превърнала в модерна, вибрираща, прогресивна страна, и в същото време поддържаща традиционната си култура. Тя представлява интересна туристическа дестинация и сега е времето да отидете.

 

Климат - умерено, преходен
Средни температури - януари (-1,-3°С); юли (16, 19°С)
Официален език - Полски
Столица - Варшава
Най-голям град - Варшава
Валута - Злота (PLN)
Население - 38 116 144 души (2007)
Часова зона - UTC +1
Телефонен код +48
Internet TLD .pl


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Република Полша
Адрес: Al. Ujazdowskie 33/35, 00-540 Warszawa / Poland
Тел.: +48 22 629 40 71; +48 22 629 40 72; +48 22 629 40 73; +48 22 629 40 74; +48 22 629 40 75
Факс: +48 22 628 22 71
Дежурни телефони в извънработно време: + 48 22 629 40 71/72
Е-mail: Embassy.Warsaw@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/poland

 

Митнически изисквания: При влизане/напускане на територията на Полша следва да бъдат декларирани суми, съответстващи на равностойността на 10 000 и повече евро.
Износът на предмети (например книги, произведения на изкуството, украшения, мебели) от времето преди 1945 се урежда от особени разпоредби на полското законодателство. Препоръчително е да бъдат проверени законните възможности за износ преди покупката на такава вещ.

Национална кухня: Влияние върху полската кухня са оказали руската, литовската и френската кухня. Към основните й храни се отнасят месото, морските и сладководните риби, зеленчуците и картофите. Месото, в това число и обичаното в Полша конско месо, се приготвя по най-различни начини и се поднася на порции, по-големи от обичайните. Често се приготвят и птици. Преобладаващата гарнитура към ястията са картофите, по-малко се използуват ориз и тестени изделия, а също така и различно приготвени зеленчуци. На популярност се радват гъстите зеленчукови супи, най-вече боршът, взет от руската кухня, и хлодникът, взет от литовската кухня. Поднасят се и плодови супи - от ябълки, сливи, вишни и т. н. За разлика от Чехия и Словакия в Полша например по-често се приготвят ястия от мляко и сметана, подправени с така обичаните от поляците гъби, от които често се готвят главни ястия и предястия. Студените предястия обикновено се правят от риба. Любими полски специалитети са бигосът, полските зрази и варшавските флачки (шкембе), супа от червено цвекло, зелеви сърми и pierogi (кнедли, пълнени например със зеле и гъби).

Сигурност: В случай на кражба, насилствено отнемане и/или изгубване на документи, банкови карти, багаж, МПС или предмети следва незабавно да обявите това пред полската полиция на спешен телефон 997 или 112 (мобилен телефон).


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах