Вашата оценка 3.00 от 1 гласа

КУРОРТИ В Австрия

Австрийски АлпиВиена
Австрия е пленителна страна, надарена с богата култура, приказна природа и градове, изпълнени с величествени замъци и дворци. Страната е прочута като родината на световно признати композитори като Моцарт, Щраус и Шуберт и безбройните си фестивали. Тя ни очарова с великолепните си алпийски гледки и едни от най-добрите ски курорти в света. Независимо дали ще се потопите в космополитната атмосфера на Виена или романтичните Залцбург и Инсбрук, очакват ви прекрасни гледки и незабравими приключения.
Прекрасните Алпи са чудесен повод да си подарите приятна почивка през лятото на чист планински въздух, когато освен, че няма толкова туристи, цените за настаняване са много по-приемливи.
Австрия има безброй градове, пленяващи всички посетители: столицата Виена, например, пъпа на музикалния живот в страната, окичена с прелестни сгради; музиката, изкуството и архитектурата достигат върха на Барока в Залцбург, родното място на Моцарт; снежните върхове на Инсбрук ограждат очарователни исторически сгради.
Туристически дeстинации: Виена, Залцбург, Зьолден, Грац, Инсбрук

Площ - 83 858 km²
Столица - Виена
Най-голям град   - Виена
Официален език - немски
Население - 8 308 906 души (2007)
Етнически състав - австрийци - 92,1%, немци - 2,7%, словенци - 1%, хървати - 0,7%
Религия – римокатолици – 73,6%, източноправославни - 2,2% протестанти 4,7%, мюсюлмани - 4,2%
Климат   - умереноконтинентален, на места планински
Средни температури - януари (-1,-4°С); юли (15, 18°С)
Валута - евро (EUR)
Часова зона: UTC +1
Телефонен код: + 43
Internet TLD: .at


Полезно е да знаете

Посолството на Република България в Австрия:
OSTERREICH, 1030 WIEN
1040 Wien
Schwindgasse 8
Телефон:(0043-1) 505-31-13; 505-64-44; 505 25 57
Факс: (0043-1) 505-14-23
Е-mail: amboffice@aon.at

Визов режим: Република Австрия е член на Европейския съюз. Българските граждани имат право да пребивават на територията на Австрия за срок от 90 дни, без никакви административни условия. Необходимо е единствено да притежават валиден задграничен паспорт или карта за самоличност. В случай, че се наложи престой в страната над 90 дни, е необходимо българските граждани да се регистрират пред съответните власти и да получат удостоверение за актуална регистрация, която съдържа датата на регистрация, както и името и адреса на регистриращото се лице.

Митнически изисквания: Стоки, закупени в държава-членка, в рамките на ЕС са в свободно обръщение. ДДС и други евентуални такси по принцип са включени в покупната цена на стоките и се начисляват в страната, където са закупени. Този принцип се прилага за всички стоки с две изключения:
1. При закупуване на ново моторно превозно средство трябва да се заплати данък за придобиването му;
2. Тютюневи изделия или алкохолни напитки – те са безмитни, ако служат за лична употреба.
Обръща се внимание, че е възможно в кратко време да бъдат въведени изменения в областта на забранените или ограничени за внос предмети, например може да бъде наложена забрана за внос на месо от определена държава, например при епидемия, чума по свинете или шап, поради което се препоръчва преди всяко пътуване гражданите да се осведомят от митническата администрация.

Здравни изисквания: Няма изисквания за задължителни ваксинации преди влизане в страната.

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Национална кухня: Виенският шницел е един от местните специалитети, които заслужено са придобили международна слава. Освен него, други известни специалитети са Виенският гулаш и Виенското печено. В което и кътче на Австрия да отидете, непременно опитайте някой от автрийски десерти – например щрудел или други сладки изкушения, като апетитните Виенски кифлички или шоколадовата торта „Сахер”, които от своя страна чудесно биха вървяли с чаша ароматно виенско кафе.

Електро захранване: 220 V

Транспорт: Транспортната мрежа в Австрия е доста добре развита. Можете да ползвате както градски транспорт (автобуси и метро), така и таксита, но имайте предвид разликата в цената. Такситата в по-големите градове разполагат с официално проверени и фиксирани таксиметри (основна такса във Виена 2,50 евро през деня и 2,60 през нощта). Тарифата се изчислява както според изминатите километри, така и според времето на пътуването.
По река Дунав оперират множество предложители за различните пътни участъци. Освен това се предлагат редовни пътувания и пътувания за излет по австрийските езера.
Общественият автобусен транспорт в Австрия обхваща повече от 2800 редовни автобусни линии с фиксирано разписание. С автобус може да се стигне и до почти всички важни туристически обекти.
В Австрия работят около 3000 въжени лифтове, седалкови лифтове и ски-влекове.

Бакшиши:  не е прието да се дават големи бакшиши, обикновено размерът на бакшиша е 3% - 5% от сумата

Престъпност и безопастност: Пътищата през зимата във високите планински части изискват зимно оборудване на колата - зимни гуми или вериги. Има опасност от заледявания в планинските райони. В Австрия нивото на престъпността е ниска.Определена опасност представляват джебчийските кражби на пари и документи в райони на железопътни- и автогари, големи магазини или туристически обекти, които в повечето случаи се извършват от чуждестранни граждани.

 

 

 

 

 


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах