КУРОРТИ В Тайланд

ПатаяПукет

Кралство Тайланд е държава в Югоизточна Азия, която граничи с Лаос и Камбоджа на изток, с Тайландския залив и Малайзия на юг и с Андаманско море и Мианмар на запад. Тайланд е известен и с името Сиам, официално наименование на страната до 1949.
Кралство Тайланд привлича повече туристи отколкото която и да е друга страна в югоизточна Азия с неустоимата си комбинация от спираща дъха природна красота, вдъхновяващи храмове, популярна гостоприемност, отлична кухня и руини от приказни древни кралства.
Туристически дестинации: Банкок, Патая, остров Пукет.

Площ - 514 000 km² (на 49-то място)
Население - 62 354 402 души (2002)
Официален език - таи
Столица - Бангкок
Най-голям град - Бангкок
Етнически състав - тайски народи - 80,2%, китайци - 12,1%, малайци - 3,7%, кхмери - 1,3%
Религия – будисти - 91,1%, християни - 0,6%, мюсюлмани - 4,2
Климат - тропичен, мусонен
Средни температури - януари (20,22°С); юли (29,31°С)
Валута - бат (THB)
Часова зона - UTC +7
Телефонен код +66
Internet TLD .th


Полезно е да знаете

Република България няма функциониращо посолство в столицата на Кралство Тайланд Банкок. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Тайланд, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Ханой, Виетнам или към това в Джакарта, Индонезия.

Посолство на Република България в Ханой, Виетнам
Адрес: №5 Nui Truc str., Van Phuc Hanoi; P.O.Box 10
Тел.: +844 3845 2908
Факс: +844 3846 0856
Работно време на консулската служба: По - Пт, 9:00 -12:00 ч.
Е-mail: Embassy.Hanoi@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/vietnam

Документи за пътуване и визов режим: В страната се влиза с международен паспорт, валиден минимум 6 месеца към  датата на влизане в Кралство Тайланд.
Необходима е виза за влизане в Кралство Тайланд.

Практически съвети: Препоръчително е да не се носят потници без ръкави, къси шорти и големи деколтета на публични места.Не е позволено да се влиза с обувки в будистките храмове.

Митнически изисквания: В Тайланд са забранени всички видове наркотици.
Можете да внесете до 250 грама цигари и други тютюневи изделия.

Здравни изисквания: За българи не се изискват никакви ваксини при влизане в страната. 

Електро захранване: 220 V

Питейна вода: Консумацията на бутилирана вода е задължителна. 

Кога да посетим Тайланд: Тайланд е разположен в зоната на тропичния климат и годината условно може да бъде разделена на три основни периода: горещо лято - от март до май, сезонът на дъждовете с много слънчеви дни - от юни до септември и прохладният сезон - от октомври до февруари.
Най-подходящото време, в което можете да посетите страната е между ноември и февруари, най-вече защото през тези месеци не е твърде горещо, а валежите са най-малко. Този период също съвпада със сезона на националните и регионални фестивали, които ежегодно привличат туристи от различни кътчета на света.
Активният туристически сезон в Краслството започва от ноември и приключва в края на март. Ако не обичате да почивате в пренаселените с туристи места и желаете да се възползвате от изгодните цени през ниския туристически сезон, е добре да пътувате между април и юни или септември и октомври, които са най-слабо посещаваните периоди.

Транспорт: Тайланд има добре развита транспортна инфраструктура. Връзките между отделните градове, забележителности и туристически центрове са добре оформени. Шосейната мрежа се състои от 64 хил. км, а ж.п. линии - 3,9 хил. км. Вътрешните полети са достъпни и удобни, като скъсяват времето на пътуване. Има много вътрешни превозвачи, който обслужват големите градове в провинцията, а полетите до съседните държави са много по-евтини, ако се резервират от Тайланд.

Национална кухня: В тайландската кухня всички ястия се базират на ориза, който неутрализира вкусовете, а това е много важно при тези толкова люти ястия. Много важно е да се спомене, че по време на готвене оризът никога не се соли. Оризът в тайландската кухня, изпълнява ролята на хляба и картофите в европейската кухня.
В тайландската кухня се отличават 4 основни вкуса: кисел (лимон, неузрели плодове манго или ананас, оцет), сладък (захарна тръстика или узрял ананас), горчив (горчива краставица) и солен (сол, рибен сос). Лютивият вкус, т.е. огънят се намира над тези четири вкуса. Тайната на полученото ястие е способността да се свържат всички тези вкусове.
Тайланд се слави с морските дарове. Трапезите изобилстват с разнообразна морска и сладководна риба, скариди, стриди, калмари, раци. Морските дарове се приготвят предимно на пара, върху въглища или се варят. В тази категория си струва да се опита Пла Мък Тхот Кратиен – парченца калмари, пържени с чесън, и Пла Чонг – змиеглава риба, печена цяла на фурна или на грил. И двете ястия се поднасят със сладък сос.

Бакшиши: Даването на бакшиш не е традиция, обаче постоянният поток от туристи и адаптирането към западния начин на живот са го превърнали в нещо обичайно. Много хотели и ресторанти прибавят към сметката 10% за сервиз. Таксиметровите шофьори не очакват бакшиш, но ако им предложите, няма да ви откажат.

Безопасност: Нивото на престъпността е значително ниско. Въпреки това се препоръчва да се вземат мерки срещу джебчийството на по-оживените открити пазари. 

 


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах