КУРОРТИ В Тайланд

ПатаяПукет

Кралство Тайланд е държава в Югоизточна Азия, която граничи с Лаос и Камбоджа на изток, с Тайландския залив и Малайзия на юг и с Андаманско море и Мианмар на запад. Тайланд е известен и с името Сиам, официално наименование на страната до 1949.
Кралство Тайланд привлича повече туристи отколкото която и да е друга страна в югоизточна Азия с неустоимата си комбинация от спираща дъха природна красота, вдъхновяващи храмове, популярна гостоприемност, отлична кухня и руини от приказни древни кралства.
Туристически дестинации: Банкок, Патая, остров Пукет.

Площ - 514 000 km² (на 49-то място)
Население - 62 354 402 души (2002)
Официален език - таи
Столица - Бангкок
Най-голям град - Бангкок
Етнически състав - тайски народи - 80,2%, китайци - 12,1%, малайци - 3,7%, кхмери - 1,3%
Религия – будисти - 91,1%, християни - 0,6%, мюсюлмани - 4,2
Климат - тропичен, мусонен
Средни температури - януари (20,22°С); юли (29,31°С)
Валута - бат (THB)
Часова зона - UTC +7
Телефонен код +66
Internet TLD .th


Полезно е да знаете

Република България няма функциониращо посолство в столицата на Кралство Тайланд Банкок. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Тайланд, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Ханой, Виетнам или към това в Джакарта, Индонезия.

Посолство на Република България в Ханой, Виетнам
Адрес: №5 Nui Truc str., Van Phuc Hanoi; P.O.Box 10
Тел.: +844 3845 2908
Факс: +844 3846 0856
Работно време на консулската служба: По - Пт, 9:00 -12:00 ч.
Е-mail: Embassy.Hanoi@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/vietnam

Документи за пътуване и визов режим: В страната се влиза с международен паспорт, валиден минимум 6 месеца към  датата на влизане в Кралство Тайланд.
Необходима е виза за влизане в Кралство Тайланд.

Практически съвети: Препоръчително е да не се носят потници без ръкави, къси шорти и големи деколтета на публични места.Не е позволено да се влиза с обувки в будистките храмове.

Митнически изисквания: В Тайланд са забранени всички видове наркотици.
Можете да внесете до 250 грама цигари и други тютюневи изделия.

Здравни изисквания: За българи не се изискват никакви ваксини при влизане в страната. 

Електро захранване: 220 V

Питейна вода: Консумацията на бутилирана вода е задължителна. 

Кога да посетим Тайланд: Тайланд е разположен в зоната на тропичния климат и годината условно може да бъде разделена на три основни периода: горещо лято - от март до май, сезонът на дъждовете с много слънчеви дни - от юни до септември и прохладният сезон - от октомври до февруари.
Най-подходящото време, в което можете да посетите страната е между ноември и февруари, най-вече защото през тези месеци не е твърде горещо, а валежите са най-малко. Този период също съвпада със сезона на националните и регионални фестивали, които ежегодно привличат туристи от различни кътчета на света.
Активният туристически сезон в Краслството започва от ноември и приключва в края на март. Ако не обичате да почивате в пренаселените с туристи места и желаете да се възползвате от изгодните цени през ниския туристически сезон, е добре да пътувате между април и юни или септември и октомври, които са най-слабо посещаваните периоди.

Транспорт: Тайланд има добре развита транспортна инфраструктура. Връзките между отделните градове, забележителности и туристически центрове са добре оформени. Шосейната мрежа се състои от 64 хил. км, а ж.п. линии - 3,9 хил. км. Вътрешните полети са достъпни и удобни, като скъсяват времето на пътуване. Има много вътрешни превозвачи, който обслужват големите градове в провинцията, а полетите до съседните държави са много по-евтини, ако се резервират от Тайланд.

Национална кухня: В тайландската кухня всички ястия се базират на ориза, който неутрализира вкусовете, а това е много важно при тези толкова люти ястия. Много важно е да се спомене, че по време на готвене оризът никога не се соли. Оризът в тайландската кухня, изпълнява ролята на хляба и картофите в европейската кухня.
В тайландската кухня се отличават 4 основни вкуса: кисел (лимон, неузрели плодове манго или ананас, оцет), сладък (захарна тръстика или узрял ананас), горчив (горчива краставица) и солен (сол, рибен сос). Лютивият вкус, т.е. огънят се намира над тези четири вкуса. Тайната на полученото ястие е способността да се свържат всички тези вкусове.
Тайланд се слави с морските дарове. Трапезите изобилстват с разнообразна морска и сладководна риба, скариди, стриди, калмари, раци. Морските дарове се приготвят предимно на пара, върху въглища или се варят. В тази категория си струва да се опита Пла Мък Тхот Кратиен – парченца калмари, пържени с чесън, и Пла Чонг – змиеглава риба, печена цяла на фурна или на грил. И двете ястия се поднасят със сладък сос.

Бакшиши: Даването на бакшиш не е традиция, обаче постоянният поток от туристи и адаптирането към западния начин на живот са го превърнали в нещо обичайно. Много хотели и ресторанти прибавят към сметката 10% за сервиз. Таксиметровите шофьори не очакват бакшиш, но ако им предложите, няма да ви откажат.

Безопасност: Нивото на престъпността е значително ниско. Въпреки това се препоръчва да се вземат мерки срещу джебчийството на по-оживените открити пазари. 

 


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах