Вашата оценка

Хърватия (също Хърватско и Хърватска, на хърватски: Hrvatska) е държава в Югоизточна Европа. Граничи със Словения и Унгария на север, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора на изток. На югозапад има излаз на Адриатическо море.
Хърватската култура има тринадесетвековна история. Запазени са множество паметници на културата, художествени произведения и научни трудове. В Хърватия има шест паметника на световното наследство и осем национални парка.
Туристически дестинации: Дубровник, Сплит, Трогир, Опатия, Пула, Плитвишки езера, Загреб, Риека, Млини.

Площ - 56 594 km² (на 126-то място)
Население - 4 422 248 души (2005)
Официален език - хърватски
Столица - Загреб
Най-голям град - Загреб
Валута – Хърватска куна (1 Euro = 7,55 HRK)
Етнически състав - хървати - 78,3%, сърби - 11,7%, босненци - 1,4%, унгарци - 0,6%, словенци - 0,6%, италианци - 0,3%, чехи - 0,3%, слованци - 0,2%
Религия – християни - 96,3%, мюсюлмани - 2,3%, други - 1,4%
Климат - умерено-континентален, планински
Средни температури - януари (0,9°С); юли (18, 25°С)
Часова зона UTC +1
Телефонен код +382
Internet TLD - .hr


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Република Хърватия
Адрес: Ul. Nike Grškovića 31, 10 000 Zagreb, Hrvatska 
Тел.: +385 1 46 46 609; +385 1 46 46 631; 385 1 46 46 640
Факс: +385 1 46 46 625
Дежурен телефон в извънработно време: +385 984 69 808
Е-mail: Embassy.Zagreb@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/croatia

Документи за пътуване и визов режим: От 01.07.2013г Хърватия е член на Европейския съюз и български граждани могат да влизат и преминават през страната само с лична карта.
Пътуване на деца: Съгласно чл. 8 на закона за чужденците на Република Хърватия се изисква при пътуване на непълнолетни лица до 18 години без родители или само с един родител, същите да притежават нотариално заверено разрешение за пътуване. Разрешението трябва да бъде със заверен превод на хърватски или на английски език.

Митнически изисквания: Законодателството на страната задължава чуждите граждани, пътуващи до Хърватия или преминаващи транзит, задължително да декларират пренасяната от тях валута в размер над 10 000 евро за всеки чужденец поотделно при влизане на територията на страната. За целта българските граждани, влизащи на територията на Хърватия, е необходимо задължително да изискват от митническите служители митнически декларации, в които да попълват размера на носената от тях валута, чекове, надвишаваща сумата от 10 000 (десет хиляди) евро или тяхната равностойност в друга валута за всеки човек поотделно.
Разрешени количества стоки (безмитен внос):10 кг. месо, месни, млечни произведения, мед; 20 кг. риба, морски дарове, рибни произведения; 1 литър спиртни напитки; 2 литра ликьор или десертно, или пенливо вино; 2 литра трапезно вино; 200 броя цигари; 50 пури и 100 броя пурети; 250 грама тютюн; 50 мл.парфюм и 250 мл.одеколони; Предмети на обща стойност до 1 000 куни; Компютър, радиоапарат, телевизор, фотоапарат, камера (не се разрешава да се ползват от трети лица); Лекарства, лекарствени средства – само за лична употреба и снабдени със съответните рецепти; Хомеопатични средства – само една опаковка; Забранен е вносът на упойващи или психотропни вещества.

Здравни изисквания: Епидемиологичната обстановка в Хърватия не се отличава от тази в Република България.

Електро захранване: 220 V

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода. 

Транспорт: Магистралните такси се заплащат в хърватски куни. Стриктно да се спазват  правилата за движение. От 01.08.2004 г. в Хърватия е въведено задължително използване на предпазни колани, включително и на задните седалки,  къси светлини през светлата част на деня и 0 (нула) промила за алкохол при пътуване с МПС.

Национална кухня: Хърватската кухня е повлияна от австрийската и унгарската, но същевременно си има и своята специфика. Типични за хърватската кухня са месото на скара, далматинската пушена шунка, солена сардела, овче сирене и салам с червен пипер. Адриатическото крайбрежие изобилства с морски дарове. Всеки регион произвежда своя марка вино: Дубровник и Далмация произвеждат добри червени вина, а Славония-бели. Едно от най-известните хърватски вина е :Dingau.

Бакшиши: стандартният бакшиш в заведенията е 10 % от сметката, както навсякъде в Европа.

Престъпност и сигурност: Не съществуват ограничения за пътуванията в Хърватия, но в областите, където до 1995 г. е имало военни действия, продължава да съществува опасност от мини.
По-голямата част от извършваните престъпления са кражби на пари, документи, вещи и др. – особено при пътуване с влак.
При кражба или изгубване на българските лични документи следва веднага да уведомите местните полицейски власти за събитието и да получите съответен протокол, като след това трябва да се обърнете към българското посолство в Загреб за издаване на временен паспорт.
Не се препоръчва посещаването на т.нар. нощни клубове (клубове за джентълмени), тъй като съществува възможност за предявяване на сметки в хиляди евро. Известни са случаи на тормоз и заплаха за физическо насилие при тяхното неплащане.

 


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах