Хърватия (също Хърватско и Хърватска, на хърватски: Hrvatska) е държава в Югоизточна Европа. Граничи със Словения и Унгария на север, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора на изток. На югозапад има излаз на Адриатическо море.
Хърватската култура има тринадесетвековна история. Запазени са множество паметници на културата, художествени произведения и научни трудове. В Хърватия има шест паметника на световното наследство и осем национални парка.
Туристически дестинации: Дубровник, Сплит, Трогир, Опатия, Пула, Плитвишки езера, Загреб, Риека, Млини.

Площ - 56 594 km² (на 126-то място)
Население - 4 422 248 души (2005)
Официален език - хърватски
Столица - Загреб
Най-голям град - Загреб
Валута – Хърватска куна (1 Euro = 7,55 HRK)
Етнически състав - хървати - 78,3%, сърби - 11,7%, босненци - 1,4%, унгарци - 0,6%, словенци - 0,6%, италианци - 0,3%, чехи - 0,3%, слованци - 0,2%
Религия – християни - 96,3%, мюсюлмани - 2,3%, други - 1,4%
Климат - умерено-континентален, планински
Средни температури - януари (0,9°С); юли (18, 25°С)
Часова зона UTC +1
Телефонен код +382
Internet TLD - .hr


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Република Хърватия
Адрес: Ul. Nike Grškovića 31, 10 000 Zagreb, Hrvatska 
Тел.: +385 1 46 46 609; +385 1 46 46 631; 385 1 46 46 640
Факс: +385 1 46 46 625
Дежурен телефон в извънработно време: +385 984 69 808
Е-mail: Embassy.Zagreb@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/croatia

Документи за пътуване и визов режим: От 01.07.2013г Хърватия е член на Европейския съюз и български граждани могат да влизат и преминават през страната само с лична карта.
Пътуване на деца: Съгласно чл. 8 на закона за чужденците на Република Хърватия се изисква при пътуване на непълнолетни лица до 18 години без родители или само с един родител, същите да притежават нотариално заверено разрешение за пътуване. Разрешението трябва да бъде със заверен превод на хърватски или на английски език.

Митнически изисквания: Законодателството на страната задължава чуждите граждани, пътуващи до Хърватия или преминаващи транзит, задължително да декларират пренасяната от тях валута в размер над 10 000 евро за всеки чужденец поотделно при влизане на територията на страната. За целта българските граждани, влизащи на територията на Хърватия, е необходимо задължително да изискват от митническите служители митнически декларации, в които да попълват размера на носената от тях валута, чекове, надвишаваща сумата от 10 000 (десет хиляди) евро или тяхната равностойност в друга валута за всеки човек поотделно.
Разрешени количества стоки (безмитен внос):10 кг. месо, месни, млечни произведения, мед; 20 кг. риба, морски дарове, рибни произведения; 1 литър спиртни напитки; 2 литра ликьор или десертно, или пенливо вино; 2 литра трапезно вино; 200 броя цигари; 50 пури и 100 броя пурети; 250 грама тютюн; 50 мл.парфюм и 250 мл.одеколони; Предмети на обща стойност до 1 000 куни; Компютър, радиоапарат, телевизор, фотоапарат, камера (не се разрешава да се ползват от трети лица); Лекарства, лекарствени средства – само за лична употреба и снабдени със съответните рецепти; Хомеопатични средства – само една опаковка; Забранен е вносът на упойващи или психотропни вещества.

Здравни изисквания: Епидемиологичната обстановка в Хърватия не се отличава от тази в Република България.

Електро захранване: 220 V

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода. 

Транспорт: Магистралните такси се заплащат в хърватски куни. Стриктно да се спазват  правилата за движение. От 01.08.2004 г. в Хърватия е въведено задължително използване на предпазни колани, включително и на задните седалки,  къси светлини през светлата част на деня и 0 (нула) промила за алкохол при пътуване с МПС.

Национална кухня: Хърватската кухня е повлияна от австрийската и унгарската, но същевременно си има и своята специфика. Типични за хърватската кухня са месото на скара, далматинската пушена шунка, солена сардела, овче сирене и салам с червен пипер. Адриатическото крайбрежие изобилства с морски дарове. Всеки регион произвежда своя марка вино: Дубровник и Далмация произвеждат добри червени вина, а Славония-бели. Едно от най-известните хърватски вина е :Dingau.

Бакшиши: стандартният бакшиш в заведенията е 10 % от сметката, както навсякъде в Европа.

Престъпност и сигурност: Не съществуват ограничения за пътуванията в Хърватия, но в областите, където до 1995 г. е имало военни действия, продължава да съществува опасност от мини.
По-голямата част от извършваните престъпления са кражби на пари, документи, вещи и др. – особено при пътуване с влак.
При кражба или изгубване на българските лични документи следва веднага да уведомите местните полицейски власти за събитието и да получите съответен протокол, като след това трябва да се обърнете към българското посолство в Загреб за издаване на временен паспорт.
Не се препоръчва посещаването на т.нар. нощни клубове (клубове за джентълмени), тъй като съществува възможност за предявяване на сметки в хиляди евро. Известни са случаи на тормоз и заплаха за физическо насилие при тяхното неплащане.

 


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах