Турция, официално Република Турция (на турски: Türkiye Cumhuriyeti), е държава, чиято територия е почти изцяло разположена в Азия (97%), а останалите 3% — на Балканския полуостров в Югоизточна Европа, но повече от 20% от населението ѝ живее на Балканския полуостров. Граничи на изток с Грузия, Армения, Азербайджан и Иран; на юг — с Ирак и Сирия; на запад — с Егейско море и островите в него, Гърция и България. До 1922 г. територията на днешната държава е в центъра на Османската империя. Площта ѝ е 783 562 km², от които 769 632 km² суша и 13 930 km² водна площ. Разположението на Турция между Европа и Азия я прави страна от особено геостратегическо значение.
Турция е сред най-предпочитаните места за туризъм, с нейните природни красоти, исторически и археологически забележителности, непрестанно развиваща се хотелска и туристическа инфрастуктура, традиционно гостоприемство и конкурентни цени. 
Туристически дестинации: Истанбул, Чанаккале, Айвалък, Кушадасъ, Бодрум, Фетие, Мармарис, Дидим, Анталия, Кемер, Сиде, Лара, Алания, Кападокия, Анкара, Ефес, Троя,Одрин.

Площ - 783 562 km² (на 36-то място)
Население - 71 158 647 души (2007)
Официален език - Турски
Столица - Анкара
Най-голям град - Истанбул
Етнически състав - турци - 85,7%, туркмени - 0,3%, кюрди - 10,6%, араби - 1,6%, асирийци - 0,2%, черкези - 0,4%, арменци - 0,3%, гърци - 0,2%
Религия – мюсюлмани - 98,3%, християни - 1,2%, юдаисти - 0,2%, йезиди - 0,3%
Климат - субтропичен, средиземноморски
Средни температури - януари (5,15°С); юли (15,32°С)
Валута - Турска лира (1 EUR = 2.50 TRY)
Часова зона UTC +2
Телефонен код +90
Internet TLD .tr


Полезно е да знаете

Важна информация за туристите, пътуващи за Република Турция.
Министерството на външните работи уведомява, че в съответствие с публикувания на 11.04.2014 г. в Държавен вестник на Република Турция закон, на територията на страната няма да се допускат чужди граждани, валидността на документа за международно пътуване на които е по-малка от 60 дни от последния ден на планирания престой на турска територия. Във връзка с горното, настоятелно препоръчваме на българските граждани, преди да предприемат пътуване до Турция да проверят дали паспортите им имат валидност, съобразена с новите изисквания. 
"Публикувано в сайта на МВнР в 16:07часа на 30.04.2014 г."

 

Посолство на Република България в Анкара, Република Турция
Адрес: Atatürk Bulvarı № 124, 06680 Kavıklıdere-Çankaya, Ankara, Republic of Turkey (гр. Анкара, кв. Кавъклъдере, Чанкая, бул. „Ататюрк” № 124)
Тел.: +90 312 467 20 71; +90 312 427 51 42
Дежурни телефони в извънработно време:
 + 90 312 467 20 71; + 90 312 427 51 42
+ 90 533 376 37 69 /мобилен/
Работно време: По - Пт, 09.00 - 17.30 ч.
Приемно време за граждани: 09.00 - 12.00 ч.
E-mail: Embassy.Ankara@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/turkey

Генерално консулство на Република България в Истанбул, Република Турция
Адрес: Ahmet Adnan Saygun Cd. № 34, Ulus - 2.Levent, 34340, Istanbul, Republic of Turkey
Тел.: +90 212 281 01 14; +90 212 281 01 15; +90 212 281 01 16
Дежурни телефони в извънработно време:
+ 90212 281 01 14; + 90212 281 01 15; + 90212 281 01 16
+ 90 533 383 64 14 /мобилен/
Е-mail: Consulate.Istanbul@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/turkeygc2ю

Документи за пътуване и визов режим: Необходим е валиден задграничен паспорт.

Митнически изисквания:
Безмитен внос
1.Тютюневи изделия (за пътници на възраст 18+ години) – 200 цигари и 5 пурети (надвишаващи 3 гр. всяка) и 10 пури и 200 гр. тютюн (с 200 къса хартия за цигари) или 200 гр. тютюн за дъвчене или 200 гр. тютюн за лула или 50 гр. емфие;
2. Алкохолни напитки (за пътници на възраст 18+ години) – 1 бутилка от 1 литър или две бутилки от 700/750 милилитра вино и/или високоалкохолни напитки;
3. Пет шишета парфюм (максимум 120 милилитра всяко);
4. Подаръци на стойност до 300 евро или 145 евро за лица под 15 годишна възраст;
5. 1 кг. кафе, 1 кг. разтворимо кафе, 500 гр. чай, 1 кг. шоколад, 1 кг. захарни изделия;
6. лекарства за лична употреба
Забранено е внасянето на: оръжия и боеприпаси, лекарства (освен за лична употреба), наркотици, месо и млечни продукти, радиоактивни вещества.
Ограничен е вносът на домашни животни. За тях се изисква здравен сертификат.

Здравни изисквания: Не съществува необходимост от специални ваксинации при влизане в страната. Има случаи на хранителни натравяния и заболявания, предизвикани от консумация на нечиста вода. Поради тази причина напитки и храни следва да се купуват само от официални търговски обекти, а не от случайни продавачи.
Медицинското лечение в Р Турция може да бъде доста скъпо. Предварително следва да бъде направена застраховка, покриваща случаи на заболявания, наранявания, кражби на пари, лични вещи, багаж, билети и др. 

Електро захранване: 220 V

Питейна вода: Консумацията на бутилирана вода е задължителна!

Транспорт: Националната пътна мрежа на страната е в много добро състояние. Строго се спазват ограничения на скоростта: в извънградски зони - 90 км/ч (за автобуси и микробуси 80 км/ч), на обезопасени магистрали – 120 км/ч (за автобуси и микробуси 100 км/ч), в населените места – 50 км/ч.
Големите градове в Турция се характеризират с интензивен пътен трафик.
Системата на обществения градски транспорт е много добре развита и освен автобуси се използват таксита, маршрутни таксита, метро и морски линии.

Национална кухня: Турската национална кухня е микс от арабска, средиземноморска и типична балканска кухня. Могъществото на Османската империя е с важно значение за формирането на турската кухня такава, каквато я познаваме днес. Завладените арабски и балкански народи обогатяват турската кухня с характерните особености на собствените си национални кухни. Ислямската религия също е определяща за турската кухня.
Двата големи празника “Шекер Байрам” и “Курбан Байрам” на практика определят менюто на турските мюсюлмани за няколко месеца от годината. “Шекер Байрам” продължава три месеца, всеки от които има религиозно название - “Реджеп”, “Шабан” и “Рамазан”. По време на Рамазана се пости. “Курбан Байрам” се празнува 4 дни. На този празник се коли животно, което се принася в курбан. По-голямата част от месото се раздава на бедните, а с останалото се приготвят разнообразни месни ястия.
Турската кухня не е хомогенна, а в отделните региони може да бъдат открити различни местни специалитети или едни и същи турски ястия да са приготвени по различен начин. В черноморския регион (северна Турция) доминират ястията с царевица и аншоа. Югоизточният – Урфа, Газиантеп и Адана, е известен със своите кебапи, мезета и тестени десерти от рода на баклава, кадаиф и кюнефе. В западните части на Турция, където маслиновите дръвчета са в изобилие, зехтинът е най-използваната мазнина.
Кухните в районите на Егейско, Мраморно и Средиземно море са с характеристиките на Средиземноморската кухня и са богати на зеленчуци, билки и риба.
Типичната закуска в турската кухня се състои от хляб, овче сирене, домати, краставици, маслини и супа от леща (mercimek çorbasi).
Традиционните предястия са в основата на турската кухня. Турците не сядат на маса без мезе. Те са много засищащи и често заместват цяло хранене. Типичен пример е “имамбаялдъ” (“Imam Bayildi”), едно от най-обичаните зеленчукови предястия, което може да замести основно ястие в турската кухня. “Имамбаялдъ” (“припадналият имам”) представлява патладжани, запечени с домати, лук и чесън . Според легендата един имам (мюсюлмански духовник) припаднал от възторг като видял приготвения по този начин от жена си пълнен патладжан.    
Ислямът забранява консумацията на свинско месо, но турците си наваксват с агнешко. Ястията с телешко, пилешко и риба също са много разпространени в турската кухня. Но безспорно най-популярното месно ястие в турската кухня е кебапът. Той представлява агнешко или пилешко месо, приготвено на шиш (подобен на меч) по различни начини. Някога турските войници пекли месо на мечовете си. По-късно бурският готвач Искандер изобретил вертикалната скара за кебап. Има много видове турски кебап, най-популярните от които са: “дюнер кебап”, “адана кебап”, “урфа кебап” и т.н. Традиционните гювеч, капама, кавърма, мусака, кюфте и т.н. звучат твърде познато, тъй като се приготвят и в българската кухня.
Традиционното турско кафе се приготвя в специални джезвета и се пие от миниатюрни чашки без дръжки. Турците пият и много чай, който също се сервира в малки чашки.
Турската кухня се отличава с богато разнообразие от десерти, но начело стои баклавата (baklava). Тя представлява много сладки кори с орехова плънка, обилно напоени със сироп, поръсена с настърган шам фъстък. Турският локум, турският кадаиф, турската халва и турският марципан също са известни в цял свят с уникалния си вкус.

Бакшиши: Думата "бакшиш" е с турски произход. Прието е в Турция да се оставя бакшиш в размер на 10% в ресторантите и други заведения. В хотела може да оставите дребни пари на камериерката. Таксиметровите шофьори в Турция не очакват от вас бакшиш, но може да им дадете такъв, като закръглите сметката нагоре.

Престъпност и сигурност: Уличните кражби са често срещано явление в туристическите райони на Турция. В големите градове, и особено в Истанбул, е препоръчително да се избягват посещения в крайните рискови квартали.

Практически съвети: При кражба на лични документи или на превозно средство трябва да се потърси съдействие от най-близкото полицейско управление за издаване на документ за събитието.
Препоръчително е да се уважават местните нрави и обичаи.
При посещение на джамии обувките се събуват, а жените покриват главите и откритите части на тялото с кърпа. Мъжете не трябва да носят къси панталони (в някои по-големи и известни джамии са предвидени покривала за тези, които не са подходящо облечени).
Обидни думи и действия по отношение на турската нация, националния флаг и основателя на републиката - Мустафа Кемал Ататюрк, се считат за много тежки престъпления.
Снимането с фотоапарати и камери да се извършва само в туристически райони и на местата, където това не е изрично забранено.
При влизане в Република Турция с цел туризъм е забранено постъпването на работа. При установяване на такива случаи съответните граждани подлежат на задържане и принудително извеждане от страната.
Препоръчва се наличната валута да се обменя на малки суми. Обикновено валутата се обменя без комисионна в обменни бюра, банки или хотели. Почти навсякъде в градовете са на разположение банкомати, които приемат основните кредитни и дебитни банкови карти. Валутните курсове се публикуват ежедневно в турските вестници. Ако се обменя голяма сума валута или се прави голяма покупка с обменена валута, която ще се декларира на митницата, е необходимо запазване на бордерото от извършената обмяна на валута, което служи като доказателство пред митническите органи за законовия произход на паричните средства.

 

 


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах