Вашата оценка

Турция, официално Република Турция (на турски: Türkiye Cumhuriyeti), е държава, чиято територия е почти изцяло разположена в Азия (97%), а останалите 3% — на Балканския полуостров в Югоизточна Европа, но повече от 20% от населението ѝ живее на Балканския полуостров. Граничи на изток с Грузия, Армения, Азербайджан и Иран; на юг — с Ирак и Сирия; на запад — с Егейско море и островите в него, Гърция и България. До 1922 г. територията на днешната държава е в центъра на Османската империя. Площта ѝ е 783 562 km², от които 769 632 km² суша и 13 930 km² водна площ. Разположението на Турция между Европа и Азия я прави страна от особено геостратегическо значение.
Турция е сред най-предпочитаните места за туризъм, с нейните природни красоти, исторически и археологически забележителности, непрестанно развиваща се хотелска и туристическа инфрастуктура, традиционно гостоприемство и конкурентни цени. 
Туристически дестинации: Истанбул, Чанаккале, Айвалък, Кушадасъ, Бодрум, Фетие, Мармарис, Дидим, Анталия, Кемер, Сиде, Лара, Алания, Кападокия, Анкара, Ефес, Троя,Одрин.

Площ - 783 562 km² (на 36-то място)
Население - 71 158 647 души (2007)
Официален език - Турски
Столица - Анкара
Най-голям град - Истанбул
Етнически състав - турци - 85,7%, туркмени - 0,3%, кюрди - 10,6%, араби - 1,6%, асирийци - 0,2%, черкези - 0,4%, арменци - 0,3%, гърци - 0,2%
Религия – мюсюлмани - 98,3%, християни - 1,2%, юдаисти - 0,2%, йезиди - 0,3%
Климат - субтропичен, средиземноморски
Средни температури - януари (5,15°С); юли (15,32°С)
Валута - Турска лира (1 EUR = 2.50 TRY)
Часова зона UTC +2
Телефонен код +90
Internet TLD .tr


Полезно е да знаете

Важна информация за туристите, пътуващи за Република Турция.
Министерството на външните работи уведомява, че в съответствие с публикувания на 11.04.2014 г. в Държавен вестник на Република Турция закон, на територията на страната няма да се допускат чужди граждани, валидността на документа за международно пътуване на които е по-малка от 60 дни от последния ден на планирания престой на турска територия. Във връзка с горното, настоятелно препоръчваме на българските граждани, преди да предприемат пътуване до Турция да проверят дали паспортите им имат валидност, съобразена с новите изисквания. 
"Публикувано в сайта на МВнР в 16:07часа на 30.04.2014 г."

 

Посолство на Република България в Анкара, Република Турция
Адрес: Atatürk Bulvarı № 124, 06680 Kavıklıdere-Çankaya, Ankara, Republic of Turkey (гр. Анкара, кв. Кавъклъдере, Чанкая, бул. „Ататюрк” № 124)
Тел.: +90 312 467 20 71; +90 312 427 51 42
Дежурни телефони в извънработно време:
 + 90 312 467 20 71; + 90 312 427 51 42
+ 90 533 376 37 69 /мобилен/
Работно време: По - Пт, 09.00 - 17.30 ч.
Приемно време за граждани: 09.00 - 12.00 ч.
E-mail: Embassy.Ankara@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/turkey

Генерално консулство на Република България в Истанбул, Република Турция
Адрес: Ahmet Adnan Saygun Cd. № 34, Ulus - 2.Levent, 34340, Istanbul, Republic of Turkey
Тел.: +90 212 281 01 14; +90 212 281 01 15; +90 212 281 01 16
Дежурни телефони в извънработно време:
+ 90212 281 01 14; + 90212 281 01 15; + 90212 281 01 16
+ 90 533 383 64 14 /мобилен/
Е-mail: Consulate.Istanbul@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/turkeygc2ю

Документи за пътуване и визов режим: Необходим е валиден задграничен паспорт.

Митнически изисквания:
Безмитен внос
1.Тютюневи изделия (за пътници на възраст 18+ години) – 200 цигари и 5 пурети (надвишаващи 3 гр. всяка) и 10 пури и 200 гр. тютюн (с 200 къса хартия за цигари) или 200 гр. тютюн за дъвчене или 200 гр. тютюн за лула или 50 гр. емфие;
2. Алкохолни напитки (за пътници на възраст 18+ години) – 1 бутилка от 1 литър или две бутилки от 700/750 милилитра вино и/или високоалкохолни напитки;
3. Пет шишета парфюм (максимум 120 милилитра всяко);
4. Подаръци на стойност до 300 евро или 145 евро за лица под 15 годишна възраст;
5. 1 кг. кафе, 1 кг. разтворимо кафе, 500 гр. чай, 1 кг. шоколад, 1 кг. захарни изделия;
6. лекарства за лична употреба
Забранено е внасянето на: оръжия и боеприпаси, лекарства (освен за лична употреба), наркотици, месо и млечни продукти, радиоактивни вещества.
Ограничен е вносът на домашни животни. За тях се изисква здравен сертификат.

Здравни изисквания: Не съществува необходимост от специални ваксинации при влизане в страната. Има случаи на хранителни натравяния и заболявания, предизвикани от консумация на нечиста вода. Поради тази причина напитки и храни следва да се купуват само от официални търговски обекти, а не от случайни продавачи.
Медицинското лечение в Р Турция може да бъде доста скъпо. Предварително следва да бъде направена застраховка, покриваща случаи на заболявания, наранявания, кражби на пари, лични вещи, багаж, билети и др. 

Електро захранване: 220 V

Питейна вода: Консумацията на бутилирана вода е задължителна!

Транспорт: Националната пътна мрежа на страната е в много добро състояние. Строго се спазват ограничения на скоростта: в извънградски зони - 90 км/ч (за автобуси и микробуси 80 км/ч), на обезопасени магистрали – 120 км/ч (за автобуси и микробуси 100 км/ч), в населените места – 50 км/ч.
Големите градове в Турция се характеризират с интензивен пътен трафик.
Системата на обществения градски транспорт е много добре развита и освен автобуси се използват таксита, маршрутни таксита, метро и морски линии.

Национална кухня: Турската национална кухня е микс от арабска, средиземноморска и типична балканска кухня. Могъществото на Османската империя е с важно значение за формирането на турската кухня такава, каквато я познаваме днес. Завладените арабски и балкански народи обогатяват турската кухня с характерните особености на собствените си национални кухни. Ислямската религия също е определяща за турската кухня.
Двата големи празника “Шекер Байрам” и “Курбан Байрам” на практика определят менюто на турските мюсюлмани за няколко месеца от годината. “Шекер Байрам” продължава три месеца, всеки от които има религиозно название - “Реджеп”, “Шабан” и “Рамазан”. По време на Рамазана се пости. “Курбан Байрам” се празнува 4 дни. На този празник се коли животно, което се принася в курбан. По-голямата част от месото се раздава на бедните, а с останалото се приготвят разнообразни месни ястия.
Турската кухня не е хомогенна, а в отделните региони може да бъдат открити различни местни специалитети или едни и същи турски ястия да са приготвени по различен начин. В черноморския регион (северна Турция) доминират ястията с царевица и аншоа. Югоизточният – Урфа, Газиантеп и Адана, е известен със своите кебапи, мезета и тестени десерти от рода на баклава, кадаиф и кюнефе. В западните части на Турция, където маслиновите дръвчета са в изобилие, зехтинът е най-използваната мазнина.
Кухните в районите на Егейско, Мраморно и Средиземно море са с характеристиките на Средиземноморската кухня и са богати на зеленчуци, билки и риба.
Типичната закуска в турската кухня се състои от хляб, овче сирене, домати, краставици, маслини и супа от леща (mercimek çorbasi).
Традиционните предястия са в основата на турската кухня. Турците не сядат на маса без мезе. Те са много засищащи и често заместват цяло хранене. Типичен пример е “имамбаялдъ” (“Imam Bayildi”), едно от най-обичаните зеленчукови предястия, което може да замести основно ястие в турската кухня. “Имамбаялдъ” (“припадналият имам”) представлява патладжани, запечени с домати, лук и чесън . Според легендата един имам (мюсюлмански духовник) припаднал от възторг като видял приготвения по този начин от жена си пълнен патладжан.    
Ислямът забранява консумацията на свинско месо, но турците си наваксват с агнешко. Ястията с телешко, пилешко и риба също са много разпространени в турската кухня. Но безспорно най-популярното месно ястие в турската кухня е кебапът. Той представлява агнешко или пилешко месо, приготвено на шиш (подобен на меч) по различни начини. Някога турските войници пекли месо на мечовете си. По-късно бурският готвач Искандер изобретил вертикалната скара за кебап. Има много видове турски кебап, най-популярните от които са: “дюнер кебап”, “адана кебап”, “урфа кебап” и т.н. Традиционните гювеч, капама, кавърма, мусака, кюфте и т.н. звучат твърде познато, тъй като се приготвят и в българската кухня.
Традиционното турско кафе се приготвя в специални джезвета и се пие от миниатюрни чашки без дръжки. Турците пият и много чай, който също се сервира в малки чашки.
Турската кухня се отличава с богато разнообразие от десерти, но начело стои баклавата (baklava). Тя представлява много сладки кори с орехова плънка, обилно напоени със сироп, поръсена с настърган шам фъстък. Турският локум, турският кадаиф, турската халва и турският марципан също са известни в цял свят с уникалния си вкус.

Бакшиши: Думата "бакшиш" е с турски произход. Прието е в Турция да се оставя бакшиш в размер на 10% в ресторантите и други заведения. В хотела може да оставите дребни пари на камериерката. Таксиметровите шофьори в Турция не очакват от вас бакшиш, но може да им дадете такъв, като закръглите сметката нагоре.

Престъпност и сигурност: Уличните кражби са често срещано явление в туристическите райони на Турция. В големите градове, и особено в Истанбул, е препоръчително да се избягват посещения в крайните рискови квартали.

Практически съвети: При кражба на лични документи или на превозно средство трябва да се потърси съдействие от най-близкото полицейско управление за издаване на документ за събитието.
Препоръчително е да се уважават местните нрави и обичаи.
При посещение на джамии обувките се събуват, а жените покриват главите и откритите части на тялото с кърпа. Мъжете не трябва да носят къси панталони (в някои по-големи и известни джамии са предвидени покривала за тези, които не са подходящо облечени).
Обидни думи и действия по отношение на турската нация, националния флаг и основателя на републиката - Мустафа Кемал Ататюрк, се считат за много тежки престъпления.
Снимането с фотоапарати и камери да се извършва само в туристически райони и на местата, където това не е изрично забранено.
При влизане в Република Турция с цел туризъм е забранено постъпването на работа. При установяване на такива случаи съответните граждани подлежат на задържане и принудително извеждане от страната.
Препоръчва се наличната валута да се обменя на малки суми. Обикновено валутата се обменя без комисионна в обменни бюра, банки или хотели. Почти навсякъде в градовете са на разположение банкомати, които приемат основните кредитни и дебитни банкови карти. Валутните курсове се публикуват ежедневно в турските вестници. Ако се обменя голяма сума валута или се прави голяма покупка с обменена валута, която ще се декларира на митницата, е необходимо запазване на бордерото от извършената обмяна на валута, което служи като доказателство пред митническите органи за законовия произход на паричните средства.

 

 


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах