Португалия (на португалски: República Portuguesa, Португалска република) е държава в най-южната част на Западна Европа, разположена е на Пиренейския полуостров и в Атлантическия океан (Мадейра, Азорските и Селвагенски острови). Граничи с Испания на север и изток.
Португалия притежава богато, моряшко минало, превъзходни плажни курорти и пейзаж, увенчан с маслинови горички, лозя и житни полета. Покрита с изобилие от интересни места, считани за наследство от световна величина от ЮНЕСКО и удостоена с една от най-спокойните и привлекателни столици, тя също може да бъде посетена на разумна цена.
Туристически дестинации: Лисабон, Ещорил, Порто, Алгарве, Албуфейра, Фатима, Мадейра.

Площ - 92 345 km² (на 108-мо място)
Население - 10 642 836 души (2007)
Официален език - португалски
Столица - Лисабон
Най-голям град - Лисабон
Валута евро EUR
Етнически състав - португалци - 99,5%, други - 0,5%
Религия – католици - 98,3%, протестанти - 1,7%
Климат - субтропичен, средиземноморски
Средни температури - януари (5,10°С); юли (20, 27°С)
Часова зона UTC +0 (на Азорските острови UTC -1)
Телефонен код +351
Internet TLD .pt


Полезно е да знаете

Посолство на Република България
Embaixada da Republica da Bulgaria
Адрес: Rua do Sacramento a Lapa, 31, 1200-792 Lisboa, Portugal
Тел.: +351 213 976 364; +351 213 976 367
Факс: +351 213 979 272
Дежурен телефон в извънработно време: +351 933 611 337
Работно време: 08.30 – 13.00 ч.; 14.00 – 17.00 ч.
Консулска служба
Работно време: 10.00 – 12.30 ч.
Мобилен тел.: +351 933 611 337 - за спешни случаи, след работно време и в почивни и празнични дни
E-mail: Embassy.Lisbon@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/portugal

Документи за пътуване и визов режим: Българските граждани могат да пътуват с лична карта, тъй като България и Португалия са държави-членки на ЕС.

Митнически изисквания: Действията на пътуващите за, през и от Португалия български граждани следва да бъдат съобразени с изискванията на митническата законова уредба на страната.
Не се декларират и не подлежат на обмитяване вещи и принадлежности за лична употреба, ако са в рамките на нормалното за случая количество.

Здравни изисквания: В Португалия не съществуват огнища на заразни заболявания. При влизане в страната не се изискват имунизации.

Електро захранване: 220 V

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Бакшиши: Когато хапвате някъде навън в Португалия, обикновено бакшишът е включен в сметката, но все още е прието да се оставя допълнително 1% отгоре.

Транспорт: Португалия е малка страна, в която можете бързо да стигнете до всяка една точка с влак, автобус или разбира се кола. Билетът за влак е по-евтин от този за автобус. Ако изберете да пътувате с влак, пътят ще е много по-живописен, но ако изберете автобуса, ще стигнете по-бързо.

Национална кухня: Всеки регион в Португалия има свои традиционни ястия, приготвени с различни видове месо и морски дарове. Основа за приготвяне на ястия и напитки тук са доматите, лукът, чесънът, маслините, зехтинът и т. н. Макар че португалската кухня в значителна степен е повлияна от испанската кухня, не й липсват свои собствени специалитети. Португалците предпочитат риба тон, сардини, солена треска, от която правят много вкусни блюда. Често срещана храна са и яйцата, които представляват самостоятелно ястие или се използуват за приготвянето на супи и сосове. За най-известното ястие на португалската кухня се смята Bacalhau, т.е. сушена и осолена треска, приготвяна по различни начини. Вярва се, че португалците притежават толкова начини за приготвяне на Bacalhau, колкото дни има годината, т.е 365. Царуват измежду тях рецептите с броколи, царевица, лук, чушка, карфиол и грах. Фейжоада е едно от най-известните португалски ястия.

Престъпност и сигурност: Равнището на престъпността в Португалия не предполага предприемане на специални мерки за обезпечаване на лична безопасност.
Известна предпазливост е необходима при пътуване с градския транспорт или при посещение на райони с преобладаващо имигрантско население.

 

 


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах