Вашата оценка

Португалия (на португалски: República Portuguesa, Португалска република) е държава в най-южната част на Западна Европа, разположена е на Пиренейския полуостров и в Атлантическия океан (Мадейра, Азорските и Селвагенски острови). Граничи с Испания на север и изток.
Португалия притежава богато, моряшко минало, превъзходни плажни курорти и пейзаж, увенчан с маслинови горички, лозя и житни полета. Покрита с изобилие от интересни места, считани за наследство от световна величина от ЮНЕСКО и удостоена с една от най-спокойните и привлекателни столици, тя също може да бъде посетена на разумна цена.
Туристически дестинации: Лисабон, Ещорил, Порто, Алгарве, Албуфейра, Фатима, Мадейра.

Площ - 92 345 km² (на 108-мо място)
Население - 10 642 836 души (2007)
Официален език - португалски
Столица - Лисабон
Най-голям град - Лисабон
Валута евро EUR
Етнически състав - португалци - 99,5%, други - 0,5%
Религия – католици - 98,3%, протестанти - 1,7%
Климат - субтропичен, средиземноморски
Средни температури - януари (5,10°С); юли (20, 27°С)
Часова зона UTC +0 (на Азорските острови UTC -1)
Телефонен код +351
Internet TLD .pt


Полезно е да знаете

Посолство на Република България
Embaixada da Republica da Bulgaria
Адрес: Rua do Sacramento a Lapa, 31, 1200-792 Lisboa, Portugal
Тел.: +351 213 976 364; +351 213 976 367
Факс: +351 213 979 272
Дежурен телефон в извънработно време: +351 933 611 337
Работно време: 08.30 – 13.00 ч.; 14.00 – 17.00 ч.
Консулска служба
Работно време: 10.00 – 12.30 ч.
Мобилен тел.: +351 933 611 337 - за спешни случаи, след работно време и в почивни и празнични дни
E-mail: Embassy.Lisbon@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/portugal

Документи за пътуване и визов режим: Българските граждани могат да пътуват с лична карта, тъй като България и Португалия са държави-членки на ЕС.

Митнически изисквания: Действията на пътуващите за, през и от Португалия български граждани следва да бъдат съобразени с изискванията на митническата законова уредба на страната.
Не се декларират и не подлежат на обмитяване вещи и принадлежности за лична употреба, ако са в рамките на нормалното за случая количество.

Здравни изисквания: В Португалия не съществуват огнища на заразни заболявания. При влизане в страната не се изискват имунизации.

Електро захранване: 220 V

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Бакшиши: Когато хапвате някъде навън в Португалия, обикновено бакшишът е включен в сметката, но все още е прието да се оставя допълнително 1% отгоре.

Транспорт: Португалия е малка страна, в която можете бързо да стигнете до всяка една точка с влак, автобус или разбира се кола. Билетът за влак е по-евтин от този за автобус. Ако изберете да пътувате с влак, пътят ще е много по-живописен, но ако изберете автобуса, ще стигнете по-бързо.

Национална кухня: Всеки регион в Португалия има свои традиционни ястия, приготвени с различни видове месо и морски дарове. Основа за приготвяне на ястия и напитки тук са доматите, лукът, чесънът, маслините, зехтинът и т. н. Макар че португалската кухня в значителна степен е повлияна от испанската кухня, не й липсват свои собствени специалитети. Португалците предпочитат риба тон, сардини, солена треска, от която правят много вкусни блюда. Често срещана храна са и яйцата, които представляват самостоятелно ястие или се използуват за приготвянето на супи и сосове. За най-известното ястие на португалската кухня се смята Bacalhau, т.е. сушена и осолена треска, приготвяна по различни начини. Вярва се, че португалците притежават толкова начини за приготвяне на Bacalhau, колкото дни има годината, т.е 365. Царуват измежду тях рецептите с броколи, царевица, лук, чушка, карфиол и грах. Фейжоада е едно от най-известните португалски ястия.

Престъпност и сигурност: Равнището на престъпността в Португалия не предполага предприемане на специални мерки за обезпечаване на лична безопасност.
Известна предпазливост е необходима при пътуване с градския транспорт или при посещение на райони с преобладаващо имигрантско население.

 

 


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах