Вашата оценка

КУРОРТИ В Дубай и ОАЕ

ДубайАбу ДабиРас ал-Хайма

Обединените арабски емирства (съкратено: ОАЕ, разговорно: Емиратите) са арабска държава, разположена в югоизточната част на Арабския полуостров в Югозападна Азия.
Тя включва 7 емирства: Абу Даби, Аджман, Дубай, Рас ал-Хайм, Ум ал-Куейн, Фуджейра и Шарджа.
Държавата може да се похвали с плажове, пустини, състезания с камили, пазари и обновените дюти-фри търговски центрове на ослепиталния Дубай.

Площ -83 600 km² (на 116-то място)
Столица - Абу Даби
Най-голям град – Дубай
Население (пребр., 2007) - 6 000 000
Етнически състав - араби от ОАЕ - 30,7%, други араби - 56,4%, индо-пакистанци - 9,2%, перси - 1,7%
Религия – индуисти - мюсюлмани - 97,3%, християни - 2,5%, индуисти - 0,2%
Климат - тропичен към субтропичен
Средна температура - януари (20-35°С); юли - (50°С)
Официален език - арабски
Валута - дирхам  ( 1 USD = 3.67 AED официално свързан курс)
Часова зона UTC+4
Телефонен код +971
Internet TLD .ae


Полезно е да знаете

Генерално Консулство на Република България в Дубай
 Адрес: Jumeira Road, Villa №18, Dubai, U.A.E.; P.O. Box 72535
Тел.: +971 4 3442419
Факс: +971 4 3442341
Дежурни телефони в извънработно време:
 + 971 506257584 ; +971 504522728
Консулска служба: 09.00 – 13.00 ч.
Почивни дни: Пт и Сб
Е-mail: Consulate.Dubai@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/uae

ОАЕ няма дипломатическа мисия, акредитирана за Република България.

Документи за пътуване и визов режим:
Съгласно нота на Министерството на външните работи на Обединените арабски емирства от 20.03.2014 г., считано от 22 март 2014г. българските граждани, приносители на обикновени паспорти, могат да пътуват за Обединените арабски емирства БЕЗ ВИЗИ И ТАКСИ, В РАМКИТЕ НА 30 ДНИ ОТ ДАТАТА НА ВЛИЗАНЕ В СТРАНАТА. Разрешеният безвизов престой от 30 дни може да бъде продължен с още 30 дни срещу заплащане на 500 дирхама.
Българските граждани, притежатели на дипломатически и служебни паспорти, пътуват до ОАЕ с предварително издадени визи.
Изискванията за работни и дългосрочни визи не сeпроменят. За започване на работа е необходимо да се влезе в страната с предварително издадено специално разрешение за работа.
Внимание!
·         Задграничният Ви паспорт следва да бъде валиден минимум 6 месеца към момента на пътуването.
·         Ако паспортът съдържа валидна или изтекла виза за Израел или входни и изходни печати от ГКПП на Израел, е възможно да Ви бъде отказано влизане или преминаване през страната.
·         При просрочване на разрешения с визата престой се налага глоба от 100.00 дирхама за всеки ден след разрешения срок. В редица случаи се отказва влизането в ОАЕ на лица от женски пол на възраст под 30 години, ако те не са придружавани от роднина със същата фамилия.

Практически съвети: Необходимо е чуждите граждани да имат предвид редица особености в местното законодателство и традиции, с които да се съобразяват по време на престоя си в страната.
По време на свещения месец Рамадан не трябва да се употребява храна, напитки и да се пуши на обществени места и в автомобилите.
Притежаването и на минимално количество наркотично вещество може да доведе до присъда от 4г. затвор.
Алкохолни напитки се сервират в лицензирани ресторанти и заведения, но употребата или видимо поведение след злоупотреба с алкохол на обществени места са наказуеми.
Демонстрирането на неприлични жестове, груб език и обидно поведение на обществени места е наказуемо.
Забранено е демонстрирането на публични места на жестове и поведение на привличане, като целуване, прегръщане и др.
Поддържането на извънбрачни сексуални връзки е наказуемо.
Хомосексуалните връзки и поведение са наказуеми.
На обществени места облеклото следва да не бъде предизвикателно.
Не е прието да се снимат местни жители без тяхното изрично разрешение.

Митнически изисквания: Забранен е вносът на оръжие и боеприпаси, наркотици, продукти от свинско месо, порнографски материали, както и на компактдискове, аудио- и видеокасети, книги и пропагандни материали, които са в противоречие с нормите и законите на установения обществен ред и заплашват националните интереси на страната. Видеокасети, книги, списания и пропагандни материали могат да бъдат обект на проверка. Вносът на алкохол е разрешен само за пълнолетни лица, които не са мюсюлмани. Количество - до 2 литра концентрат и 2 литра вино на лице. От безмитните магазини на летището може да се закупи до 2000 къса цигари, 400 пури или 2 кг тютюн.

Здравни изисквания: Обикновено не се изисква здравен сертификат за туристи. По изключение това може да стане, ако се пристига от район, където има обявена епидемиологична обстановка. 
За използването на медицинските центрове в ОАЕ от краткосрочно пребиваващи в страната чужденци е необходимо предварителното осигуряване на сключена медицинска застраховка или да бъдат покрити на място разходите за медицинско обслужване.

Електро захранване: 220/ 240 V

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода. 

Национална кухня: Арабската кухня ще ви предостави възможността да опитате различни ястия със странни подправки, за които може би дори не сте чували. Задължително си хапнете традиционното арабско ястие шаварма – арабска питка, напълнена с агнешко, пуешко или пилешко, и гарнирана с домати, краставици, хумус, мариновано цвекло и сос от манго. Името на шавармата идва от турското "чеверме" и по форма прилича на познатия ни дюнер. Вкусът обаче е доста по-екзотичен. Свинското е забранено за продажба на мюсюлмани, но туристите свободно могат да го консумират.

Бакшиши: В изисканите ресторанти към сметката е включен и бакшишът. Ако това не е така е прието да оставите около 10% бакшиш.

Безопасност: Една от най-безопасните дестинации. 

 


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах