Италия (официално название: на италиански Repubblica Italiana - Италианска република) е държава в Европа, разположена на юг от Алпите, на Апенинския полуостров. Включва двата най-големи острова в Средиземно море - Сицилия и Сардиния, и много по-малки в Тиренско и Адриатическо море. Италия е членка на Европейския съюз и на еврозоната и е част от шенгенското пространство.Рим е столица на Италия от 1870 година. Преди него столици на Кралство Италия са били Торино и Флоренция.
Италия е една от най-красивите и предпочитани туристически дестинации в Европа.
Прелестната й светлина и пищни пейзажи, изглеждат като изтъкани от романтика, а три-хилядната й история, култура и национална кухня могат да прелъстят всеки един, докоснал се до тях.
Туристически дeстинации: Амалфи, Болоня, Венеция, Верона, Генуа, Италиански Алпи, о. Капри, Милано, Неапол, Падуа, Позитано, Рим, Римини, Сардиния, Сиена, Сиракуза, Сицилия, Соренто, Флоренция

Площ - 301 338 км²
Столица - Рим
Най-голям град - Рим
Официален език - италиански
Население  - 60 742 397 (2011)
Етнически състав -  италианци - 94,1%, сардинци - 2,7%, фриули - 1,3%, каталонци - 0,1%, ладино - 0,1%, немци - 0,6%, словенци - 0,2%, албанци - 0,2%
Религия -  римокатолици - 99,4%, протестанти - 0,3%, униати - 0,2%, православни - 0,1%, мюсюлмани - 2,1%
Климат - субтропичен, средиземноморски; на север - преходен към умерен
Средни температури - януари (0,12°С); юли (20, 28°С)  
Валута - евро (EUR)
Часова зона: UTC +1
Телефонен код: + 39
Internet TLD: .it

Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Рим:
Адрес: Via Pietro Paolo Rubens, 21, 00197 ROMA
Телефон: +39 6 322 46 40; +39 6 322 46 43
Факс: +39 6 322 61 22
Дежурни телефони в извънработно време: + 39 06 322 46 40; + 39 06 322 46 43
Работно време: 09.00 - 17.00 ч.
E mail: Embassy.Roma@mfa.bg

 

Документи за пътуване и визов режим: Необходимо е българските граждани да притежават валидни лична карта или задграничен паспорт, за да влязат и пребиват на италианска територия. Не е необходимо притежаване на виза за влизане на италианска територия.
Няма специално изискване за определена валидност на личните карти или задграничните паспорти.

 

Митнически изисквания: От 1 януари 1993 г. страните членки на Европейския съюз представляват свободно пространство за движение на хора, стоки и капитали. Следователно пътуващите в тези страни граждани могат да пренасят закупените от тях стоки без ограничения и формалности.
Изключение правят някои категории като обработен тютюн, алкохол и алкохолни напитки, за които са предвидени ограничени количества за покупки, извършени от частни лица, а именно:
Тютюневи изделия:  Цигари 800 броя или пурети (максимум 3 грама всяка) 400 броя или пури 200 броя или тютюн за пушене 1 кг.
Алкохол и алкохолни напитки: Алкохол и алкохолни напитки с алкохолно съдържание над 22% - 10 л.; Алкохол и алкохолни напитки с алкохолно съдържание под 22% - 20 л.; Вино, от които 60 литра шампанизирано 90 л.;Бира 110 л.

 

Здравни изисквания: Няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в страната.

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Национална кухня: Италианската кухня е прочута като една от най-добрите  в света. Освен с богатата палитра от различни видове паста и пица, италианците се гордеят с изкусно приготвяните кулинарни рецепти с телешко и пилешко месо, дивеч и различни видове птици - често подправени с вино и зеленчуци. Супите са също любими на италианците. Неизменна част от местната кухня са рибните ястия, както и деликатесите с различни морски дарове. Плодовете и сладоледът са най-предпочитаните десерти в Италия.

Електро захранване: 220 V

Бакшиши: В Италия бакшишът (ит. servizio e coperto, такса за обслужване и сервиране) се включва в сметката и варира около 7-10%

Престъпност и безопастност: Равнището на престъпност в Италия не предполага взимането на специални мерки за лична безопасност.
Препоръчва се гражданите да бъдат особено бдителни ако посещават Южна Италия, както и Неапол, Рим, Флоренция, Венеция и други градове, характеризиращи се с висока концентрация на туристи.
Необходимо е повишено внимание при преминаване на пристанищата Бари и Бриндизи.

 

Практически съвети: Прилично облекло при посещение на църковни туристически обекти.

 


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах