Вашата оценка
Италия (официално название: на италиански Repubblica Italiana - Италианска република) е държава в Европа, разположена на юг от Алпите, на Апенинския полуостров. Включва двата най-големи острова в Средиземно море - Сицилия и Сардиния, и много по-малки в Тиренско и Адриатическо море. Италия е членка на Европейския съюз и на еврозоната и е част от шенгенското пространство.Рим е столица на Италия от 1870 година. Преди него столици на Кралство Италия са били Торино и Флоренция.
Италия е една от най-красивите и предпочитани туристически дестинации в Европа.
Прелестната й светлина и пищни пейзажи, изглеждат като изтъкани от романтика, а три-хилядната й история, култура и национална кухня могат да прелъстят всеки един, докоснал се до тях.
Туристически дeстинации: Амалфи, Болоня, Венеция, Верона, Генуа, Италиански Алпи, о. Капри, Милано, Неапол, Падуа, Позитано, Рим, Римини, Сардиния, Сиена, Сиракуза, Сицилия, Соренто, Флоренция

Площ - 301 338 км²
Столица - Рим
Най-голям град - Рим
Официален език - италиански
Население  - 60 742 397 (2011)
Етнически състав -  италианци - 94,1%, сардинци - 2,7%, фриули - 1,3%, каталонци - 0,1%, ладино - 0,1%, немци - 0,6%, словенци - 0,2%, албанци - 0,2%
Религия -  римокатолици - 99,4%, протестанти - 0,3%, униати - 0,2%, православни - 0,1%, мюсюлмани - 2,1%
Климат - субтропичен, средиземноморски; на север - преходен към умерен
Средни температури - януари (0,12°С); юли (20, 28°С)  
Валута - евро (EUR)
Часова зона: UTC +1
Телефонен код: + 39
Internet TLD: .it

Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Рим:
Адрес: Via Pietro Paolo Rubens, 21, 00197 ROMA
Телефон: +39 6 322 46 40; +39 6 322 46 43
Факс: +39 6 322 61 22
Дежурни телефони в извънработно време: + 39 06 322 46 40; + 39 06 322 46 43
Работно време: 09.00 - 17.00 ч.
E mail: Embassy.Roma@mfa.bg

 

Документи за пътуване и визов режим: Необходимо е българските граждани да притежават валидни лична карта или задграничен паспорт, за да влязат и пребиват на италианска територия. Не е необходимо притежаване на виза за влизане на италианска територия.
Няма специално изискване за определена валидност на личните карти или задграничните паспорти.

 

Митнически изисквания: От 1 януари 1993 г. страните членки на Европейския съюз представляват свободно пространство за движение на хора, стоки и капитали. Следователно пътуващите в тези страни граждани могат да пренасят закупените от тях стоки без ограничения и формалности.
Изключение правят някои категории като обработен тютюн, алкохол и алкохолни напитки, за които са предвидени ограничени количества за покупки, извършени от частни лица, а именно:
Тютюневи изделия:  Цигари 800 броя или пурети (максимум 3 грама всяка) 400 броя или пури 200 броя или тютюн за пушене 1 кг.
Алкохол и алкохолни напитки: Алкохол и алкохолни напитки с алкохолно съдържание над 22% - 10 л.; Алкохол и алкохолни напитки с алкохолно съдържание под 22% - 20 л.; Вино, от които 60 литра шампанизирано 90 л.;Бира 110 л.

 

Здравни изисквания: Няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в страната.

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Национална кухня: Италианската кухня е прочута като една от най-добрите  в света. Освен с богатата палитра от различни видове паста и пица, италианците се гордеят с изкусно приготвяните кулинарни рецепти с телешко и пилешко месо, дивеч и различни видове птици - често подправени с вино и зеленчуци. Супите са също любими на италианците. Неизменна част от местната кухня са рибните ястия, както и деликатесите с различни морски дарове. Плодовете и сладоледът са най-предпочитаните десерти в Италия.

Електро захранване: 220 V

Бакшиши: В Италия бакшишът (ит. servizio e coperto, такса за обслужване и сервиране) се включва в сметката и варира около 7-10%

Престъпност и безопастност: Равнището на престъпност в Италия не предполага взимането на специални мерки за лична безопасност.
Препоръчва се гражданите да бъдат особено бдителни ако посещават Южна Италия, както и Неапол, Рим, Флоренция, Венеция и други градове, характеризиращи се с висока концентрация на туристи.
Необходимо е повишено внимание при преминаване на пристанищата Бари и Бриндизи.

 

Практически съвети: Прилично облекло при посещение на църковни туристически обекти.

 


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах