Вашата оценка

КУРОРТИ В Северна Македония

Охрид
Северна Македония, официално Република Северна Македония, е независима държава в централната част на Балканския полуостров в Югоизточна Европа.
Северна Македония е държава без морска граница и съставлява северната част на историческата област Македония, части от която се намират в България и Гърция. На изток граничи с България, на юг – с Гърция, на север – със Сърбия и Косово, а на запад – с Албания.
Столица на държавата е град Скопие. Други големи градове са Битоля, Куманово, Прилеп, Тетово, Охрид, Велес, Щип, Кочани, Гостивар, Кавадарци и Струмица. В Северна Македония има над 50 езера и 16 планини, високи над 2 000 m.

Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Скопие, Република Македония 
Адрес: гр. Скопие, ул. Златко Шнайдер № 3
Телефони: +389 2 3246 491; +389 2 3229 444
Факс: +389 2 3246 493
GSM: +389 75 280 013
Дежурни телефони в извънработно време:
+389 2 32 29 444; +389 2 32 46 491
+389  75 280 013 /мобилен/
Работно време: всеки работен ден, 9.00 - 17.30 ч.
E-mail: Embassy.Skopje@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/macedonia

Консулска служба:
Приемно време за граждани: всеки работен ден, 09.30 - 13.00 ч.
Колцентър за записване на час за прием: 058 058 555
E-mail: consulate@bgemb.org.mk

От 1 януари 2007 г. всички български граждани могат да влизат и пребивават на територията на Република Македония без визи за срок до 90 (деветдесет) дни в рамките на 6 (месеца), считано от датата на първото влизане. Влизането на територията на страната се извършва с български задграничен паспорт, валиден поне шест месеца след края на планирания престой на лицето в Република Македония или с валидна лична карта. 

 

Местна валута
Македонски денар (MKD)
1 лев = 31 македонски денари
1 евро = 61 македонски денари

Престъпност и сигурност
В страната има случаи на автомобилни кражби, които стават в големите градове. На оживените места - пазари, автобусни спирки и ж.п. гари не са рядкост и джебчийските кражби. Освен пари и ценности, обект на интерес са и българските документи.

Митнически изисквания
Местното законодателство определя, че при влизане в страната не се обмитяват предмети за лична употреба, без да се определя техният размер.
Това дава възможност на митническия служител сам да решава какво да се обмитява и размера на митото. При отказ да се заплати исканата сума, може да последва предаване на съд и произнасяне на присъда по бързата процедура.

Движение по пътищата
При преминаване през ГКПП на Република Македония водачите на товарни автомобили трябва да представят освен свидетелство за регистрация на МПС част ІІ (малкия талон) и нотариално заверено копие от свидетелството за регистрация на МПС част І (големия талон) на превозното средство.
При преминаване през ГКПП на Република Македония водачите на всички МПС с българска регистрация трябва да представят застраховка „Зелена карта” с покритие за Република Македония.
В Република Македония няма винетни стикери, а се заплащат такси на пунктове при влизане и излизане от магистрален път в размер до 2 евро.
Нарушаването на изискването за задължително денонощно използване на фаровете на МПС по всички пътища на страната се наказва с глоба в размер на 45 евро.       
Ограниченията на скоростта на движение на МПС на територията на Р Македония, ако няма други ограничителни знаци е както следва: на автомагистрала – 120 км/час, на междуградски път – 80 км/час , в населени места – 50 км/час. Нарушаването на тези ограничения се наказва с глоба в размер от 45 до 300 евро, в зависимост от степента на нарушението. С оглед на съществуващата в страната практика в регулирането на пътното движение, посолството препоръчва посещаващите в Македония български граждани да управляват своите МПС с максимална скорост поне с 10 км/час по-малка от посочените стойности.
Забранено е хвърлянето и оставянето на хартия, фасове, дъвки, амбалаж, растителни отпадъци, пръст, пясък и други отпадъци, освен на местата, определени за тази цел. Забранено е оставянето на отпадъци от домашни любимци. Забранено е паркирането на автомобили на разстояние, по-малко от 10 метра от контейнер за отпадъци.
Нарушаването на тези забрани се наказва с глоба в размер на 50 евро.
В Македония е задължително използването на предпазни колани от всички пътници и на всички седалки в МПС, където има монтирани такива колани. Нарушаването на това изискване се наказва с глоба в размер на 20 евро.
В случай на нарушение на някое от изискванията на закона за транспорта и определяне на задължителна санкция „глоба”, глобата се заплаща в най-близката банка или пощенски клон. Не е позволено плащането на глобата на самото място, пряко на униформения полицай, наложил санкцията.
В случай, че такова пряко заплащане „на ръка” бъде поискано от Вас от страна на санкциониралия Ви полицай, следва да уведомите за това най-близкия полицейски участък.   
Лимитът на позволеното количество алкохол в кръвта на шофьор е 0,5 промила. Този лимит не се отнася за професионалните шофьори, на които е абсолютно забранено управлението на МПС при наличие на алкохол в кръвта.
Нарушаването на посочената забрана се наказва с глоба в размер от 250 до 400 евро, в зависимост от степента на нарушението. Независимо от налагането на глобата, шофьор, който има установено наличие на алкохол в кръвта над позволените норми задължително се отстранява от пътното движение.   
С оглед на сигурността и безопасността на пътуване, посолството настоятелно препоръчва на посещаващите Македония български граждани да не допускат управление на МПС след употреба на алкохол, дори и в допустимите за любители-шофьори граници от 0,5 промила.
На предната седалка до шофьора е забранено возенето на лица под 12- годишна възраст, както и на лица, които са под въздействието на алкохол. Нарушаването на това изискване се наказва с глоба в размер на 45 евро.     
Забранено е ползването на мобилен телефон от водача по време на движение. Нарушаването на това изискване се наказва с глоба в размер на 45 евро.
Притежаването и наличието в МПС на зимни авто-принадлежности е задължително в периода от 15 ноември до 15 март. Нарушаването на това изискване се наказва с глоба в размер на 15 евро.

 

Важни телефонни номера в Македония:

Пътна помощ – 196 или 9159
Информационен център на Съюза на автомобилистите на Македония  – 9801
Полиция – 192
Бърза помощ – 194
Противопожарна безопасност – 193
Регионален център за управление на кризи – 195
Митница – 197
Подаване на сигнали за корупция в полицията – 199

 


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах