Вашата оценка 4.00 от 1 гласа

Индия

Индия, официално Република Индия е държава в Южна Азия. Разположена е на полуостров Индустан, на юг от Хималаите, на изток от Арабско море, на запад от Бенгалския залив и на север от Индийския океан. Граничи с държавите Пакистан, Китайска народна република, Непал, Бутан, Бангладеш и Мианмар (Бирма) и има обща дължина на бреговата линия от 7517 km. Индия е седмата по големина страна в света, и втора по население.
Тук в дълбока древност се зараждат редица цивилизации, най-вече по долината на река Инд, които впоследствие развиват търговия и обогатяват културното наследство на човечеството в продължение на векове.
Индия е невероятна мистична страна. Богата древна история и култура на страната се усещат във всеки дворец, всеки храм или паметник, а хидуизмът сякаш се в вплел дълбоко във ежеднения живот на местните.
Туристически дeстинации: Агра, Бангалор, Гоа, Делхи, Джайпур, Мумбай, Орча

Площ - 3 287 590 км²
Столица  - Ню Делхи
Най-голям град  - Мумбай
Официален език - хинди и английски 
Население  - 1 181 685 000 (2010)
Етнически състав - Индоарийска група - 73,2%, Дравидско семейство - 24,5%, Австро-азиатско семейство - 1,3%, Китайско-тибетско семейство - 0,8%
Религия  - индуисти - 79,5%, мюсюлмани - 12,1%, християни - 3,5%, монофизити - 7,6%, несторианци - 0,1%, сикхи - 1,9%, будисти - 0,8%, джайнисти - 0,5%, местни традиционни вярвания и култове - 1,4%  
Климат  - субекваториалният
Средни температури  - януари (15-на север,27-на юг°С); юли (25;28°С)
Валута - Рупия (INR)
Часова зона UTC: +5.30
Телефонен код: + 91
Internet TLD: .in


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Република Индия:
Адрес: 16/17 Chandragupta Marg, Chanakyapuri, New Delhi - 110021
Телефон: +91 11 26115549; +91 11 26115551
Факс: +91 11 26876190
Дежурен телефон в извънработно време: +91 9910999498
E-mail: Embassy.Delhi@mfa.bg

 

Документи за пътуване и визов режим: За притежателите на обикновени паспорти е необходима виза за влизане в Индия, която може да се получи от посолството на Индия в София.

Митнически изисквания: Чуждите граждани, пътуващи за Индия, имат право на безмитен внос на: 200 цигари или 50 пури или 250 гр. други тютюневи изделия, 2 л. вино или други алкохолни напитки, 59 мл. парфюм, 250 мл. тоалетна вода, афтършейв и др., 1 брой лаптоп, сувенири на стойност над 8000 индийски рупии (1 инд.руп. = 0.2 щ.д.), 2 броя домашни животни (котки и/или кучета), при представяне на медицински паспорт на животните.
Вносът на чуждестранна валута над 10000 щ.д. в пътнически чекове или над 5000 щ.д. в банкноти се декларира.

 

Здравни изисквания: Индийската страна не изисква задължителни ваксини, освен ваксина против жълта треска за лица, посетили през последните 6 дни държави, в които е разпространено това заболяване (главно африкански и латиноамерикански държави).
Дизентерия, хепатит, ХИВ/СПИН, инфекциозни болести, малария, денге-треска и др. са разпространени заболявания в Индия; някои от тях имат сезонен характер.
В големите градове в Индия функционират много частни клиники, които поддържат високи стандарти на обслужване, но са сравнително скъпи.

 

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Национална кухня: Индийската кухня се различава от всички кухни по света не само с вкуса си, но и с начина, по който се приготвя. Тя е микс от кулинарни течения, запазени от времето различни древни цивилизации. Като цяло местната храна се отличава със своята пикантност и умелото използване на изобилие от билки и подправки. Това е страната с най-богатата палитра от всевъзможни подправки и изкусни техники за тяхното приготвяне.

Електро захранване: 240V , 50Hz

Бакшиши: В Индия бедността е голям проблем и местните биха приели много добре ако оставите им оставите нещо отгоре. Прието е размерът на бакшиша в Индия да е 15%

Престъпност и безопастност: Във връзка със зачестили случаи на нападения и опити за изнасилване на жени, вкл. и чужденки, пътуващи в Индия,българското посолство в Делхи препоръчва на дамите да не пътуват сами в Индия. Съветваме българките да не използват градски транспорт вечерно време, да избягват изолирани места дори през деня, да заключват хотелските си стаи, да се съобразяват с местните традиции по отношение на начина на обличане.

 


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах