Индия

Индия, официално Република Индия е държава в Южна Азия. Разположена е на полуостров Индустан, на юг от Хималаите, на изток от Арабско море, на запад от Бенгалския залив и на север от Индийския океан. Граничи с държавите Пакистан, Китайска народна република, Непал, Бутан, Бангладеш и Мианмар (Бирма) и има обща дължина на бреговата линия от 7517 km. Индия е седмата по големина страна в света, и втора по население.
Тук в дълбока древност се зараждат редица цивилизации, най-вече по долината на река Инд, които впоследствие развиват търговия и обогатяват културното наследство на човечеството в продължение на векове.
Индия е невероятна мистична страна. Богата древна история и култура на страната се усещат във всеки дворец, всеки храм или паметник, а хидуизмът сякаш се в вплел дълбоко във ежеднения живот на местните.
Туристически дeстинации: Агра, Бангалор, Гоа, Делхи, Джайпур, Мумбай, Орча

Площ - 3 287 590 км²
Столица  - Ню Делхи
Най-голям град  - Мумбай
Официален език - хинди и английски 
Население  - 1 181 685 000 (2010)
Етнически състав - Индоарийска група - 73,2%, Дравидско семейство - 24,5%, Австро-азиатско семейство - 1,3%, Китайско-тибетско семейство - 0,8%
Религия  - индуисти - 79,5%, мюсюлмани - 12,1%, християни - 3,5%, монофизити - 7,6%, несторианци - 0,1%, сикхи - 1,9%, будисти - 0,8%, джайнисти - 0,5%, местни традиционни вярвания и култове - 1,4%  
Климат  - субекваториалният
Средни температури  - януари (15-на север,27-на юг°С); юли (25;28°С)
Валута - Рупия (INR)
Часова зона UTC: +5.30
Телефонен код: + 91
Internet TLD: .in


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Република Индия:
Адрес: 16/17 Chandragupta Marg, Chanakyapuri, New Delhi - 110021
Телефон: +91 11 26115549; +91 11 26115551
Факс: +91 11 26876190
Дежурен телефон в извънработно време: +91 9910999498
E-mail: Embassy.Delhi@mfa.bg

 

Документи за пътуване и визов режим: За притежателите на обикновени паспорти е необходима виза за влизане в Индия, която може да се получи от посолството на Индия в София.

Митнически изисквания: Чуждите граждани, пътуващи за Индия, имат право на безмитен внос на: 200 цигари или 50 пури или 250 гр. други тютюневи изделия, 2 л. вино или други алкохолни напитки, 59 мл. парфюм, 250 мл. тоалетна вода, афтършейв и др., 1 брой лаптоп, сувенири на стойност над 8000 индийски рупии (1 инд.руп. = 0.2 щ.д.), 2 броя домашни животни (котки и/или кучета), при представяне на медицински паспорт на животните.
Вносът на чуждестранна валута над 10000 щ.д. в пътнически чекове или над 5000 щ.д. в банкноти се декларира.

 

Здравни изисквания: Индийската страна не изисква задължителни ваксини, освен ваксина против жълта треска за лица, посетили през последните 6 дни държави, в които е разпространено това заболяване (главно африкански и латиноамерикански държави).
Дизентерия, хепатит, ХИВ/СПИН, инфекциозни болести, малария, денге-треска и др. са разпространени заболявания в Индия; някои от тях имат сезонен характер.
В големите градове в Индия функционират много частни клиники, които поддържат високи стандарти на обслужване, но са сравнително скъпи.

 

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Национална кухня: Индийската кухня се различава от всички кухни по света не само с вкуса си, но и с начина, по който се приготвя. Тя е микс от кулинарни течения, запазени от времето различни древни цивилизации. Като цяло местната храна се отличава със своята пикантност и умелото използване на изобилие от билки и подправки. Това е страната с най-богатата палитра от всевъзможни подправки и изкусни техники за тяхното приготвяне.

Електро захранване: 240V , 50Hz

Бакшиши: В Индия бедността е голям проблем и местните биха приели много добре ако оставите им оставите нещо отгоре. Прието е размерът на бакшиша в Индия да е 15%

Престъпност и безопастност: Във връзка със зачестили случаи на нападения и опити за изнасилване на жени, вкл. и чужденки, пътуващи в Индия,българското посолство в Делхи препоръчва на дамите да не пътуват сами в Индия. Съветваме българките да не използват градски транспорт вечерно време, да избягват изолирани места дори през деня, да заключват хотелските си стаи, да се съобразяват с местните традиции по отношение на начина на обличане.

 


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах