Перу

Перу̀, официално Република Перу (на испански República del Perú, на кечуа и аймара Piruw), е държава в северозападната част на Южна Америка и граничи с Еквадор и Колумбия на север, с Бразилия на изток, с Боливия на югоизток и юг, с Чили на юг и с Тихия океан на запад. На територията на Перу има богат материал за културна антропология. Там се е зародила империята на инките.
Република Перу е с площ 1 285 220 km². Столица е гр. Лима (6,4 мил. жители).
На 28 юли 1821 г. Хосе де Сан Мартин провъзгласява независимостта на Перу.
Днес в Перу можете да се разходите из колониалните градове, в които отеква заветът на Испанските завоеватели, да разгледате древната столица на Инките – Куско. Задължително трябва да посетите изгубения град Мачу Пикчу и да се опитате да разгадаете загадките на пустинята Наска. 
Перу се слави с едни от най-зрелищните природни гледки в Южна Америка. Красивите Перуански Анди са дом на местните туземци, които още говорят на древния индиански език Кечуа и водят традиционен начин на живот. 

Климат - тропичен, субекваториален, високопланински; тропичен 
Средна месечна температура - на север - 12,16°С; на юг - 5,9°С 
Официален език - испански, кечуа и аймара 
Столица - Лима 
Най-голям град - Лима 
Валута - Ново сол (PEN) 
Население - 28 674 757 души (2007) 
Етнически състав - испаноезични перуанци - 61,5%, индианци - 37,7%, японци - 0,3 %, мароканци - 1,1%, испанци - 0,7%, турци - 0,7%, холандци - 0,6% 
Религия – християни - 98,2%, местни традиционни вярвания и култове - 1,0% 
Часова зона UTC -5 
Телефонен код + 51 
Internet TLD .pe 


Полезно е да знаете

Република България няма функциониращо посолство в Лима. В Перу е акредитирано посолството на Република България в Бразилия, Бразилия.

Посолство на Република България в Бразилия
Адрес: SENAv. das Nações, Qd. 801, Lt. 08, CEP 70432-900, Brasília DF
Тел.: +55 61 3223 6193; +55 61 3223 9849
Факс: +55 61 3323 3285
Работно време: 09.00 – 17.00 ч.
Е-mail: Embassy.Brasilia@mfa.bg
Web site: www.mfa.bg/embassies/brazil

Посолство на Република Перу в Атина (акредитирано за България) 
Адрес: 115 28 Athеnes, 2, rue Semitelou
Тел.: +30 210 779 27 61
Факс: +30 210 779 29 05
Работно време: 09.00 – 16.00 ч.
Е-mail: lepruate@otenet.gr

 

Местна валута: Ново сол (nuevo sol); US$ 1.00 = S 3.30

Официални езици: испански, кечуа и аймара.

Престъпност и сигурност: Високо ниво на криминална престъпност.

Особености на законодателството:
Страната е известна като производител на кокаин. В рамките на редица международни програми се осъществява последователна политика, насочена към борбата с производството и трафика на наркотици. Международните летища в Перу са оборудвани с най-съвременна техника за контрол на трафика на наркотични вещества. Минималната присъда за трафик на наркотици е 5 години.
Препоръчваме на пътуващите да избягват придобиването и внасянето в Република България на стоки, съдържащи листа от кока (например шоколад, чай и други подобни хранителни продукти), макар те да са фабрично произведени и легално разпространявани в търговската мрежа на територията на Република Перу.

Движение по пътищата: Международната шофьорска книжка може да се използва на територията на Перу.

Здравеопазване: На посетителите се препоръчва да имат ваксинации срещу жълта треска, едра шарка, коремен тиф, хепатит и малария.

Електро захранване: 220 V

Питейна вода: Препоръчва се консумирането на бутилирана вода.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ: 
Паспортът трябва да е с валидност над поне шест месеца от датата на влизане.
Българските туристи могат да пребивават в Перу до 90 дни без виза.
Пътуващите със самолет дължат летищна такса в размер на 30 щатски долара.
На туристите е разрешен 30 до 90-дневен престой, който е подпечатан в паспортите им и върху туристическата карта, която трябва да се върне при напускане на страната. Реалната продължителност на престоя се определя от имиграционния служител при влизането.
Тридесетдневно удължаване на визата струва около $ 50 и може да бъде получено в имиграционните служби в големите градове.
Престоят може да бъде удължаван общо до 180 дни.
Трябва обаче да се има предвид, че за пътуващите в Перу по работа, бизнес-визата е задължителна. При пристигането си в Перу, притежателят на бизнес виза трябва да се регистрира в Dirección General de Contribuciones за целите на данъчното облагане. Бизнес-визата важи за 183 дни. За удължаването на посещението трябва да бъде подадено заявление в Dirección General de Migraciones.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ:
Туристическият престой на ден обикновено излиза  между $ 25 -  $ 100.
Пазаренето е нормално за страната, особено при таксиметровите шофьори.
Най-добрите места за обмяна на пари обикновено са casas de cambio (чуждестранни обменни бюра). Най-лесни за обмен са щатските долари и еврото.
Паспорт и туристическа карта на лицето трябва да се носят по всяко време.
От съображения за сигурност се препоръчва на туристите носенето на фотокопие на двата документа и те да са на отделно място от оригиналите.


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах