Вашата оценка 2.00 от 4 гласа

Перу

Перу̀, официално Република Перу (на испански República del Perú, на кечуа и аймара Piruw), е държава в северозападната част на Южна Америка и граничи с Еквадор и Колумбия на север, с Бразилия на изток, с Боливия на югоизток и юг, с Чили на юг и с Тихия океан на запад. На територията на Перу има богат материал за културна антропология. Там се е зародила империята на инките.
Република Перу е с площ 1 285 220 km². Столица е гр. Лима (6,4 мил. жители).
На 28 юли 1821 г. Хосе де Сан Мартин провъзгласява независимостта на Перу.
Днес в Перу можете да се разходите из колониалните градове, в които отеква заветът на Испанските завоеватели, да разгледате древната столица на Инките – Куско. Задължително трябва да посетите изгубения град Мачу Пикчу и да се опитате да разгадаете загадките на пустинята Наска. 
Перу се слави с едни от най-зрелищните природни гледки в Южна Америка. Красивите Перуански Анди са дом на местните туземци, които още говорят на древния индиански език Кечуа и водят традиционен начин на живот. 

Климат - тропичен, субекваториален, високопланински; тропичен 
Средна месечна температура - на север - 12,16°С; на юг - 5,9°С 
Официален език - испански, кечуа и аймара 
Столица - Лима 
Най-голям град - Лима 
Валута - Ново сол (PEN) 
Население - 28 674 757 души (2007) 
Етнически състав - испаноезични перуанци - 61,5%, индианци - 37,7%, японци - 0,3 %, мароканци - 1,1%, испанци - 0,7%, турци - 0,7%, холандци - 0,6% 
Религия – християни - 98,2%, местни традиционни вярвания и култове - 1,0% 
Часова зона UTC -5 
Телефонен код + 51 
Internet TLD .pe 


Полезно е да знаете

Република България няма функциониращо посолство в Лима. В Перу е акредитирано посолството на Република България в Бразилия, Бразилия.

Посолство на Република България в Бразилия
Адрес: SENAv. das Nações, Qd. 801, Lt. 08, CEP 70432-900, Brasília DF
Тел.: +55 61 3223 6193; +55 61 3223 9849
Факс: +55 61 3323 3285
Работно време: 09.00 – 17.00 ч.
Е-mail: Embassy.Brasilia@mfa.bg
Web site: www.mfa.bg/embassies/brazil

Посолство на Република Перу в Атина (акредитирано за България) 
Адрес: 115 28 Athеnes, 2, rue Semitelou
Тел.: +30 210 779 27 61
Факс: +30 210 779 29 05
Работно време: 09.00 – 16.00 ч.
Е-mail: lepruate@otenet.gr

 

Местна валута: Ново сол (nuevo sol); US$ 1.00 = S 3.30

Официални езици: испански, кечуа и аймара.

Престъпност и сигурност: Високо ниво на криминална престъпност.

Особености на законодателството:
Страната е известна като производител на кокаин. В рамките на редица международни програми се осъществява последователна политика, насочена към борбата с производството и трафика на наркотици. Международните летища в Перу са оборудвани с най-съвременна техника за контрол на трафика на наркотични вещества. Минималната присъда за трафик на наркотици е 5 години.
Препоръчваме на пътуващите да избягват придобиването и внасянето в Република България на стоки, съдържащи листа от кока (например шоколад, чай и други подобни хранителни продукти), макар те да са фабрично произведени и легално разпространявани в търговската мрежа на територията на Република Перу.

Движение по пътищата: Международната шофьорска книжка може да се използва на територията на Перу.

Здравеопазване: На посетителите се препоръчва да имат ваксинации срещу жълта треска, едра шарка, коремен тиф, хепатит и малария.

Електро захранване: 220 V

Питейна вода: Препоръчва се консумирането на бутилирана вода.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ: 
Паспортът трябва да е с валидност над поне шест месеца от датата на влизане.
Българските туристи могат да пребивават в Перу до 90 дни без виза.
Пътуващите със самолет дължат летищна такса в размер на 30 щатски долара.
На туристите е разрешен 30 до 90-дневен престой, който е подпечатан в паспортите им и върху туристическата карта, която трябва да се върне при напускане на страната. Реалната продължителност на престоя се определя от имиграционния служител при влизането.
Тридесетдневно удължаване на визата струва около $ 50 и може да бъде получено в имиграционните служби в големите градове.
Престоят може да бъде удължаван общо до 180 дни.
Трябва обаче да се има предвид, че за пътуващите в Перу по работа, бизнес-визата е задължителна. При пристигането си в Перу, притежателят на бизнес виза трябва да се регистрира в Dirección General de Contribuciones за целите на данъчното облагане. Бизнес-визата важи за 183 дни. За удължаването на посещението трябва да бъде подадено заявление в Dirección General de Migraciones.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ:
Туристическият престой на ден обикновено излиза  между $ 25 -  $ 100.
Пазаренето е нормално за страната, особено при таксиметровите шофьори.
Най-добрите места за обмяна на пари обикновено са casas de cambio (чуждестранни обменни бюра). Най-лесни за обмен са щатските долари и еврото.
Паспорт и туристическа карта на лицето трябва да се носят по всяко време.
От съображения за сигурност се препоръчва на туристите носенето на фотокопие на двата документа и те да са на отделно място от оригиналите.


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах