Дания

Кралство Дания е скандинавска страна. Намира се в Северна Европа и граничи по вода с Балтийско и Северно море. Състои се от полуостров Ютланд и много островчета, датски отвъдморски територии са Гренландия и Фарьорските острови. Дания се намира на север от Германия и Полша, на югозапад от Швеция и на юг от Норвегия.
Уникалните природните красоти на Дания, нейната древна история и културни забележителности привличат много туристи. Страната на викингите, Андерсеновите приказки, невероятна архитектура и красивите пейзажи е една от най-малките държави в Европа.
Туристически дeстинации: Копенхаген, Роскилде, Одензе

Площ - 43 098 км²
Столица  - Копенхаген
Най-голям град - Копенхаген
Официален език  -  датски
Население - 5 511 451 (2009)
Етнически състав - датчани - 96,9%; немци - 1%; ферьорци - 0,8%; шведи - 0,3%; други - 1%.
Религия - християни - 98,7%, юдаисти - 0,2%, други - 1,1%.
Климат  - умерен, морски
Средни температури  - - януари (-1,0°С); юли (15, 16°С)
Валута - Крона
Часова зона: UTC +1
Телефонен код: + 45
Internet TLD: .dk


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Кралство Дания:
Адрес: Gamlehave Alle 7, 2920 Charlottenlund, Copenhagen, Kingdom of Denmark
Телефон: +45 39 64 24 84; +45 39 63 38 72
Дежурен телефон в извънработно време: +45 41 276251
Работно време: По - Пт, 8.30 - 16.30 ч.
E-mail: Embassy.Copenhagen@mfa.bg

 

Документи за пътуване и визов режим: Българските граждани могат да влезнат и пребиват на територията на Кралство Дания с валидна българска лична карта или паспорт.
В сила е безвизов режим за пътуванията с максимално разрешен срок на пребиваване до 90 дни, в рамките на всеки 6 (шест) месеца. Пътуващите следва да бъдат в състояние да докажат, че разполагат с достатъчно средства, за да финансират пребиваването си в Дания.

 

Митнически изисквания: Изискванията на митническите органи на Дания са аналогични на тези за страните от Европейския съюз, вкл. ограниченията за внос на цигари, алкохол, храни и др.

Здравни изисквания: Няма заразни заболявания, които да налагат задължителна ваксинация.

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Национална кухня: Датската кулинарна традиция е предопределена от географското местоположение на страната. Основни продукти са картофи, ечемик, ръж, цвекло, ряпа, гъби. Широко разпространение имат и рибата и морските продукти.
Закуската обикновено се състои от кафе или чай и ръжен или бял хляб със сирене или конфитюр. В неделя много датчани закусват с прясно изпечени хлебчета и сирене или конфитюр и wienerbrod (специфичен датски сладкиш). Датските сладкарски изделия са популярни в целия свят.
Второстепенно меню, което е претърпяло особено развитие и има специално значение в Дания е т.нар. "kaffeborde"-следобедно кафе, сервирано с датски традиционни сладкиши, кифлички със стафиди, пандишпан, торта и бисквити. Специалитети от датската кухня са smorrebrod (сандвичи), варени или карамелизирани картофи, варено червено зеле, печено свинско и печено патешко. Други специалитети: Салата Копенхаген (Kobenhavn Salad) -  това е салата от синьо сирене, тъмно червено грозде, ядки от орех, мандарини, бяло, сухо вино; Супа от карфиол (Bromkaal Suppe); Картофено-яйчен кейк (Kartoffela egg cake); Пълнена зелка с кайма (Farseret Hvalkat);  Ябълковидни кексчета (aebleskiver).

 

Електро захранване: 230 V

Престъпност и безопастност: Няма зони с повишена опасност от природни бедствия. Нивото на престъпността в Дания е ниско. Посетителите следва да вземат обичайните мерки за сигурност.

 


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах