Вашата оценка

Кралство Нидерландия (на нидерландски: Koninkrijk der Nederlanden или просто Nederland, Нидерландия), наричана по-често Холандия, е държава в Северозападна Европа, която включва още Аруба, Кюрасао и Саба. В България под името Холандия обикновено се разбира европейската част на страната, която граничи на север и запад със Северно море, с Белгия на юг и с Германия на изток. Тя е конституционна монархия.
Нидерландия е една от най-гъсто населените и с най-ниска надморска височина страни в света и е известна с дигите си, вятърните мелници, дървените обувки, лалетата и осезаемата толерантност в обществото. Либералната ѝ политика често се споменава зад граница. Страната е домакин на Международния съд.
Амстердам е официална столица (така, както е записано в конституцията). Хага е административна столица (седалище на правителството), дом на кралицата и местонахождение на повечето посолства.
Туристически дестинации: Амстердам, Ротердам, Хага, Маастрихт.

Площ - 41 528 km² (на 131-о място)
Население - 16 570 613 души (2007)
Официален език - нидерландски
Столица - Амстердам
Най-голям град - Амстердам
Етнически състав - холандци - 80,1%, фламандци - 11,5%, фризи - 2,8%, немци - 1,1%, турци 1,1%, мароканци - 0,7%, суринамци-индопакисанци - 0,7%, суринамци-креоли - 0,6%
Религия – християни - 95,8%, мюсюлмани - 2,3%, индуисти - 0,4%, юдаисти - 0,2%
Климат - умерен, морски
Средни температури - януари (1,3°С); юли (16, 17°С)
Валута - евро (EUR)
Часова зона UTC +1 (на Канарските острови UTC 0)
Телефонен код +31
Internet TLD - .nl


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Кралство Нидерландия
Адрес: Nederland, Den Haag, Duinroosweg 9, 2597 KJ Den Haag
Тел.: +31 70 350 30 51; +31 70 354 08 76
Факс: +31 70 358 46 88
Дежурен телефон в извънработно време: + 31 657 44 80 73
Email: Embassy.Hague@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/netherlands

Документи за пътуване и визов режим: На 1 януари 2007 година гражданите на Република България стават граждани на Европейския съюз и като такива притежават правото на пребиваване на територията на друга държава-членка за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.
Митнически изисквания: Когато пътувате за или през Холандия трябва да сте особено внимателни относно произхода и марката на стоките, дрехите и продуктите, които пренасяте. В Холандия е забранено да се внасят фалшиви или неоригинални стоки и продукти. Митниците имат право да конфискуват такива стоки и дори да ви принудят да заплатите глоба. Най-често обект на фалшификация са следните стоки: обувки, дрехи, чанти, скъпи часовници, нелегално записани CD и DVD, парфюми. Въпреки това, на базата на директива на Прокуратурата е разрешено внасянето в малки количества на такива продукти – за лично ползване. Това изключение е валидно, само в случаите, когато носите тези стоки в качеството си на турист.
Внасянето на огнестрелни оръжия и боеприпаси в Холандия е строго забранено.

Здравни изисквания: Няма огнища на заразни заболявания. При влизане в страната не се изискват ваксинации.

Закони за алкохол и наркотици: Няма минимална изискуема възраст за употреба на алкохол в Холандия, но по други закони може да се търси отговорност на родител, настойник или друго лице, което кара или разрешава на малолетен да употребява алкохол. За покупка на напитки с по-малко от 15% алкохол нужната възраст е 16 години; за напитки с повече от 15% алкохол – 18 години. Разбира се трябва да се представи лична карта.
Употребата на наркотици е официално забранена в Холандия. Пласирането на наркотици е сериозно престъпление, а покупката им на улицата е незаконна. Но в лицензирани помещения, Амстердам позволява да се продават наведнъж до 5 грама, и притежание до 30 грама на хашиш и марихуана за лична употреба. Не всички общини в Холандия са толкова либерални колкото Амстердам, когато се отнася за пушенето на канабис. Дори и в Амстердам не се толерира пушенето по улиците, в кафетата или в трамваите и влаковете. Притежанието на тежки наркотици като хероин, кокаин и екстази е престъпление.

Питейна вода: Чешмяната вода в Амстердам става за пиене. Много хора пият минерална вода наречена спа.

Електрозахранване: 220 V

Транспорт: Холандия има добра транспортна инфраструктура. Гъста мрежа от магистрали и железопътни линии покрива цялата страна, което осигурява лесно и бързо придвижване от една точка до друга. Градският транспорт включва трамваи, тролеи и автобуси (включително през нощта). В Ротердам и Амстердам има метро. Самите холандци често използва като средство за придвижване велосипеди под наем. Навсякъде има велоалеи, а почти на всеки ъгъл са изградени специални паркинги за велосипеди.

Национална кухня : Холандската кухня не се отличава с голямо разнообразие, за което вероятно причина са неблагоприятните климатично - географски условия. В Холандската кулинарна традиция основно място заемат зеленчуците, изпреварвайки месото. Най - популярният зеленчук е картофът, следван от зеле, моркови и ряпа. Едно от най - известните достижения на холандската кухня са холандските сирена, които са популярни в цял свят. Почти не се използват пикантни подправки, но за сметка на това широко се използват мазни сосове, получени при готвенето на месо. Холандците обичат стековете; в сезона на лова приготвят ястия от сърна, фазан, яребица и заек. Най-желаните гарнитури са оризът и всички видове зеленчуци, ябълковата каша и картофите в различна обработка. В Холандия държат на здравата закуска - шунка, яйце, сирене, масло, хляб, плодове, кафе с мляко (което холандците пият през целия ден), шоколад или чай. Обядът е лек - супа, ястие от яйца или риба или толкова популярните сандвичи. Главното дневно ядене е вечерята - поднася се супа, месо, зеленчуци, картофи или салата. Известни холандски специалитети са суровата херинга и пушената змиорка, както и голямото разнообразие от сирена, сред които са проучутите Едам и Гауда. Други специалитети:Палачинки с кренвирш (Worstpannenkoek); Пилешки крокетчета с шунка (Kippen kroketjes); Спаначен стамппот (Spiazie stamppot); Хутспот (Hutspot) – ястие от картофи, зеленчуци и месо най-често телешко; Poffertjes – Холандски сладки палачинки; Erwtensoep – Холандска грахова супа.

Бакшиши: Холандското правителство изисква всички такси и проценти за обслужване да бъдат включени в публикуваните цени на хотели, заведения, и туроператорски компании. Дори такситата включват стандартна 15% такса за услугата. За да бъдете абсолютно сигурни, че обслужването е включено в цените на даден ресторант, в менюто или на сметката търсете думите „inclusief BTW en service”, или попитайте сервитьора.
За да дадете бакшиш като холандците в кафе оставете някакви дребни на масата, от 1 до 2 евро на човек. За да възнаградите щедро за добро обслужване – 5 евро на човек или 10% от сметката.
В хотел, за дълъг престой или допълнителни услуги може да дадете бакшиш, но не се притеснявайте, ако не го направите.

Престъпност и сигурност: Нидерландия е страната с най-ниско ниво на престъпност в цяла Европа, като при това има много добре организирана полиция.

Известна предпазливост е необходима при пътуване в обществения транспорт и посещение на пазара за стари автомобили в гр. Утрехт, където стават кражби на пари и документи.


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах