Холандия

Кралство Нидерландия (на нидерландски: Koninkrijk der Nederlanden или просто Nederland, Нидерландия), наричана по-често Холандия, е държава в Северозападна Европа, която включва още Аруба, Кюрасао и Саба. В България под името Холандия обикновено се разбира европейската част на страната, която граничи на север и запад със Северно море, с Белгия на юг и с Германия на изток. Тя е конституционна монархия.
Нидерландия е една от най-гъсто населените и с най-ниска надморска височина страни в света и е известна с дигите си, вятърните мелници, дървените обувки, лалетата и осезаемата толерантност в обществото. Либералната ѝ политика често се споменава зад граница. Страната е домакин на Международния съд.
Амстердам е официална столица (така, както е записано в конституцията). Хага е административна столица (седалище на правителството), дом на кралицата и местонахождение на повечето посолства.
Туристически дестинации: Амстердам, Ротердам, Хага, Маастрихт.

Площ - 41 528 km² (на 131-о място)
Население - 16 570 613 души (2007)
Официален език - нидерландски
Столица - Амстердам
Най-голям град - Амстердам
Етнически състав - холандци - 80,1%, фламандци - 11,5%, фризи - 2,8%, немци - 1,1%, турци 1,1%, мароканци - 0,7%, суринамци-индопакисанци - 0,7%, суринамци-креоли - 0,6%
Религия – християни - 95,8%, мюсюлмани - 2,3%, индуисти - 0,4%, юдаисти - 0,2%
Климат - умерен, морски
Средни температури - януари (1,3°С); юли (16, 17°С)
Валута - евро (EUR)
Часова зона UTC +1 (на Канарските острови UTC 0)
Телефонен код +31
Internet TLD - .nl


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Кралство Нидерландия
Адрес: Nederland, Den Haag, Duinroosweg 9, 2597 KJ Den Haag
Тел.: +31 70 350 30 51; +31 70 354 08 76
Факс: +31 70 358 46 88
Дежурен телефон в извънработно време: + 31 657 44 80 73
Email: Embassy.Hague@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/netherlands

Документи за пътуване и визов режим: На 1 януари 2007 година гражданите на Република България стават граждани на Европейския съюз и като такива притежават правото на пребиваване на територията на друга държава-членка за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.
Митнически изисквания: Когато пътувате за или през Холандия трябва да сте особено внимателни относно произхода и марката на стоките, дрехите и продуктите, които пренасяте. В Холандия е забранено да се внасят фалшиви или неоригинални стоки и продукти. Митниците имат право да конфискуват такива стоки и дори да ви принудят да заплатите глоба. Най-често обект на фалшификация са следните стоки: обувки, дрехи, чанти, скъпи часовници, нелегално записани CD и DVD, парфюми. Въпреки това, на базата на директива на Прокуратурата е разрешено внасянето в малки количества на такива продукти – за лично ползване. Това изключение е валидно, само в случаите, когато носите тези стоки в качеството си на турист.
Внасянето на огнестрелни оръжия и боеприпаси в Холандия е строго забранено.

Здравни изисквания: Няма огнища на заразни заболявания. При влизане в страната не се изискват ваксинации.

Закони за алкохол и наркотици: Няма минимална изискуема възраст за употреба на алкохол в Холандия, но по други закони може да се търси отговорност на родител, настойник или друго лице, което кара или разрешава на малолетен да употребява алкохол. За покупка на напитки с по-малко от 15% алкохол нужната възраст е 16 години; за напитки с повече от 15% алкохол – 18 години. Разбира се трябва да се представи лична карта.
Употребата на наркотици е официално забранена в Холандия. Пласирането на наркотици е сериозно престъпление, а покупката им на улицата е незаконна. Но в лицензирани помещения, Амстердам позволява да се продават наведнъж до 5 грама, и притежание до 30 грама на хашиш и марихуана за лична употреба. Не всички общини в Холандия са толкова либерални колкото Амстердам, когато се отнася за пушенето на канабис. Дори и в Амстердам не се толерира пушенето по улиците, в кафетата или в трамваите и влаковете. Притежанието на тежки наркотици като хероин, кокаин и екстази е престъпление.

Питейна вода: Чешмяната вода в Амстердам става за пиене. Много хора пият минерална вода наречена спа.

Електрозахранване: 220 V

Транспорт: Холандия има добра транспортна инфраструктура. Гъста мрежа от магистрали и железопътни линии покрива цялата страна, което осигурява лесно и бързо придвижване от една точка до друга. Градският транспорт включва трамваи, тролеи и автобуси (включително през нощта). В Ротердам и Амстердам има метро. Самите холандци често използва като средство за придвижване велосипеди под наем. Навсякъде има велоалеи, а почти на всеки ъгъл са изградени специални паркинги за велосипеди.

Национална кухня : Холандската кухня не се отличава с голямо разнообразие, за което вероятно причина са неблагоприятните климатично - географски условия. В Холандската кулинарна традиция основно място заемат зеленчуците, изпреварвайки месото. Най - популярният зеленчук е картофът, следван от зеле, моркови и ряпа. Едно от най - известните достижения на холандската кухня са холандските сирена, които са популярни в цял свят. Почти не се използват пикантни подправки, но за сметка на това широко се използват мазни сосове, получени при готвенето на месо. Холандците обичат стековете; в сезона на лова приготвят ястия от сърна, фазан, яребица и заек. Най-желаните гарнитури са оризът и всички видове зеленчуци, ябълковата каша и картофите в различна обработка. В Холандия държат на здравата закуска - шунка, яйце, сирене, масло, хляб, плодове, кафе с мляко (което холандците пият през целия ден), шоколад или чай. Обядът е лек - супа, ястие от яйца или риба или толкова популярните сандвичи. Главното дневно ядене е вечерята - поднася се супа, месо, зеленчуци, картофи или салата. Известни холандски специалитети са суровата херинга и пушената змиорка, както и голямото разнообразие от сирена, сред които са проучутите Едам и Гауда. Други специалитети:Палачинки с кренвирш (Worstpannenkoek); Пилешки крокетчета с шунка (Kippen kroketjes); Спаначен стамппот (Spiazie stamppot); Хутспот (Hutspot) – ястие от картофи, зеленчуци и месо най-често телешко; Poffertjes – Холандски сладки палачинки; Erwtensoep – Холандска грахова супа.

Бакшиши: Холандското правителство изисква всички такси и проценти за обслужване да бъдат включени в публикуваните цени на хотели, заведения, и туроператорски компании. Дори такситата включват стандартна 15% такса за услугата. За да бъдете абсолютно сигурни, че обслужването е включено в цените на даден ресторант, в менюто или на сметката търсете думите „inclusief BTW en service”, или попитайте сервитьора.
За да дадете бакшиш като холандците в кафе оставете някакви дребни на масата, от 1 до 2 евро на човек. За да възнаградите щедро за добро обслужване – 5 евро на човек или 10% от сметката.
В хотел, за дълъг престой или допълнителни услуги може да дадете бакшиш, но не се притеснявайте, ако не го направите.

Престъпност и сигурност: Нидерландия е страната с най-ниско ниво на престъпност в цяла Европа, като при това има много добре организирана полиция.

Известна предпазливост е необходима при пътуване в обществения транспорт и посещение на пазара за стари автомобили в гр. Утрехт, където стават кражби на пари и документи.


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах