Вашата оценка
Арабска република Египет или само Египет е държава в североизточната част на Африка с население, съсредоточено предимно край коритото на река Нил. На юг достига пясъчните пустини на Судан, на север граничи със Средиземно море, а на изток с Червено море, известно с кораловите си рифове. Египет е най-гъстонаселената страна в Африка и Близкия Изток, и 15-тата най-гъстонаселена в света.
Египет има най-дълга история от която и да е било модерна държава, Това е страна на древна цивилизация датираща от над 5000 години. Историята на Египет впечатлява със своите богове, владетели, храмове и гробници. Най-известни са трите пирамиди в Гиза, Сфинкса, гробниците в Долината на царете, храмовете в Карнак и Луксор, статуите в Абу Симбел.
Ако искате да се докоснете до пулсиращото сърце на Изтока, посетете Кайро – най-големият мегаполис на африканския континент. Луксор ще ви очарова с изобилието си от древни археологически разкопки, а слънчевите морски курорти Хургада и Шарм ел Шейх ще ви дарят с прекрасна почивка на брега на Червено море.
Туристически дeстинации: Кайро, Луксор, Хургада, Шарм ел Шейх, Александрия

Площ - 1 001 450 km²
Столица - Кайро
Най-голям град - Кайро
Официален език - арабски
Население - 80 094 000 (2007) 
Етнически състав - египетски араби - 98,8%; нубийци - 0,6%; други - 0,6%;
Религия - мюсюлмани - 86,1%; православни - 1,9%, униати - 4,5%, протестанти - 4,7%
Климат  - тропически, пустинен
Средни температури - януари (12,16°С); юли (24,34°С)  
Валута - египетска лира (EGP)
Часова зона: UTC +1
Телефонен код: +20
Internet TLD: .eg


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Арабска република Египет:
Адрес: 6, El Malek El Afdal Str. Zamalek, Cairo, Egypt
Телефон: +20 2 273 630 25; +20 2 273 660 77
Факс: +20 2 2736 38 26
Дежурен телефон в извънработно време: + 20 122 317 1991
Работно време: Нд - Чт, 08.30 - 14.30 ч.

 

Документи за пътуване и визов режим: При пътуване към Арабска република Египет е необходимо да притежавате валиден задграничен паспорт. Българските граждани могат да влязат на територията на Египет с предварително получени визи от египетското посолство в София или друго дипломатическо или консулско представителство на Арабска република Египет в чужбина.

Митнически изисквания: Пристигащите в Египет, както и тези, които напускат страната, трябва да декларират паричните средства, които носят в случаите, когато сумата надвишава 10 000 USD или равностойността на тази валута. Разрешава се носенето на египетска валута в размер на не повече от 5 000 египетски лири при влизане и излизане от страната.

Здравни изисквания: При пътуване от България за Египет не са необходими имунизации и на границата не се изисква имунизационна книжка.

Питейна вода: Задължително е пиенето на бутилирана минерална вода. Не се препоръчва употребата на вода от чешмата (за миене на плодове и почистване на зъби също така е добре да се използва бутилирана или преварена вода),както и купуването на наливни разхладителни напитки и лед за охлаждане на напитките от продавачи на улицата,

Национална кухня: Класическата египетска закуска се състои от две основни ястия: фул и фалафели (или таамея). Фул – е ястие от варени бобови в леко кисел сос, с подправки и билки, понякога с добавяне на ситно нарязани зеленчуци. Фалафелите са вегитариански кюфтенца от нахут. Като допълнение към това се поднася чинийка с таханов сос (смлян сусам и ядки със зехтин и подправки), в който по време на храненето трябва да се топи хляба- ейш, салата от пресни зеленчуци, салата гебна (сирене с зеленчуци). Пие се студен чай- каркаде (от листата на така наречената суданска роза), известен и с другото си име- Фараонски чай.

Електро захранване: Напрежението в мрежата е 220 V.

Транспорт: Основните градове са свързани с железопътни линии. Те са за предпочитане, ако искате да пътувате на големи разстояния. Междуградският автобусен превоз е по-евтин от железопътния. При пътуване на големи разстояния избирайте климатизирани автобуси. В обществения транспорт мъжете и жените пътуват отделно. Не се препоръчва пътуване на автостоп. При пътуване с такси се уговорете предварително с шофьора за тарифата, защото обикновено липсват броячи. Ако преговорите се водят с помощта на полицай или пиколо, задачата се облекчава. В централната част на курортите по крайбрежието има малки автобуси, които пътуват на чести интервали, но трябва да се стопират, тъй като нямат определени спирки. Въпреки че цената за пътуването е фиксирана (1-1,5 фунта), относно плащането трябва да се договорите преди да се качите. Не се притеснявайте да се пазарите с шофьора. Трябва да го питате дали ще Ви закара до необходимото място, тъй като този вид транспорт е частен, маршрутът може да се променя в зависимост от желанието на пътниците.

Бакшиши: В ресторантите в Египет, както и в останалите северноафрикански държави, е обичайно да се оставят 10 до 15% от общата сметка като бакшиш. Сметката в таксито винаги се закръгля, а камериерките и пиколото са доволни, ако получат малки суми в рамките на едно евро.

Престъпност и безопастност: След революцията от 25 януари 2011 г. обстановката в страната продължава да бъде напрегната и сложна. В големите градове и туристически центрове – Кайро, Александрия, Суец, Исмайлия, Луксор, Асуан, Хургада, Шарм Ел-Шейх и др., се наблюдава тенденция към увеличаване равнището на криминалната престъпност. Особено внимание следва да се проявява на големите пазари и в търговските центрове, където през последните години са зачестили случаите на кражби на документи за самоличност и пари на чуждестранни граждани. Отнемат се и дамски чанти от лица, движещи се пеша или с моторно превозно средство.
Необходимо е постоянно да разполагате с идентификационен личен документ със снимка. Достатъчно е фотокопие от паспорта.

 

Практически съвети: В повечето египетски курорти на Червено море е забранено даването на храна на рибите по време на гмуркане и събирането на черупки на миди, корали и др.
Употребата на алкохол не е забранена, но за нетрезно състояние на обществени места могат да Ви арестуват.
Ако решите да пояздите камила, трябва да имате предвид, че може да се качите на камилата безплатно, но за да слезете от нея, ще се наложи да си платите.
При къпане в морето се постарайте нищо да не пипате с ръце, тъй като голяма част от рибите са отровни. Забранено е късането на корали (глоба до 100$), също така препоръчваме да използвате специални обувки, които можете да си купите в местните магазини. Ако Ви е ухапала риба или сте настъпали морски таралеж, веднага полейте мястото с вода и се обърнете към лекар. След залез слънце къпането в морето е забранено.
Тъй като климатът в Египет е горещ, добре е да си приготвите за пътуването дрехи от естествени материи: памучни, ленени или леки вълнени тъкани, както и шапка за слънце.
Препоръчително е при движение в населени места жените да са облечени с панталони или по-дълги поли/рокли, а също така да носят по-широки блузи с ръкави. Не е препоръчително ползването на таксита от жени без придружител, особено във вечерните часове.

 

 


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах