КУРОРТИ В Малдиви

Малдиви

Малдивите (на дивехи: ދިވެހިރާއްޖެ) са островна държава в Индийския океан, състояща се от група атоли и намираща се на югозапад от Индия и на около 700 км югозападно от Шри Ланка. Те са най-малката азиатска държава и по население, и по територия.
Най-високата им точка е 2,3 метра над морското равнище, а средната им височина е 1,5 м. Общата им площ е 300 км². Столицата се намира на най-големия атол и се нарича Мале. Малдивите нямат нито една река или голямо езеро. Температурата на въздуха целогодишно е между 24°C до 33°C.
Ако представата ви за райско кътче е девствен, тих тропически остров с полюшващи се палмови дръвчета, чисто бели плажове и брилянтни тюркоазени лагуни, то Малдивските острови със сигурност няма да ви разочароват.
Групата от 1190 коралови острова е основна дестинация за практикуващите леководолазно гмуркане, които идват тук заради приказните рифове и изобилието от подводен морски живот.

Климат - екваториален
Средните месечни температури - (24,30°С)
Официален език – дхивехи, английски
Столица - Мале
Най-голям град - Мале
Валута - Руфия (MVR)
Население - 349 106 души (2005)
Етнически състав - малдивци - 99,5%, други - 0,5%.
Религия – мюсюлмани - 98,4%, индуисти - 0,8%, други - 0,8%
Часова зона - UTC +5
Телефонен код +960
Internet TLD .mv


Полезно е да знаете

Република България няма посолство на Малдивските острови. Обслужващо посолство за Малдивите е посолството на Република България в Ню Делхи, Индия.

Посолство на Република България в Индия
Адрес: 16/17 Chandragupta Marg, Chanakyapuri, New Delhi – 110021
Тел.: +91 11 26115549; +91 11 26115551
Факс: +91 11 26876190
Мобилен номер (за спешни случаи): +91 9910999498
E-mail: Embassy.Delhi@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/india

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ: Българските граждани могат да пътуват до Малдивите с международен паспорт, който трябва да е валиден най-малко за срока на тяхното пребиваване в страната.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ: През периода на адаптация избягвайте прекомерното натоварване на организма си.Приемайте достатъчно количество течности през горещите дни. Употребявайте лека и не много мазна храна. Поддържайте нормална хигиена, с често измиване на ръцете с вода и сапун.  Не пийте вода от водопроводната мрежа. Използвайте бутилирана.
Носете със себе си най-необходимите лекарства, които употребявате при евентуална настинка.

Митнически изисквания: Можете да внесете без ограничения всякакви количества местна и чужда валута. Препоръчва се да носите щатски долари в брой. Безмитно можете да внесете и всякакви предмети за лична употреба.
Забранен е вносът на свинско месо, алкохол и порнографски материали.Трафикът на наркотици се наказва с доживотен затвор.
Няма ограничения за износа на местна или чужда валута. Забранен е износът на черни корали, както и на плочки или части от бронята на земноводни.

Особености на законодателството: Еднополовите контакти на Малдивите са забранени от местното законодателство. Посещаващите страната туристи следва да се съобразяват с местните традиции и  чувствителността на обществото в това отношение, като не допускат провокиращо поведение.

Транспорт: Автомобилен транспорт е възможен само на няколко острова, основния транспорт на Малдивите е с лодка или воден самолет. Всички туристически комплекси разполагат със собствен транспорт по вода и посрещат своите гости на летище. Повечето улици на Мале са с павета, но добре поддържани. В столицата придвижването е повече пеша или с таксита. Връзката между островите се осъществява с водни таксита или скоростни лодки. Множество фирми предлагат транспорт и с воден самолет или хеликоптер. Въздушния транспорт се преустановява винаги 1 час преди залез. Редица хотели също не транспортират пътници с моторница или скоростна лодка по късно от 1 час преди залез слънце.

Кога да посетим Малдивите: Прелестните Малдивиски острови са подходящи за посещение по всяко време на годината. Климатът на островите е тропически, а годината условно може да бъде разделена на два периода, определени от мусонните ветрове. Първият - от декември до март, се отличава с малко дъждове и ниска влажност. Вторият - от май до ноември е характерен с много по-силни ветрове и дъждове. Като преход между двата периода, месец април се отличава с чиста вода и почти постоянна температура от около 30 ° C.
Ако сте любителите на подводното гмуркане можете да упражнявате любимия си спорт през цялата година. Сезонът на сърфистите е от март до октомври – тогава курортите предлагат най-изгодни цени. Ако искате да прекарате известно време в столицата Мале или в други обитавани острови, имайте в предвид, че е добре да избягвате празника Рамазан, тъй като местното население е мюсюлманско и по това време ще се натъкнете на затворени ресторанти и не чак толкова сърдечно гостоприемство както през останалото време от годината.
Всъщност активният туристически сезон на Малдивите е от декември до април, когато островите се радват на периода на сухите мусони. Периодът от февруари до април е най-горещият през годината и всички курорти на островите работят на пълен оборот. От средата на декември до началото на февруари, цените скачат още повече заради Коледните и Новогодишни празници. Слабият туристически сезон на островите е от май до ноември - периодът на бурите и дъждовете. По това време идват най-малко туристи на почивка, а цените са най-изгодни, с изключение на месец август.

Национална кухня: Малдивите ще ви посрещнат с вкусни кулинарни изкушения от азиатската кухня. Сред типичните ястия са оризът и пикантните блюда, подправени с чили и лайм, превъзходния хляб „Roshi”, който местните обичат да консумират с рибен коктейл, подправен с лайм, чили, лук и кокос. Местните напитки, които заслужават вниманието ви са „suji” и „raa”, като последното се приготвя от ферментирало мляко. За туристите, които не са любители на пикантната азиатска кухня, почти всички курорти предлагат в менюто си и европейска кухня.

Бакшиш: Бакшиша не е общоприет на Малдивите. Хотелите и ресторантите включват 10-15% предварително в сметките за обслужване. Бакшиш е редно да се даде на камериерката или обслужващия персонал на баровете, около басейна и плажа в размер на 7-10$

Сигурност: По-сигурни са туристическите курорти. Преди да отпътувате за Малдивите, препоръчително е да се осведомите за актуалната обстановка в страната. При посещения извън туристическите курорти спазвайте мюсюлманските традиции.


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах