Вашата оценка

КУРОРТИ В Малдиви

Малдиви

Малдивите (на дивехи: ދިވެހިރާއްޖެ) са островна държава в Индийския океан, състояща се от група атоли и намираща се на югозапад от Индия и на около 700 км югозападно от Шри Ланка. Те са най-малката азиатска държава и по население, и по територия.
Най-високата им точка е 2,3 метра над морското равнище, а средната им височина е 1,5 м. Общата им площ е 300 км². Столицата се намира на най-големия атол и се нарича Мале. Малдивите нямат нито една река или голямо езеро. Температурата на въздуха целогодишно е между 24°C до 33°C.
Ако представата ви за райско кътче е девствен, тих тропически остров с полюшващи се палмови дръвчета, чисто бели плажове и брилянтни тюркоазени лагуни, то Малдивските острови със сигурност няма да ви разочароват.
Групата от 1190 коралови острова е основна дестинация за практикуващите леководолазно гмуркане, които идват тук заради приказните рифове и изобилието от подводен морски живот.

Климат - екваториален
Средните месечни температури - (24,30°С)
Официален език – дхивехи, английски
Столица - Мале
Най-голям град - Мале
Валута - Руфия (MVR)
Население - 349 106 души (2005)
Етнически състав - малдивци - 99,5%, други - 0,5%.
Религия – мюсюлмани - 98,4%, индуисти - 0,8%, други - 0,8%
Часова зона - UTC +5
Телефонен код +960
Internet TLD .mv


Полезно е да знаете

Република България няма посолство на Малдивските острови. Обслужващо посолство за Малдивите е посолството на Република България в Ню Делхи, Индия.

Посолство на Република България в Индия
Адрес: 16/17 Chandragupta Marg, Chanakyapuri, New Delhi – 110021
Тел.: +91 11 26115549; +91 11 26115551
Факс: +91 11 26876190
Мобилен номер (за спешни случаи): +91 9910999498
E-mail: Embassy.Delhi@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/india

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ: Българските граждани могат да пътуват до Малдивите с международен паспорт, който трябва да е валиден най-малко за срока на тяхното пребиваване в страната.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ: През периода на адаптация избягвайте прекомерното натоварване на организма си.Приемайте достатъчно количество течности през горещите дни. Употребявайте лека и не много мазна храна. Поддържайте нормална хигиена, с често измиване на ръцете с вода и сапун.  Не пийте вода от водопроводната мрежа. Използвайте бутилирана.
Носете със себе си най-необходимите лекарства, които употребявате при евентуална настинка.

Митнически изисквания: Можете да внесете без ограничения всякакви количества местна и чужда валута. Препоръчва се да носите щатски долари в брой. Безмитно можете да внесете и всякакви предмети за лична употреба.
Забранен е вносът на свинско месо, алкохол и порнографски материали.Трафикът на наркотици се наказва с доживотен затвор.
Няма ограничения за износа на местна или чужда валута. Забранен е износът на черни корали, както и на плочки или части от бронята на земноводни.

Особености на законодателството: Еднополовите контакти на Малдивите са забранени от местното законодателство. Посещаващите страната туристи следва да се съобразяват с местните традиции и  чувствителността на обществото в това отношение, като не допускат провокиращо поведение.

Транспорт: Автомобилен транспорт е възможен само на няколко острова, основния транспорт на Малдивите е с лодка или воден самолет. Всички туристически комплекси разполагат със собствен транспорт по вода и посрещат своите гости на летище. Повечето улици на Мале са с павета, но добре поддържани. В столицата придвижването е повече пеша или с таксита. Връзката между островите се осъществява с водни таксита или скоростни лодки. Множество фирми предлагат транспорт и с воден самолет или хеликоптер. Въздушния транспорт се преустановява винаги 1 час преди залез. Редица хотели също не транспортират пътници с моторница или скоростна лодка по късно от 1 час преди залез слънце.

Кога да посетим Малдивите: Прелестните Малдивиски острови са подходящи за посещение по всяко време на годината. Климатът на островите е тропически, а годината условно може да бъде разделена на два периода, определени от мусонните ветрове. Първият - от декември до март, се отличава с малко дъждове и ниска влажност. Вторият - от май до ноември е характерен с много по-силни ветрове и дъждове. Като преход между двата периода, месец април се отличава с чиста вода и почти постоянна температура от около 30 ° C.
Ако сте любителите на подводното гмуркане можете да упражнявате любимия си спорт през цялата година. Сезонът на сърфистите е от март до октомври – тогава курортите предлагат най-изгодни цени. Ако искате да прекарате известно време в столицата Мале или в други обитавани острови, имайте в предвид, че е добре да избягвате празника Рамазан, тъй като местното население е мюсюлманско и по това време ще се натъкнете на затворени ресторанти и не чак толкова сърдечно гостоприемство както през останалото време от годината.
Всъщност активният туристически сезон на Малдивите е от декември до април, когато островите се радват на периода на сухите мусони. Периодът от февруари до април е най-горещият през годината и всички курорти на островите работят на пълен оборот. От средата на декември до началото на февруари, цените скачат още повече заради Коледните и Новогодишни празници. Слабият туристически сезон на островите е от май до ноември - периодът на бурите и дъждовете. По това време идват най-малко туристи на почивка, а цените са най-изгодни, с изключение на месец август.

Национална кухня: Малдивите ще ви посрещнат с вкусни кулинарни изкушения от азиатската кухня. Сред типичните ястия са оризът и пикантните блюда, подправени с чили и лайм, превъзходния хляб „Roshi”, който местните обичат да консумират с рибен коктейл, подправен с лайм, чили, лук и кокос. Местните напитки, които заслужават вниманието ви са „suji” и „raa”, като последното се приготвя от ферментирало мляко. За туристите, които не са любители на пикантната азиатска кухня, почти всички курорти предлагат в менюто си и европейска кухня.

Бакшиш: Бакшиша не е общоприет на Малдивите. Хотелите и ресторантите включват 10-15% предварително в сметките за обслужване. Бакшиш е редно да се даде на камериерката или обслужващия персонал на баровете, около басейна и плажа в размер на 7-10$

Сигурност: По-сигурни са туристическите курорти. Преди да отпътувате за Малдивите, препоръчително е да се осведомите за актуалната обстановка в страната. При посещения извън туристическите курорти спазвайте мюсюлманските традиции.


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах