Вашата оценка

КУРОРТИ В Сърбия

БелградПролом Баня

Република Сърбия (на сръбски: Република Србија или Republika Srbija) е държава в Югоизточна Европа. На север Сърбия граничи с Унгария, на изток - с Румъния и България, на юг - с Република Македония и Косово, на югозапад – с Черна гора, а на запад - с Босна и Херцеговина и Хърватия.
Официалната азбука в страната е кирилицата, която се използва в държавните учреждения и документи. Успоредно с нея, се използва и латиницата. Пътните указателни табели са надписани на кирилица и латиница.
Туристически дестинации: Белград, Ниш, Лесковац, Пирот, Суковски манастир, Погановски манастир, Дяволския град.

Площ - 77 474(2) km² (на 115-то място)
Население - 7 498 001 души (2007)
Официален език - сръбски
Столица - Белград
Най-голям град - Белград
Етнически състав - сърби – 83,3%, унгарци - 3,5%, босненци - 2%
Религия – православни – 84,6%, католици – 5,2%, мюсюлмани – 2,9%
Климат - умереноконтинентален
Средни температури - януари (-3,9°С); юли (18, 25°С)
Валута Динар (CSD)
Часова зона UTC +1
Телефонен код +381
Internet TLD .rs


Полезно е да знаете

Посолство на Република България
Адрес: ул. „Бирчанинова” № 26, 11000 Белград, Сърбия
Тел.: +381 11 36 13 980; +381 11 36 13 990
Дежурни телефони в извънработно време: + 381 11 3613980; + 0381 11 36 13990
Работно време на посолството и на КС: По - Пт, 8.30 - 16.30 ч.
Приемно време на КС за граждани: По - Пт, 10.00 - 12.00 ч.
E-mail: Embassy.Belgrade@mfa.bg;
Website: www.mfa.bg/embassies/serbia

Документи за пътуване и визов режим: От 12.06.2010 г. българските граждани могат да пътуват през територията на Република Сърбия и да престояват в страната до 90 дни, в рамките на 6 месеца с валидни паспорт или лична карта.

Митнически изисквания: В Правилник за деклариране на пренасяните на територията на Република Сърбия финансови средства /в брой, чекове и други/ в размер над 10 000 евро /десет хиляди евро/, равностойността в динари или чужда валута се декларира. Декларациите се попълват на сръбската митница.
В съответствие с Международна конвенция за митнически облекчения в туризма и сръбските законови норми като личен багаж на територията на Република Сърбия могат да бъдат внесени:
•Един парфюм, една тоалетна вода, един литър алкохолен концентрат, до 200 цигари или 50 пури или 250 грама тютюн /общо от всички тютюневи изделия до 250 грама/;
•Лекарства, в количества за лична употреба /за лекарствата, които пътниците имат в себе си не е необходимо да се носи рецепта – това не се отнася до упойващи или лекарства с възможна двойна употреба/.
Абсолютно е забранен вносът и транзитът на оръжия и муниции.

Здравни изисквания: Епидемиологичната обстановка не се отличава от тази в Република България.

Електро захранване: 220 V

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Транспорт: Преминаването по основните магистрали в Сърбия се заплаща. Заплащането на пътните такси се извършва на специални будки на магистралите. С добро планиране магистралите могат да бъдат избегнати и да не се заплащат пътни такси, но това ще удължи времето за пътуване през Сърбия.

Национална кухня: Сръбската национална кухня е изключително разнообразна и вкусна.
Сръбската кухня има чудесни гъсти, леко подкиселени супи, наричани чорби; приготвят се от бобови растения, кисело мляко, домати или от риба и зеленчуци. Към сръбските специалитети се отнася каймакът, произвеждан чрез биене на прясното мляко (използува се за приготвянето на много ястия, маже се самостоятелно върху филия хляб). Широко разпространени са ястията от свинско месо и сладководни риби, гювечът, сармите, кебапчетата, плескавиците, джулбастията, сладкото от плодове, което се приготвя чрез варене в гъст захарен сироп, и т. н.
Плескавица е традиционно сръбско ястие от мляно месо изпечено на скара. В Сърбия най-популярна е Лесковашка плескавица, която е част от традиционната Лесковашка скара. Лесковашката скара, позната още като Сръбска скара или Лесковачка скара, е типично сръбски начин на приготвяне на печени ястия на скара от смляно месо, с леко лютив вкус. Характерна е за района на Поморавието и по-специално на град Лесковац, от където идва и названието й.
В миналото, когато все още е нямало машини за мелене на месо, каймата за лесковашката скара се е кълцала на ръка. Традиционалистите-готвачи все още предпочитат този начин на обработка на месото, тъй като при него ястията стават по-сочни и трудно прегарят.

Безопасност: По-голямата част от извършваните престъпления са кражби на пари, вещи, документи и др., особено при пътуване с влак. При кражба или изгубване на българския паспорт следва веднага да уведомите местните полицейски власти и да получите съответен протокол. След това трябва да се обърнете към българското посолство в Белград, за издаване на временен документ /пасаван/ за завръщане в страната.


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах