Вашата оценка
Средиземноморска диета или най-вкусните ястия в Гърция, Италия и Испания
31 Юли 2022 г.

Лятото е време за почивка, а почивката е времето да се поглезим. Ти, приятелю, заслужаваш поне няколко дни в годината, в които да не чуваш и задаваш досадните реплики: Днес какво ще ядем? Кой ще пазарува? И може би най-неприятната: твой ред е да миеш чиниите!
Всеки има нужда от малко време, в което да се отърси от еднообразното ежедневие и да погали сетивата си с интересна храна, разбира се, придружена с подходяща напитка.
И точно сега си представи как се любуваш на слънцето, което бавно се потапя в морето, кожата ти е с приятен, матов загар и в ръка държиш чаша вино, което оставя свежи нотки в устата след отпиване. Тук идва мястото и на храната, която трябва да допълни подобаващо тази приказна картина.
Специално за вас, приятели, подбрахме няколко ястия от любими летни дестинации, които трябва да опитате!
В Средиземноморската кухня има много близки подправки и компоненти, но в същото време, всяка от южноевропейските държави се слави с неповторими местни ястия.
Гърция се гордее както с уличната си храна, така и с традиционни месни и рибни специалитети.
За начало, можем да започнем с небезизвестната Гръцка салата или както я наричат местните – хориа́тики салата (в превод на български „селска салата“). Тя е едно от емблематичните ястия не само на гръцката гастрономия, но и на Средиземноморската кухня като цяло. Основните ѝ съставки са: домати, краставици, зелена чушка, маслини, червен лук, сирене „фета“, зехтин, сол и риган.
Сувлаки е популярен избор, когато искате да хапнете на крак или в таверна. Представлява малки парчета месо или зеленчуци, нанизани на шиш. Може да се сервира като отделно ястие или увито в гръцка питка. Месото най-често е агнешко или свинско, но може да се намери и пилешко.
Гърците, също като нас, имат мусака, но там тя се приготвя с патладжан, мляно месо (обикновено агнешко), доматено пюре и лук. Не се изненадвайте, ако ястието е подправено с канела.
Любителите на морската храна могат да си доставят несравнимо удоволствие, опитвайки октоподите и калмарите на скара. Най-често се сервират само със сос от зехтин, лимон и подправки. Простичко, диетично и много, много вкусно. Към тази морска фиеста можем да добавим и миди саганаки – приготвени с леко пикантен сос и сирене фета, поръсени с ароматни подправки.
За десерт, опитайте лукумадес – малки, пухкави хапки, които веднага след пържене се потапят в ароматен мед и се гарнират с канела и орехи или печен сусам.
Италия е всепризнатата кралица на пастата и пицата. Тук това са най-често срещаните ястия, а разнообразието им е невъобразимо. Всеки район се гордее със собствени, местни рецепти за приготвяне на различни видове пица и паста и всички са божествено вкусни.
Може би ще се учудите, че най-известна е най-обикновената пица, само с три съставки (доматен сос, моцарела, босилек) – Маргарита. Създадена за първи път в Неапол, по повод посещението на кралица Маргарита в града, тя се превръща в символ на Италия. Ако някой път посещавате града, можете да опитате автентичния й вкус в най-старата пицария в света – Antica Pizza Port’Alba и ще разберете защо пицата, приготвена в Италия, не може да се сравни с никоя друга по света.
В крайморските райони, както и в другите средиземноморски страни, са популярни морските дарове, но разликата е, че тук, обикновено се сервират със спагети или друг вид паста. Спагетите най-често се поднасят, гарнирани с пресни домати, магданоз и зехтин.
Вечният град – Рим и провинция Лацио е родното място на Паста Карбонара. Днес това ястие се предлага по целия свят, но да го опитате там, където е създадено, определено си заслужава един кратък полет от София.
В Италия рядко ядат салати, но пък на обяд често консумират супа. Минестроне е класическа италиянска супа, която се приготвя от различни зеленчуци. В зависимост от района и сезона, в който се намирате, можете да я опитате в най-различни вариации – с картофи, бобови, паста, ориз, домати, целина, моркови.
Независимо къде се намирате в Италия, винаги си оставяйте място за десерт, защото лакомствата са поразително вкусни. Няма как да се ограничим само до един, но и няма да можем да изброим всичко, което си заслужава да опитате. Домашният сладолед или така изкушаващото джелато се предлага в толкова богато разнообразие, че никога няма да усетите два пъти един и същ вкус. Каноли задължително трябва да опитате в Сицилия, а ако попаднете в Италия около Коледа, не пропускайте домашно приготвено Панетоне.
Третата наша любима дестинация, която предоставя терен за Средиземноморска диета, е огнена Испания!
Както и в Италия, и тук всяка област има свои кулинарни творения. Paella (паея или паеля на български) се предлага в цялата страна, но родното й място е Валенсия. Като крайбрежен район, разбира се и тук са на почит морските дарове, затова един от най-популярните варианти на паеля се приготвя от ориз и морски дарове. Друг вид е паеля с пилешко и заешко месо, а третата вариация е „паеля микста“, която съчетава вкуса на морските дарове с пилешко и заешко месо. Подправката, която отличава валенсианската паеля от други видове ястия с ориз, е шафранът.
В южна Испания, където през по-голямата част от годината е доста горещо, предпочитат студени ястия, като Гаспачо. В различни райони то може да се срещне като топла супа, салата и дори яхния, но в Андалусия, където е създадено, представлява студена супа, съставена от домати, чесън, зехтин, лук и краставица.
Ако се чудите какво мезе да си поръчате към виното в Мадрид, това несъмнено е хамон. От него също можете да опитате различни видове (серрано, крудо, иберико). Комбинацията с пъпеш е изключително интетесна и популярна в някои райони. В испанската столица съществуват заведения, наричани Museo del Jamon - притежават интетесен интериор, а от тавана висят множество свински бутове.
Друго подходящо допълнение към напитката ви, което се предлага в повечето барове, е тапас – малки хапки, които гарнирани с всичко, което можете да си представите.
Абсолютна класика в Испания е тортилята – нещо като омлет с картофи и лук. Разпространена е в цялата страна, с малки разлики от район до район.
За десерт, изберете чурос - хрупкаво, изключително вкусно, пържено тесто, което се поднася с течен шоколад или пудра захар. Друг традиционен сладкиш, който можете да донесете за приятелите си, е турон. Представлява сладко тесто, което се приготвя чрез термична обработка на мед (или захар), към него се добавят печени и белени бадеми.
Посещението на различни държави не е просто промяна на местоположението. Докосването до чужда култура обогатява човека и придава смисъл на пътуването. Храната е основна част от живота и бита на хората и един от най-лесните начини да усетим автентичната атмосфера на избраната дестинация.
Изберете вашето място за почивка и с удоволствие ще ви отведем да опитате изброените от нас и много други произведения на кулинарното изкуство.
Всеки има нужда от малко време, в което да се отърси от еднообразното ежедневие и да погали сетивата си с интересна храна, разбира се, придружена с подходяща напитка.
И точно сега си представи как се любуваш на слънцето, което бавно се потапя в морето, кожата ти е с приятен, матов загар и в ръка държиш чаша вино, което оставя свежи нотки в устата след отпиване. Тук идва мястото и на храната, която трябва да допълни подобаващо тази приказна картина.
Специално за вас, приятели, подбрахме няколко ястия от любими летни дестинации, които трябва да опитате!
В Средиземноморската кухня има много близки подправки и компоненти, но в същото време, всяка от южноевропейските държави се слави с неповторими местни ястия.
Гърция се гордее както с уличната си храна, така и с традиционни месни и рибни специалитети.
За начало, можем да започнем с небезизвестната Гръцка салата или както я наричат местните – хориа́тики салата (в превод на български „селска салата“). Тя е едно от емблематичните ястия не само на гръцката гастрономия, но и на Средиземноморската кухня като цяло. Основните ѝ съставки са: домати, краставици, зелена чушка, маслини, червен лук, сирене „фета“, зехтин, сол и риган.
Сувлаки е популярен избор, когато искате да хапнете на крак или в таверна. Представлява малки парчета месо или зеленчуци, нанизани на шиш. Може да се сервира като отделно ястие или увито в гръцка питка. Месото най-често е агнешко или свинско, но може да се намери и пилешко.
Гърците, също като нас, имат мусака, но там тя се приготвя с патладжан, мляно месо (обикновено агнешко), доматено пюре и лук. Не се изненадвайте, ако ястието е подправено с канела.
Любителите на морската храна могат да си доставят несравнимо удоволствие, опитвайки октоподите и калмарите на скара. Най-често се сервират само със сос от зехтин, лимон и подправки. Простичко, диетично и много, много вкусно. Към тази морска фиеста можем да добавим и миди саганаки – приготвени с леко пикантен сос и сирене фета, поръсени с ароматни подправки.
За десерт, опитайте лукумадес – малки, пухкави хапки, които веднага след пържене се потапят в ароматен мед и се гарнират с канела и орехи или печен сусам.
Италия е всепризнатата кралица на пастата и пицата. Тук това са най-често срещаните ястия, а разнообразието им е невъобразимо. Всеки район се гордее със собствени, местни рецепти за приготвяне на различни видове пица и паста и всички са божествено вкусни.
Може би ще се учудите, че най-известна е най-обикновената пица, само с три съставки (доматен сос, моцарела, босилек) – Маргарита. Създадена за първи път в Неапол, по повод посещението на кралица Маргарита в града, тя се превръща в символ на Италия. Ако някой път посещавате града, можете да опитате автентичния й вкус в най-старата пицария в света – Antica Pizza Port’Alba и ще разберете защо пицата, приготвена в Италия, не може да се сравни с никоя друга по света.
В крайморските райони, както и в другите средиземноморски страни, са популярни морските дарове, но разликата е, че тук, обикновено се сервират със спагети или друг вид паста. Спагетите най-често се поднасят, гарнирани с пресни домати, магданоз и зехтин.
Вечният град – Рим и провинция Лацио е родното място на Паста Карбонара. Днес това ястие се предлага по целия свят, но да го опитате там, където е създадено, определено си заслужава един кратък полет от София.
В Италия рядко ядат салати, но пък на обяд често консумират супа. Минестроне е класическа италиянска супа, която се приготвя от различни зеленчуци. В зависимост от района и сезона, в който се намирате, можете да я опитате в най-различни вариации – с картофи, бобови, паста, ориз, домати, целина, моркови.
Независимо къде се намирате в Италия, винаги си оставяйте място за десерт, защото лакомствата са поразително вкусни. Няма как да се ограничим само до един, но и няма да можем да изброим всичко, което си заслужава да опитате. Домашният сладолед или така изкушаващото джелато се предлага в толкова богато разнообразие, че никога няма да усетите два пъти един и същ вкус. Каноли задължително трябва да опитате в Сицилия, а ако попаднете в Италия около Коледа, не пропускайте домашно приготвено Панетоне.
Третата наша любима дестинация, която предоставя терен за Средиземноморска диета, е огнена Испания!
Както и в Италия, и тук всяка област има свои кулинарни творения. Paella (паея или паеля на български) се предлага в цялата страна, но родното й място е Валенсия. Като крайбрежен район, разбира се и тук са на почит морските дарове, затова един от най-популярните варианти на паеля се приготвя от ориз и морски дарове. Друг вид е паеля с пилешко и заешко месо, а третата вариация е „паеля микста“, която съчетава вкуса на морските дарове с пилешко и заешко месо. Подправката, която отличава валенсианската паеля от други видове ястия с ориз, е шафранът.
В южна Испания, където през по-голямата част от годината е доста горещо, предпочитат студени ястия, като Гаспачо. В различни райони то може да се срещне като топла супа, салата и дори яхния, но в Андалусия, където е създадено, представлява студена супа, съставена от домати, чесън, зехтин, лук и краставица.
Ако се чудите какво мезе да си поръчате към виното в Мадрид, това несъмнено е хамон. От него също можете да опитате различни видове (серрано, крудо, иберико). Комбинацията с пъпеш е изключително интетесна и популярна в някои райони. В испанската столица съществуват заведения, наричани Museo del Jamon - притежават интетесен интериор, а от тавана висят множество свински бутове.
Друго подходящо допълнение към напитката ви, което се предлага в повечето барове, е тапас – малки хапки, които гарнирани с всичко, което можете да си представите.
Абсолютна класика в Испания е тортилята – нещо като омлет с картофи и лук. Разпространена е в цялата страна, с малки разлики от район до район.
За десерт, изберете чурос - хрупкаво, изключително вкусно, пържено тесто, което се поднася с течен шоколад или пудра захар. Друг традиционен сладкиш, който можете да донесете за приятелите си, е турон. Представлява сладко тесто, което се приготвя чрез термична обработка на мед (или захар), към него се добавят печени и белени бадеми.
Посещението на различни държави не е просто промяна на местоположението. Докосването до чужда култура обогатява човека и придава смисъл на пътуването. Храната е основна част от живота и бита на хората и един от най-лесните начини да усетим автентичната атмосфера на избраната дестинация.
Изберете вашето място за почивка и с удоволствие ще ви отведем да опитате изброените от нас и много други произведения на кулинарното изкуство.
Календар
нашите оферти по месеци
Защо да пътуваш с Алоха Травел?
Алоха Травел ООД е създадена през 2013-та година и екипът ни е помогнал на хиляди клиенти да осъществят своето пътуване из целия свят!
Индивидуален подход в обслужването – ние сме тук, за да отговорим на всички твои въпроси преди и по време на твоето пътуване!
Имаме признанието на EU Business News за най-доверена туристическа агенция в България за 2024-та година! Ти също можеш да ни се довериш!
При нас ще откриеш офертите на най-големите туроператори, наши авторски програми, които няма да намериш другаде, както и турове, които сме готови да изготвим специално за теб!
Отзиви от клиенти
Благодаря Ви, получих специалното внимание, от което всеки човек има нужда! Препоръчвам Алоха като професионалисти, точни и коректни, Благодаря Ви, бъ...
Nadezda Milcheva
Благодаря ви за перфектната организация, точност и прекрасно отношение при планирането и осъществяването на почивката в Малта!
За първи път ползвах А...
KrasiMira Dulgerova
С Алоха прекарахме една страхотна почивка в Доминикана! Момичетата бяха невероятни - винаги усмихнати, готови да помогнат и много професионални. Благо...
Еlena Raynova
Много добре организирана екскурзия/френската ревиера/с много ерудиран екскурзовод....
Ани Стоянова
Благодаря за бързата реакция по отношение на специфичните ни изисквания по пътуването и перфектната организация на пътуването ни до Малта ! Специални ...
Kristina Andonova
Aloha Travel, екскурзията до Рим беше великолепна! Благодаря за добрата организация! Благодаря на екскурзовода ни Поли, която не само разказва увлекат...
Цветомира Георгиева
Изключително коректна и отзивчива компания със страхотни екскурзоводи. Благодаря!...
Nevena Tzeneva
Благодарим ви Алоха Травел за чудесната почивка в Египет 19. - 26.11. 2022. Избрахме програмата "Перлите на Египет- Кайро и Хургада" и няма да крия,...
Miglena Hristova
🔝Изключително доволни сме от избора си на екскурзия до Мароко чрез Алоха Травел🔝
Голямо Благодаря на Мария и Елена за професионалното...
Teodora Stoimenova
Абонамент за бюлетин