Вашата оценка
Как го правят италианците?
19 Март 2019 г.

Понякога ни се струва, че наистина не е честно – има народи, така благословени, че човек без да иска, започва лекичко да им завижда. Да вземем за пример италианците – те са облагодетелствани с древна култура, епично изкуство, усет за красота и стил, безобразно вкусна храна и за капак – страхотни фигури и дълголетие. Макар някои неща да са дарове от съдбата, то за други ние сме си отговорни, затова можем само да надникнем в кухните им и да се опитаме да откраднем по някоя тайна за хубава храна и хубава фигура.
Нека хвърлим един поглед в случайно избран дом в страната на апетитните изкушения - паста, лазаня, прясно изпечен, хрупкав хляб или дори познатата ни пица – все образи, предизвикващи ароматни видения и внезапен остър глад. Италианската кухня е сред трите най-добри в цял свят и това със сигурност не е случайно. Тя е толкова простичка за приготвяне, а завладява безапелационно сетивата и ни кара да искаме още. Гарнитура от свежи зеленчуци с току-що уловени морски дарове, ароматен зехтин, съчетан с прясна паста и деликатесно сирене за разкош – менюто е така разнообразно и вдъхновяващо, че само при мисълта за възможностите веднага ни се приисква да си спретнем една италианска вечеря или поне да си поръчаме пица.
И после веднага се сещаме колко калории са това и направо ни причернява. Но нека не броим напразно, а да видим как можем само с няколко лесни трика да обърнем резултата в своя полза.
Да започнем отначало:
Какви продукти да изберем?
Старайте се винаги да предпочитате свежи и пресни продукти, които да подлежат на минимална обработка. Изобилието от пресни, вкусни зеленчуци осигурява здравословната основа от витамини и минерали за тялото. Избирайте предимно пълнозърнести култури, богати на фибри и витамини, но ограничете излишния енергиен прием, като заместите тежките сосове с качествен зехтин или просто с доматен сос. Избягвайте майонеза, салатни дресинги и подобни продукти, но ако съвсем не можете да минете без сос, изберете такъв на основата на сметана.
Как да приготвим пастата?
Най-предпочитаният начин за приготвяне на пастата в Италия е тип Ал Денте. Приготвена по този начин, пастата остава леко твърда и полусурова, а калориите в нея са значително по-малко от изцяло сварения й вариант. Макар този начин на приготвяне да не е популярен по нашите ширини, ако я консумираме в Италия, то със сигурност ще си я хапнем именно Ал Денте, както само една истинска италианка би я приготвила с любов и желание за семейството си.
Ясно, а сега си хапваме обилно, нали
Уви, не. Италианците предпочитат по-малки порции, понякога придружени от пресни зеленчуци, салата или парче месо, обикновено риба или пиле. Не е за подценяване и фактът, че богатата на въглехидрати храна като пастата се консумира основно за обяд, когато метаболизмът работи на пълни обороти, а вечерите включват богата салата или някое леко ястие. Значително улеснение за организма е и създаването на добър хранителен режим, който предполага закуски, обяди и вечери винаги по едно и също време, като така засилва обмяната на вещества.
И не на последно място – отдайте се на дълга обедна почивка, за да изберете качествена храна за себе си и да си дадете време да й се насладите пълноценно. А и защото си е приятно човек да си почине качествено на обяд. Ако успеете да отделите време и за разходка след хранене, това само може да подобри обстоятелствата (и фигурата ви).
Звучи изпълнимо. Това ли е всичко?
Почти. Последната малка тайна е тази – истината за добрата храна се крие в отношението и отделеното време за нея. Благодарение на хранителните навици, градени през времето, италианците успяват да запазят нормалното си тегло именно заради правилното им отношение към храната и разбира се, изкуството да я приготвят и консумират.
Храната, освен всичко друго, е и удоволствие и е необходимо да можем да й се насладим с чаша хубаво вино и любимите си хора. И може би именно това е ключът към добрия живот, крепкото здраве и страхотния външен вид.
Ако искате да опитате автентичните италиански вкусове, разгледайте нашите предложения за почивка в Италия >>ТУК<<
Нека хвърлим един поглед в случайно избран дом в страната на апетитните изкушения - паста, лазаня, прясно изпечен, хрупкав хляб или дори познатата ни пица – все образи, предизвикващи ароматни видения и внезапен остър глад. Италианската кухня е сред трите най-добри в цял свят и това със сигурност не е случайно. Тя е толкова простичка за приготвяне, а завладява безапелационно сетивата и ни кара да искаме още. Гарнитура от свежи зеленчуци с току-що уловени морски дарове, ароматен зехтин, съчетан с прясна паста и деликатесно сирене за разкош – менюто е така разнообразно и вдъхновяващо, че само при мисълта за възможностите веднага ни се приисква да си спретнем една италианска вечеря или поне да си поръчаме пица.
И после веднага се сещаме колко калории са това и направо ни причернява. Но нека не броим напразно, а да видим как можем само с няколко лесни трика да обърнем резултата в своя полза.
Да започнем отначало:
Какви продукти да изберем?
Старайте се винаги да предпочитате свежи и пресни продукти, които да подлежат на минимална обработка. Изобилието от пресни, вкусни зеленчуци осигурява здравословната основа от витамини и минерали за тялото. Избирайте предимно пълнозърнести култури, богати на фибри и витамини, но ограничете излишния енергиен прием, като заместите тежките сосове с качествен зехтин или просто с доматен сос. Избягвайте майонеза, салатни дресинги и подобни продукти, но ако съвсем не можете да минете без сос, изберете такъв на основата на сметана.
Как да приготвим пастата?
Най-предпочитаният начин за приготвяне на пастата в Италия е тип Ал Денте. Приготвена по този начин, пастата остава леко твърда и полусурова, а калориите в нея са значително по-малко от изцяло сварения й вариант. Макар този начин на приготвяне да не е популярен по нашите ширини, ако я консумираме в Италия, то със сигурност ще си я хапнем именно Ал Денте, както само една истинска италианка би я приготвила с любов и желание за семейството си.
Ясно, а сега си хапваме обилно, нали
Уви, не. Италианците предпочитат по-малки порции, понякога придружени от пресни зеленчуци, салата или парче месо, обикновено риба или пиле. Не е за подценяване и фактът, че богатата на въглехидрати храна като пастата се консумира основно за обяд, когато метаболизмът работи на пълни обороти, а вечерите включват богата салата или някое леко ястие. Значително улеснение за организма е и създаването на добър хранителен режим, който предполага закуски, обяди и вечери винаги по едно и също време, като така засилва обмяната на вещества.
И не на последно място – отдайте се на дълга обедна почивка, за да изберете качествена храна за себе си и да си дадете време да й се насладите пълноценно. А и защото си е приятно човек да си почине качествено на обяд. Ако успеете да отделите време и за разходка след хранене, това само може да подобри обстоятелствата (и фигурата ви).
Звучи изпълнимо. Това ли е всичко?
Почти. Последната малка тайна е тази – истината за добрата храна се крие в отношението и отделеното време за нея. Благодарение на хранителните навици, градени през времето, италианците успяват да запазят нормалното си тегло именно заради правилното им отношение към храната и разбира се, изкуството да я приготвят и консумират.
Храната, освен всичко друго, е и удоволствие и е необходимо да можем да й се насладим с чаша хубаво вино и любимите си хора. И може би именно това е ключът към добрия живот, крепкото здраве и страхотния външен вид.
Ако искате да опитате автентичните италиански вкусове, разгледайте нашите предложения за почивка в Италия >>ТУК<<
Календар
нашите оферти по месеци
Защо да пътуваш с Алоха Травел?
Алоха Травел ООД е създадена през 2013-та година и екипът ни е помогнал на хиляди клиенти да осъществят своето пътуване из целия свят!
Индивидуален подход в обслужването – ние сме тук, за да отговорим на всички твои въпроси преди и по време на твоето пътуване!
Имаме признанието на EU Business News за най-доверена туристическа агенция в България за 2024-та година! Ти също можеш да ни се довериш!
При нас ще откриеш офертите на най-големите туроператори, наши авторски програми, които няма да намериш другаде, както и турове, които сме готови да изготвим специално за теб!
Отзиви от клиенти
🔝Изключително доволни сме от избора си на екскурзия до Мароко чрез Алоха Травел🔝
Голямо Благодаря на Мария и Елена за професионалното...
Teodora Stoimenova
Благодаря Ви, получих специалното внимание, от което всеки човек има нужда! Препоръчвам Алоха като професионалисти, точни и коректни, Благодаря Ви, бъ...
Nadezda Milcheva
Много добре организирана екскурзия/френската ревиера/с много ерудиран екскурзовод....
Ани Стоянова
Благодаря за бързата реакция по отношение на специфичните ни изисквания по пътуването и перфектната организация на пътуването ни до Малта ! Специални ...
Kristina Andonova
Aloha Travel, екскурзията до Рим беше великолепна! Благодаря за добрата организация! Благодаря на екскурзовода ни Поли, която не само разказва увлекат...
Цветомира Георгиева
Благодаря ви за перфектната организация, точност и прекрасно отношение при планирането и осъществяването на почивката в Малта!
За първи път ползвах А...
KrasiMira Dulgerova
Изключително коректна и отзивчива компания със страхотни екскурзоводи. Благодаря!...
Nevena Tzeneva
С Алоха прекарахме една страхотна почивка в Доминикана! Момичетата бяха невероятни - винаги усмихнати, готови да помогнат и много професионални. Благо...
Еlena Raynova
Благодарим ви Алоха Травел за чудесната почивка в Египет 19. - 26.11. 2022. Избрахме програмата "Перлите на Египет- Кайро и Хургада" и няма да крия,...
Miglena Hristova
От блога
Абонамент за бюлетин