Вашата оценка 4.00 от 1 гласа

Австралия

Австралия е шестата по големина страна в света, която заема територията на цял континент - Австралия. Тя е надарена с приказна природа, уникална култура и великолепна история, а населението й е едно от най-дружелюбните в света.  Името идва от латинската фраза Тerra australis incognita, което значи непозната южна земя. Природата на страна е невероятна - там се срещат уникални растения и животни. Това е единствената страна, където могат да се срещнат торбести бозайници. Големият бариерен риф, който се намира в Австралия, се счита за най-големия жив организъм на планетата.
Туристически дeстинации: Големият Бариерен риф, Канбера, Мелбърн, Сидни, Сините планини, Урулу

Площ - 7 741 220 km²
Столица  - Канбера
Най-голям град  - Сидни
Официален език  - английси
Население - 22 117 876 (2010)
Етнически състав - германска група - 85,3%; романска група - 4,9%; славянска група - 2,9%; гърци - 2,2%, малтийци - 0,6%, местни народи - 1,1%.
Религия - католици - 27%; англиканска църква - 21%.
Климат - умерен на юг; екваториален на север
Средни температури - януари (20,30°С); юли (12, 20°С)
Валута - австралийски долар (AUD)
Часова зона: UTC+10  
Телефонен код: + 61
Internet TLD: .au


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Австралия:
Адрес: 29 Pindari Crescent str, O’Malley, Canberra, ACT 2606
Телефон: +61 2 62869711; +61 2 62869700
Факс: +61 2 62869600
E-Mail: Embassy.Canberra@mfa.bg

Документи за пътуване и визов режим: При пътуване за Австралия е необходимо да притежавате паспорт с минимум шест месечна валидност след датата на влизане в страната и входна виза.

Митнически изисквания: При пристигане в Австралия всички пътници трябва да попълват карта за пристигащи – всички стоки, които може да подлежат на ограничения трябва да бъдат декларирани в тази карта – лекарства, храа, животински или растителни продукти или други от описаните в картата групи стоки. При умишлено неправилно деклариране на стоки или намерени стоки при проверка, които не са декларирани се налагат глоби и конфискация на стоките

Здравни изисквания: Австралия е страна с отлично развита здравна система, без заразни заболявания. Не е задължително притежаването на свидетелство за ваксинации.За туристи в болниците се признават международни застраховки или се плаща в брой на място.

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Национална кухня: Австралия е прочута с прясната риба, прекрасните местни плодове и вкусно приготвено говеждо и ангнешко месо. Макар и да ви се струва малко екзотично, няма как да не опитате едно от типичните местни ястия, включващо месо от кенгуру. В страната също така можете да се насладите на богата палитра от превъзходни сирена. Не пропускайте да опитате австралийския вариант на пролетните ролца - „chiko roll”, които се приготвят от овнешко месо и различни зеленчуци, също така традиционният пшеничен хляб  “damper” и месният пай “pie floater”, приготвен с доматен сос в типичен английски стил.

Електро захранване: 220-240V

Транспорт: Австралийският континент разполага с голяма територия и малко население. Отдалечеността на стопанските центрове налага развитието на транспорта, като с най-голямо значение за земеделието са тръбопроводният, морският и железопътният, а за превоз на пътници — автомобилният. Транспортната мрежа е най-развита в югоизточната част на страната. Особено важен е и въздушният транспорт.

Бакшиши: През последните десетилетия отношението на бакшиша в Австралия се е променило. За разлика от преди, сега е нещо почти задължително при изискано обслужване. Размерът му е между 10 и 15%.

Престъпност и безопастност: В Австралия нивото на престъпност е сравнително ниско. Заплахите идват предимно от природни бедствия като пожари и наводнения.

 

 


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах