Австралия

Австралия е шестата по големина страна в света, която заема територията на цял континент - Австралия. Тя е надарена с приказна природа, уникална култура и великолепна история, а населението й е едно от най-дружелюбните в света.  Името идва от латинската фраза Тerra australis incognita, което значи непозната южна земя. Природата на страна е невероятна - там се срещат уникални растения и животни. Това е единствената страна, където могат да се срещнат торбести бозайници. Големият бариерен риф, който се намира в Австралия, се счита за най-големия жив организъм на планетата.
Туристически дeстинации: Големият Бариерен риф, Канбера, Мелбърн, Сидни, Сините планини, Урулу

Площ - 7 741 220 km²
Столица  - Канбера
Най-голям град  - Сидни
Официален език  - английси
Население - 22 117 876 (2010)
Етнически състав - германска група - 85,3%; романска група - 4,9%; славянска група - 2,9%; гърци - 2,2%, малтийци - 0,6%, местни народи - 1,1%.
Религия - католици - 27%; англиканска църква - 21%.
Климат - умерен на юг; екваториален на север
Средни температури - януари (20,30°С); юли (12, 20°С)
Валута - австралийски долар (AUD)
Часова зона: UTC+10  
Телефонен код: + 61
Internet TLD: .au


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Австралия:
Адрес: 29 Pindari Crescent str, O’Malley, Canberra, ACT 2606
Телефон: +61 2 62869711; +61 2 62869700
Факс: +61 2 62869600
E-Mail: Embassy.Canberra@mfa.bg

Документи за пътуване и визов режим: При пътуване за Австралия е необходимо да притежавате паспорт с минимум шест месечна валидност след датата на влизане в страната и входна виза.

Митнически изисквания: При пристигане в Австралия всички пътници трябва да попълват карта за пристигащи – всички стоки, които може да подлежат на ограничения трябва да бъдат декларирани в тази карта – лекарства, храа, животински или растителни продукти или други от описаните в картата групи стоки. При умишлено неправилно деклариране на стоки или намерени стоки при проверка, които не са декларирани се налагат глоби и конфискация на стоките

Здравни изисквания: Австралия е страна с отлично развита здравна система, без заразни заболявания. Не е задължително притежаването на свидетелство за ваксинации.За туристи в болниците се признават международни застраховки или се плаща в брой на място.

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Национална кухня: Австралия е прочута с прясната риба, прекрасните местни плодове и вкусно приготвено говеждо и ангнешко месо. Макар и да ви се струва малко екзотично, няма как да не опитате едно от типичните местни ястия, включващо месо от кенгуру. В страната също така можете да се насладите на богата палитра от превъзходни сирена. Не пропускайте да опитате австралийския вариант на пролетните ролца - „chiko roll”, които се приготвят от овнешко месо и различни зеленчуци, също така традиционният пшеничен хляб  “damper” и месният пай “pie floater”, приготвен с доматен сос в типичен английски стил.

Електро захранване: 220-240V

Транспорт: Австралийският континент разполага с голяма територия и малко население. Отдалечеността на стопанските центрове налага развитието на транспорта, като с най-голямо значение за земеделието са тръбопроводният, морският и железопътният, а за превоз на пътници — автомобилният. Транспортната мрежа е най-развита в югоизточната част на страната. Особено важен е и въздушният транспорт.

Бакшиши: През последните десетилетия отношението на бакшиша в Австралия се е променило. За разлика от преди, сега е нещо почти задължително при изискано обслужване. Размерът му е между 10 и 15%.

Престъпност и безопастност: В Австралия нивото на престъпност е сравнително ниско. Заплахите идват предимно от природни бедствия като пожари и наводнения.

 

 


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах