Вашата оценка

КУРОРТИ В Мексико

Ривиера МаяКанкун

Мексико (Съединени мексикански щати, на испански: Estados Unidos Mexicanos) е държава в Северна Америка, която граничи на север със САЩ, на югоизток с Гватемала и Белиз, на запад с Тихия океан и на изток с Мексиканския залив и Карибско море. Мексико е най-северната, и трета по големина държава в Латинска Америка.
Мексико се простира от двете страни на Северната тропична окръжност, но планинският релеф отслабва горещината и създава великолепно разнообразие на природата. В тази страна могат да се срещнат от океанското равнище до заледените планински върхове почти всички климатични пояси, съществуващи на земното кълбо без екваториалния.
Самите мексиканци различават в своята страна четири основни климатични пояса: “гореща земя”, обхващаща крайбрежните низини, разположени южно от тропика, а така също и изложените към тях планински склонове до 1000 м височина, отличаваща се с влажен горещ климат и разкошна тропична растителност; между 800-1600 м височина е разположена “умерената земя” със сравнително умерено топъл климат; от 1600 до 2500 м се простират земите на “студената земя” с по-мек климат; най-високите планински части попадат в “мразовитата земя”.
Мексико е рай за туристите, натъпкан с множество противоположни идентичности: пустинни пейзажи, снежни вулканични върхове, древни руини, гъмжащи индустриални градове, затворени във времето колониални градчета, бляскави курорти, пусти плажове и единствени по рода си и богатството си флора и фауна.
Цивилизациите на маите и ацтеките, а след това завладяването на Централна Америка от испанските конквистадори, превръщат Мексико в смесица и от културни традиции.

 

Климат - тропически
Средна температура - януари (10°С -на север, 25°С -на юг); юли - 15°С, по високите части до 30°С
Официален език - испански
Столица - Мексико
Най-голям град - Мексико
Валута - мексиканско песо (MXN) - Могат да се обменят евро или щатски долари в офисите на банки, обменни къщи на летища и хотели.
Население - 103 088 021 души (2007)
Етнически състав - мексиканци - 87,6%, индианци - 11,7%
Религия – християни - 95,6%, други - 4,4%
Часова зона - UTC -8 до -6
Телефонен код +52
Internet TLD .mx


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Мексиканските съединени щати
Адрес: Paseo de la Reforma 1990, Col. Lomas de Chapultepec, Del. Miguel Hidalgo, c.p.11000, México D.F.
Телефон/факс: +52 55 5596 3283; +52 55 5596 3295
Дежурен телефон в извънработно време: + 52 1 5520 953 892
Раборно време: По - Пт, 09.00 - 12.30 ч.
Информация по тел.: По - Пт, 09.00 - 14.00 ч.
E-mail: Embassy.Mexico@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/mexico

Мексико няма посолство в Република България. Акредитирано в Република България е посолството на Мексиканските съединени щати в Унгария.

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ
Документ за пътуване е паспорт, който е валиден минимум шест месеца.
Няма изискване за поставянето на определени ваксини.
Българските граждани, притежаващи валидни паспорти, могат да влизат и пребивават на територията на Мексико, като туристи без визи, за срок до 180 дни. На място престоят може да бъде продължен в службите за миграционен контрол на чужденците към съответния щат - www.inm.gob.mx.
При влизане на територията на Мексико, в качеството си на туристи, българските граждани попълват миграционен формуляр, който трябва да се представи при напускането на страната, заедно с паспорта и билета за обратно връщане. В случай на загубен или откраднат миграционен формуляр, трябва да се уведомят компетентните полицейски власти, които издават служебна бележка, удостоверяваща този факт. При напускане на страната, българските граждани със загубен, унищожен или откраднат миграционен формуляр заплащат глоба на летищата, която се определя и заплаща в офисите на миграционните власти на съответното летище.
Българските граждани, които предвиждат да се установят на територията на Мексико за срок по-дълъг от 180 дни или ще пребивават в страната с цел работа, обучение или друга доходоносна дейност, следва да се обърнат за повече информация към посолството на Мексико в Будапеща, отговарящо и за Република България.

Особености на законодателството: Употребата и притежанието на наркотични вещества е федерално престъпление, което подлежи на наказание от 5 до 15 години затвор.

Митнически изисквания:
Забранен е вносът на млечни и месни произведения.
Допуска се внос само по две бутилки алкохол на човек.
Всеки чужденец може да внесе в страната, без да подлежи на деклариране,  до 10 000 щатски долара или тяхната равностойност в мексиканско песо.

Движение по пътищата: Препоръчва се използването на обществен транспорт с лица, които познават добре населеното място, което посещавате.
Да се избягва наемането на таксита, извън определените за целта места.
При пътувания в страната, същите да се осъществяват през деня като се използват основните магистрали и се избягват второстепенните пътища.

Здравеопазване:
Санитарни условия – препоръчва се консумирането само на бутилирана вода.
Да не се консумират храни, приготвени на улицата.
Разположението на столицата Мексико на височина от 2 300м. може да предизвика някои усложнения при хора с проблеми с кръвното налягане.

Климат: От юни до ноември е периодът на дъждовете, който е съпроводен с урагани и дъждовни бури както по тихоокеанското крайбрежие, така също и в района на Мексиканския залив, както и по бреговете на Атлантическия океан, където се намира курортния комплекс Канкун и Ривиера Мая.

Национална кухня: Три продукта диктуват нейния облик - фасулът, царевицата и чушките (особено лютите чушки чили). Исторически Мексико принадлежи към културата на царевицата. В света има три основни култури според зърнените храни, които употребяват - култура на ориза, на пшеницата и на царевицата. 365 дни в годината там се яде царевица под някаква форма. В Европа се яде повече пшеничен хляб. В Мексико царевицата го замества, но това е специална царевица, която се вари с негасена вар и сол, след това се изсушава и чак тогава се мели на брашно. От него се прави тортийя - мексиканският хляб. Това са тънки питки, подобни на палачинки. Те не са нито сладки, нито солени, но си имат свой неповторим вкус. Една мексиканска поговорка казва, че тортийята е едновременно чиния, лъжица и основно ястие. Тя може да се прави с пълнеж и тогава се казва тако. Това е пълнена тортийя със зеленчуци, с месо или с други продукти. Освен това от тортийя се правят енчиладас, гордийяс и т. н. Но може да се сервира към друго ястие, да се късат парчета и с тях да се гребе ястието като с лъжица.


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах