Вашата оценка 5.00 от 1 гласа

Ваканцияяяя или как да си прекараме добре почивката с деца!

Ваканцияяяя или как да си прекараме добре почивката с деца!
02.04.2023
Ето че дългоочакваната пролетна ваканция е съвсем близо! Голяма част от Вас, нашите клиенти и приятели, ще се отправят към близки и далечни дестинации със своите малки и пораснали наследници.

Пътуването е интересно и забавно преживяване за деца от всички възрасти: има нови храни, хора и гледки, а също така, това със сигурност е качествено време със семейството, с по-малко екрани и повече комуникация и заедност. Но пътуването с деца може да бъде и доста напрягащо – невъзможност за спазване на графици за сън и хранене, дълги списъци за опаковане и изнервени деца са само малка част от предизвикателствата, които родителите често срещат по пътя. Но тук ние ще Ви помогнем да направите пътуването с деца по-лесно. В края на краищата Вие и Вашите деца трябва да се наслаждавате на всеки момент, когато опознавате света и да създавате спомени за цял живо! Не е ли това смисълът на пътуването на първо място?
На каквато и възраст да са Вашите деца, има някои всеобщи правила, с които ако успеете да се съобразите, пътуването Ви ще бъде приятно за всички.

Първото и най-важно нещо, когато пътувате в чужбина, е да проверите и подготвите всички необходими документи! Вашите и на децата. В случай че пътувате с дете, което не е придружено от някой от родителите си, то освен неговия паспорт/лична карта, е необходимо да имате нотариално заверена декларация от липсащия родител, разрешаваща извеждане на детето извън границите на България.

Още при планиране на семейното пътешествие, съобразете програмата с интересите и най-вече възможностите на всеки член на фамилията.
Бебетата до 2г са „преносими“. Ако имате необходимата подготовка, няма да имате никакви проблеми с тях. Тук най-важното е да имате удобна за детето количка, за да може да си поспива в нея през деня и да си почива, ако сте планирали дълъг пешеходен маршрут. В тази възраст, единственото, което трябва да си поставите за цел, е да се стремите да се движите в близост до изградения режим за сън и хранене на детето, за да не се стига до изнервянето му и последващи опити за успокояване.
Ако детето е между 2 и 4г и по време на Вашето пътуване сте предвидили да изминавате дълги разстояния пеша, също е препоръчително да носите количка или ергономична раница, за да сте подготвени, ако малкото човече се измори.
При по-големи деца и тийнеджъри е важно да обсъдите заедно обектите за посещение и да вземете предвид желанията на всеки член от семейството, за да не се случи така, че някой да скучае или пък да се цупи и усещането за приятно прекарано време, да бъде заменено от конфликтни ситуации.

Що се отнася до храната, децата от всяка възраст, а дори и някои възрастни, започват да нервничат, когато усетят глад. Затова, не допускайте да се стига до там. Винаги имайте на разположение малки закуски, плодове и зеленчуци! Никога не знаете колко дълго може да се наложи да чакате между храненията. Възможно е да има закъснял полет, неочакван трафик до хотела Ви или обиколка, която отнема малко повече време, отколкото сте предполагали.
Освен това храната във вашата дестинация може да е различна от това, което децата Ви обикновено ядат. Те могат с радост да поръчат обяд и да изядат само 2 хапки, защото не е това, което са очаквали ... и след това да бъдат отново гладни около час по-късно.

Друг важен момент в подготовката на багажа, са някои лекарства от първа необходимост, за да имате готовност да реагирате моментално в случай на необходимост.
Помислете за неща като:  лекарства за главоболие, лекарства за алергия, лекарство за разстроен стомах, лекарство при прилошаване в превозно средство, лекарство за понижаване на температура.
Ако някой от семейството ви приема лекарства с рецепта, не забравяйте да вземете и това.
Когато е възможно, приемайте лекарствата си в оригиналната им опаковка, особено лекарствата, отпускани с рецепта. Ако не можете да вземете оригиналната опаковка, вземете копие от рецептата, за да можете да покажете точно каква е вашата рецепта и защо я имате. Това може да ви бъде от полза на граничните пунктове и ако претърсват багажа ви.

Подгответе се да осигурите занимание на детето по време на полета или прехода с автобус/кола до желаната дестинация.
В зависимост от възрастта и интересите на децата, подсигурете подходящи книжки, свалете любимо детско на електронно устройство, измисляте игри, в които може да се включи цялото семейство – игри с имена, гатанки, познай какво съм намислил, разказване на истории, как се пише думата… Такъв вид занимания имат множество предимства – създава се забавна атмосфера, времето минава по-бързо и също така, детето може да научи нови неща по време на пътуването.

Идеи за подходящи дестинации за пътуване с деца:
1.Плажните ваканции работят с деца от всяка възраст! Тук няма вариант да сбъркате. Единствено ако пътувате с бебенце, е добре да прекарвате по-малко време на плажа и да избягвате най-горещите обедни часове, тъй като може да претоплите малкият човек.
2.Тематичните паркове са най-добри, когато децата са на възраст между 3 и 12 години - деца под 3 години няма да могат да участват в повечето атракциони, а по-големите деца не винаги се интересуват от подобни забавления. Тук имате огромен избор от атракции в почти всички европейски държави и лесно можете да съчетаете посещение на такъв парк с градска или морска почивка. Някои от най-популярните места на стария континент са Дисниленд в Париж, Пратера във Виена, Европа парк в Германия, Гардаленд в Италия, Тиволи в Копенхаген, Порт Авентура в Испания…
3.Почивка сред природата – децата имат нужда от въздух и движение! Изберете място, където ще имате възможност да се разхождате свободно, да играете на федербал, да правите туристически преходи и пикници на чист въздух. Ако сте по-голяма компания, забавлението ще бъде гарантирано за всички!
4.Градска почивка – големите градове в Европа предлагат множество атракции и забавления з всички възрасти. В Малта можете да посетите аквариума или селото на Попай, във Валенсия за всички ще бъде интересно в Града на науката и изкуствата, както и в местния Биопарк, Лондон също е предпочитана дестинация от семейства, които могат да си направят пътешествие по стъпките на Хари Потър в Warner Bros Studio, а Природонаучния музей ще бъде запомнен от всички.
5.Приказни дестинации – такива също не липсват в Европа. Тук задължително трябва да споменем Бавария, със замъка от приказките – Нойщвайнщайн и невероятните пейзажи около него, както и замъците по поречието на р.Лоара във Франция. Тук можем да добавим и очарователните малки градчета в Южна Италия, в които човек наистина се чувства като в друга реалност.
 
 
 
архив новини ›
* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах