Вашата оценка

Русия

Русия (на руски: Россия) или Руска федерация (на руски: Росси́йская Федера́ция) е държава в Евразия, заемаща източната част (38,6 %) на Европа и северната част (30,7 %) на Азия.
Тя е най-голямата по територия държава в света. Обхваща обширни територии в Източна Европа и Северна Азия. Русия граничи с 18 държави — с 16 по суша (12 в Европа и 4 в Азия) и с 2 по вода (със САЩ при Беринговия пролив и с Япония при Южнокурилския пролив). Общата дължина на държавните граници възлиза на 57 946 км. Северната и източната ѝ граница представляват Северния ледовит (19 240 км) и Тихия океан (12 280 км). Има излаз на Каспийско море (920 км), Азовско море (672 км), Черно (430 км), Балтийско (135 км), вкл. Финския залив (540 км). Със 17 098 242 km2 Русия е най-голямата страна по територия в света, като покрива 1/8 от територията на Земята. Използва 9 часови зони. Със 143 млн. души население тя е 8-та страна по население. Има редица от най-разнообразните природни среди и релефи. Притежава най-големите световни запаси от минерали и енергийни ресурси, на 1-во място в света е по добив на нефт и природен газ. Често определяна като енергийна суперсила от запада. Русия има най-обширните горски масиви в Европа и в света, а нейните езера съдържат приблизително 1/4 от световния запас на чиста, незаледена вода.
Туристически дестинации: Москва, Санкт Петербург.

Площ - 17 075 400 km² (на 1-во място)
Официален език - руски (има още 27 официално признати езика в отделни области на Русия)
Столица - Москва
Най-голям град - Москва
Валута рубла (RUB)
Население - 142 200 000 души (2007)
Етнически състав - руснаци - 81,5%, татари - 3,8%, украинци - 2,6%, башкири - 0,9%, белоруси - 0,7%, молдовци - 0,7%, немци - 0,6%, удмурти - 0,5%
Религия – християни - 88,7%, мюсюлмани - 9,2%, будисти - 0,5%
Климат - континентален
Средни температури - януари (0,-5°С) - в европейската част, -40 в Якутия; юли 1°С - Северен Сибир, (24;25°С) в Прикаспийската
Часова зона UTC +2 до +12
Телефонен код +7
Internet TLD .ru


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Москва, Руска федерация
Адрес: Москва 119590, ул. Мосфильмовская № 66
Телефон: +7 499 143 90 22; +7 499 143 90 23
Факс: +7 495 232 33 02
Дежурни телефони в извънработно време: + 7 499 143 90 22; + 7 499 143 90 23
Работно време: 09:00 - 17:30 ч.
Приемно време на консулската служба: 09:00 - 11:30 ч.
Е-mail: Embassy.Moscow@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/russia

Документи за пътуване и визов режим: Пътува се с валиден задграничен паспорт и виза за страната. Минималната препоръчителна валидност на паспорта е 6 месеца, считано от датата на свършването на срока на действие на визата.

Практически съвети: В рамките на 7 работни дни от пристигането си в Русия, трябва да се регистрирате в местния клон на Федералната миграционна служба. Повечето големи хотели ще направят това за Вас автоматично. Но ако сте отседнали в частен дом, собственикът на имота ще трябва да направи това за вас. Не трябва да се регистрирате, ако Вашето посещение е за по-малко от седем дни.
При необходимост безплатно се избират следните телефонни номера:
•Пожарна:  01
•Милиция:  02
•Бърза помощ: 0

Митнически изисквания: При влизането в Русия съпровождащият багаж на пристигащите физически лица е напълно освободен от мита, ако съдържа предмети с нетърговска цел на обща стойност до 1000 щатски долара и неговото тегло не надвишава 50 кг. (за всеки килограм над тази норма се заплаща митническа такса не по-малко от 4 евро).
Безмитно може да се внесат до 1000 къса цигари, 5 литра алкохолни напитки, 20 л. бензин за едно транспортно средство (без съдържанието на резервоара), 5 предмета от ювелирен характер.
Считано от 31.07.2005 г., ако общата стойност на вноса на чужда валута  превишава 10 000 щатски долара, задължително се декларира.
Внимание! Забранени за внос предмети са: оръжие от всякакъв род и боеприпаси към него, наркотични и психотропни вещества, а така също приспособления за пушене на опиум и хашиш, печатни изделия, аудиовизуални материали и други носители на информация, които могат да причинят вреда на сигурността на държавата, на здравето и нравствеността на населението, други предмети, чиито внос изрично е забранен от законите на Руската Федерация.

Здравни изисквания: Не се изискват определени ваксинации.
Периодически, на различни места в страната избухват масови епидемии. Преди пътуване да се потърси информация в печата и електронните медии.
Задължително за всички е притежаването на  медицинска застраховка, валидна за територията на Руската Федерация.

Електро захранване: 220 V

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода. 

Транспорт: Русия има обширна и добре развита транспортна мрежа. Държавната железопътна компания (Российские железные дороги ) е една от най-големите в света с над 1,2 милиона служители и е монополист в жп-транспорта. Най- известната железопътна линия в Русия е Транссибирската железопътна линия, обхваща рекордните 7 часови зони, обслужваща най-дългите непрекъснат услуги в света. Най-дългите жп-маршрути в света — Москва-Пхенян (10 267 км, 6 380 мили), Москва-Владивосток (9 259 км, 5753 мили), Киев-Владивосток (11 085 км, 6888 мили).
Към 2006 г., Русия има 933 000 км пътища, от които 755 000 са асфалтирани. Някои от тях изграждат Руската федерална магистрална система. Русия е с най- ниска магистрална плътност от всички страни от Г-8 и БРИК.
Русия има 102,000 км (63,380 мили) вътрешни водни пътища. В европейската част на страната мрежа от канали свързва басейните на големите реки. Столицата на Русия - Москва, понякога се нарича "портата на петте морета", благодарение на своите плавателни връзки до Балтийско море, Бяло море, Каспийско море, Азовско море и Черно море.
Русия има 1216 летища, най-натоварените - Шереметиево, Домодедово, Внуково в Москва и Пулково в Санкт Петербург. Общата дължина на пистите за излитане и кацане в Русия надхвърлят 600 000 км.
Обикновено големите руски градове са добре развити и с разнообразни системи за обществен транспорт, с най-разпространените разновидности на експлоатираните превозни средства, каквито са автобуси, тролейбуси и трамваи. Седем руски градове, а именно Москва, Санкт Петербург, Нижни Новгород, Новосибирск, Самара, Екатеринбург и Казан, имат подземно метро, докато Волгоград разполага с метротрам. Московското метро е второто най-натоварено метро в света след това на Токио-Япония.

Национална кухня: Разнообразието на руската кухня е свързано с факта, че Русия е мултикултурна и мултинационална държава. В основата са обикновените славянски ястия, разнообразени по-късно от аристократичното влечение към западноевропейската кулинарна култура. Една от особеностите на руската кухня е редовното присъствие на първо ястие в менюто, като това е борш, или друга супа. Руският борш се отличава с голямо многообразие на използваните продукти, гъстота и начин на приготвяне. Друга особеност на руската кухня е широката употреба на различни зърнени каши и ястия от картофи. Популярни меса са телешко, свинко и агнешко, които се приготвят обикновено печени или задушени. Рибата е също важен продукт в руската кухня. Световно известна е руската сьомга, както и руският черен и червен хайвер. За най-добър се смята хайверът от есетра от Каспийско море. Най-популярната руска алкохолна напитка е водката, а от безалкохолните - квас и кефир.

Престъпност и сигурност: Налице е опасност от терористични атаки, особено, където има струпване на хора - гари, летища, пазари, станции на метрото и др.
В Русия често се извършват различни дребни кражби, измами с лотарии, предлагат се наркотици на посетителите.

 


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах