Малта

Република Малта, наричана още Страната на рицарите, е островна държава, чиито най-голям остров също носи името Малта. Намира се в Средиземно море, в близост до бреговете на Северна Африка. Островът е популярна целогодишна туристическа дестинация, благодарение на топлия си климат, многобройните исторически и природни забележителности, разположени на едва 315 кв.км площ, както и разнообразните забавления, които се предлагат на посетителите.

Валета (Valletta) е столицата на Малта. На италиански се нарича La Valletta, поради което и на български понякога се среща като Ла Валета. Когато посещава Валета през 1830 г., бъдещият британски премиер Бенджамин Дизраели я нарича "Град на дворци, построен от джентълмени за джентълмени" и бързо ще се убедите в изискаността и средиземноморската елегантност на този град.

Първият камък на града е положен през 1566 г. Самото му основаване и история са свързани с рицарите от Ордена на свети Йоан, които поради липса на пари поискали заем за издигането му от папа Пий и испанския крал Филип. Името на малтийската столица е свързано с основателя й - великият магистър на ордена Жан Паризо дьо ла Валет.

Валета заема площ от около 55 хектара, на които са разположени над 320 архитектурни паметника, което го прави един от най-богатите на архитектурни паметници градове в света. Цялата столица е включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1980 г. Сградите, улиците и площадите са в стилове от ранния XVI век до барок и модернизъм.

Излизайки от Валета в северна посока, венага попадате в Слима (Sliema на малтийски). Курортът предлага комбинация от почивка на брега на Средиземно море, спорт и възможност за разглеждане на забележителностите на острова.

Някога Слима ("sliema" на малтийски означава "мир, покой") е била марско рибарско селище на полуострова срещу пристанище Марсамшет във Валета. Днес градът е един от най-оживените туристически райони, в който се намират някои от най-модерните хотели в Малта. Слима няма пясъчни плажове, бреговете са скалисти. За слънчеви бани се използват огромни плоски скали.

Слима почти се е слял със съседния град Сейнт Джулиънс  (на английски Saint Julian's, на малтийски San Ġiljan). В миналото е бил рибарско селище и до днес можете да видите стари къщи и обитаеми лодки. По-късно става място за вилите на богатите жители на Валета. Днес Сейнт Джулианс и в частност Пачевил (Paceville) е центърът на нощния живот  на острова. Ако има концерт, парти, някой известен DJ, то мястото на събитието е с 99% правдоподобност Сейнт Джулианс. Освен меломани тук идват и хората, ценящи изтънчената кухня, защото това е районът на едни от най-добрите малтийски ресторанти.

Продължавайки на север по крайбрежието на острова, ще достигнете до курортите Аура и Буджиба, разположени на около 18 км от столицата Валета. Двата града заедно заемат почти целия полуостров на източното крайбрежие на залива Сейнт Пол и е трудно да определите къде точно свършва единият и започва другият. Докато сте в Аура, лесно можете да стигнете до площада и заведенията в Буджиба.

Аура (на малтийски Qawra) е сред най-популярните курорти в Малта на източното крайбрежие на острова в Средиземно море. Въпреки че няма пясъчни плажове, Аура е популярна морска дестинация. Курортът е разположена в залива Салина, наречен така, тъй като от стотици години оттам се произвежда морска сол.

Най-спокойният курорт на острова е Мелиеха. Той се намира на около 25 км от Валета и там няма да откриете забавленията, които предлага Сейнт Джулианс, например, но пък в района са най-хубавите плажове на острова. Ако търсите уединение и бягство от шума на града, това място е подходящо за Вашата почивка.

 

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах