Вашата оценка

САЩ

Съединените американски щати (САЩ), Съединените щати, за кратко Щатите, или Америка (английски: United States of America, USA, The U. S. или America) е федерална конституционна република в Западното полукълбо, състояща се от 50 щата и други многобройни територии. Четиридесет и осем от тях лежат последователно в средата на континента Северна Америка, разположени между Тихия и Атлантическия океан, като граничат с Канада на север и Мексико на юг. Щатът Аляска се намира на северозапад от Канада, а Хаваи се намира в Тихия океан.
Разположени на 9,8 милиона квадратни километра и с население над 313 милиона души, Съединените щати са третата най-голяма държава по площ и население. С БВП над 15 трилиона щатски долара има най-силната държавна икономика в света.
Туристически дестинации: Ню Йорк, Лас Вегас, Маями, Орландо, Сиатъл, Чикаго, Сан Франциско, Лос Анжелис, Вашингтон, Хавай, Ниагарски водопад, Национален парк Йелолстоун, Национален парк Гранд Каньон и много други.

Площ - 9 826 675 km² (на 3-то място)
Население- 301 560 000 души (2007)
Официален език - английски език, испански език
Столица - Вашингтон
Най-голям град - Ню Йорк
Валута Долар (USD)
Етнически състав - германска група - 82,7%, романска група - 9,9%, славянска група - 3,1%, други индоевропейски народи - 1,5%, местни народи - 0.8 %
Религия – християни - 91,7%, юдаисти - 2,4%, мюсюлмани - 1,9%, индуисти - 0,2%
Климат - умерен и субтропичен; континентален и тропичен на полуостров Флорида 
Средни температури- януари (-24°С - Аляска, -18°С в Централната част, 20°С във Флорида); юли (14; 22°С - западно краибрежие, 16;26°С на източното, 32°С във вътрешните части и на юг)
Часова зона UTC -5 до -10
Телефонен код +1
Internet TLD .us .gov .edu .mil .um


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в САЩ
 Адрес: 1621 22nd St., NW, Washington DC 20008, USA
Тел.: +1 202 387 0174; +1 202 299 0273; +1 202 483 1386
Факс: +1 202 234 7973
Дежурни телефони в извънработно време:
 +1 202 387 0174; +1 202 387 5770;
 +1 202 483 1386;+1 202 299 0273;
 +1 202 413 2014 (мобилен)
Работно време: 09.00 - 17.30 ч.

Документи за пътуване и визов режим: При пътуване за САЩ е необходимо да притежавате валиден паспорт и издадена виза. Валидната виза е само входен документ, а продължителността на престоя в страната се определя от имиграционния (граничния) служител. Всеки пътник трябва да е готов да отговори на въпросите му за целта на пребиваването, средствата за издръжка и др. При влизане в страната на граничния пункт се снемат отпечатъци от двата показалеца. Издаденото от имиграционния служител бяло правоъгълно картонче (Формуляр І-94) следва да се съхранява в паспорта и да се представи при напускането на страната. Същото служи за доказателство, че посетителят е напуснал САЩ.

Митнически изисквания: Митническите декларации (формуляр 6059В) се раздават предварително още на борда на самолета и освен на английски са и на няколко други езика, сред които френски, немски, испански, италиански, полски. Декларацията следва да се попълни още на борда на самолета. Ако пътува семейство, главата на семейството може да попълни една декларация за цялото семейство.
Не се декларират и не подлежат на обмитяване вещи и принадлежности за лична употреба (дрехи, тоалетни принадлежности, портативни радиоприемници и пр.), ако са в рамките на нормалното количество.
Допуска се безмитен внос на 1 литър алкохол, независимо от вида, 200 къса цигари, или 50 пури (не кубински), или 2 кг тютюн за лула, или комбинация от тези продукти в пропорционално количество.
Предметите, които не попадат в безмитните категории и количества, се обмитяват с 10% мито за първите 1000 долара, а ако стойността им надхвърля 1000 долара, обмитяването става по тарифа за всяка стока.
Няма ограничения за валутата, която се внася и изнася от САЩ, но ако Вие пренасяте или по Ваше нареждане се пренасят парични средства (в брой, чекове, ценни книжа и пр.) на стойност повече от 10 хил. щ. дол., следва да попълните декларация за парични и валутни транзакции (формуляр 4790).

Здравеопазване: Няма заразни заболявания, които да налагат задължителна ваксинация.

Електро захранване: 120V, 60Hz

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.  

Транспорт: Най-добре развитият и най-често използваният вид транспорт в САЩ е въздушният транспорт, а след него - автомобилният.
В големите градове съществуват масови (обществени) транспортни системи - като например Ню Йорк, където действа едно от най-натоварените в света метра. С няколко изключения американските градове не са толкова гъсто населени като останалите части на света.

Национална кухня: Най-ранните заселници в Плимут или Джеймстаун, за да оцелеят, изоставили навиците си от Стария свят и усвоили от индианците умението да приготвят местните продукти: царевица, фасул, тиква, пуйки, американски лосове, раци и миди, картофи, тиквички, сок от клен, червени и черни боровинки, сливи, ориз, авокадо, фъстъци.
Следващите поколения емигранти доразвили кухнята на Новия свят, като внесли традиционните си рецепти – английски ябълков пай, холандски бисквити, френска задушена риба. Без съмнение с развитието на техниката през XIX и XX век настъпила най-голямата кулинарна революция с консервирането, замразяването, мариноването, дехидрирането и други начини за преработване на храната.
Това е страната, в която хамбургерите, пържените катофки, пицата и кока-колата са на почит. Класическата американска закуска е доста обилна и обикновено включва яйца (бъркани или на очи), пържен бекон, наденица или шунка, дошашно приготвени картофи или препълнена чиния с палачинки, обилно поляти със сироп или течен шоколад. И всичко това придружено с препечени филийки или меки хлебчета (освен ако не хапвате палачинки), пълна до горе чаша горещо кафе, чай или протокалов сок. Класическият американски обяд обикновено включва огромен хамбургер или сандвич, някакъв вид салата или макарони. Коктейлите от скариди са също предпочитани било то за парти или вечеря. Като цяло основните ястия се приготвят със свинско, пилешко и говеждо месо, както и морски дарове. Пуйката се включва в менюто на американците по време на важни празници като Коледа и Денят на благодарността.

Бакшиши: Заведенията в САЩ имат регламентиран процент възнаграждение за обслужващия персонал (service fee, такса за обслужване). Очаква се клиентът да плати допълнително сума между 15-25% от цената на консумацията. Процентът е регламентиран в меморандума на Националната асоциация на ресторантьорите в САЩ.

Престъпност и сигурност: Равнището на престъпността варира в различните щати, градове и квартали на един и същи град. Добре е да се потърсят практични съвети от местни жители или постоянно пребиваващи сънародници.
Ако Ви се налага да минете нощем през несигурни квартали, винаги трябва да имате в себе си дребна банкнота. Банкнотата трябва да е в десния джоб на връхната дреха, а не в левия, тъй като посягането с дясната ръка към левия джоб може да се изтълкува превратно.
Ако Ви спрат полицейски служители, инструкциите им трябва да се изпълняват стриктно, ръцете Ви трябва да се виждат през цялото време, движенията не трябва да са резки.

 


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах