Израел

Държавата Израел е съвременна частично призната държава в Близкия изток, югоизточната част на Средиземно море. Израел е демократична парламентарна република. Тя е единствената еврейска държава в света.
Израел граничи с Ливан, Сирия, Йордания и Египет, но има мирни договори само с последните две държави. Има излаз на Средиземно море, залива Ейлат/Акаба на Червено море, и Мъртво море. В Израел живеят главно евреи. Най-многобройните малцинства в страната са израелските араби — мюсюлмани, християни и друзи. В Израел има Палестинска автономия на територията на Западния бряг на река Йордан и ивицата Газа, която е на път да се превърне в отделна държава.
Най-интригуващата дестинация в Израел е свещенният град Йерусалим – мястото, което събира в едно три основни религии – християнство, мюсюлманство и юдаизъм. Столицата на страната Тел Авив е също така пленителна и завладяваща.
Туризмът е много добре развит отрасъл с добра инфраструктура. Годишно страната се посещава от 1,5 милиона туристи и има приходи от близо 2 милиарда щатски долара.

 

Туристически дeстинации: Йерусалим, Тел Авив

Площ - 20 770 km²
Столица - Йерусалим
Най-голям град - Йерусалим
Официален език  - Иврит , арабски
Население - 8 000 000 (2012) 
Етнически състав - евреи - 83,1%, палестински араби - 16,8%
Религия - юдаисти - 88,3%, мюсюлмани - 9%, православни - 30,5%, гръко-католици - 38,1%, католици - 15,2%, протестанти - 5,6%
Климат -  субтропичен, средиземноморски
Средни температури -  януари (6,18°С); юли (24,30°С)
Валута - Нов Шекел (ILS)
Часова зона: UTC +2
Телефонен код: + 972
Internet TLD: .il

 

 


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Държавата Израел:
Адрес: 21, “Leonardo da Vinci” str., Tel Aviv 64733, Israel
Телефон: +972 36961378
Консулска служба:
Телефон: +972 36961361
Факс: +972 36961430
Спешна линия: +547640089; +546680551
E-mail: Embassy.TelAviv@mfa.bg

 

Документи за пътуване и визов режим: В страната се влиза с обикновен международен паспорт или временен паспорт, валиден минимум шест месеца от датата на първоначалното влизане в Израел. Между Република България и Държавата Израел има безвизов режим. Българските граждани могат да пребивават в страната без виза до деветдесет дни в рамките на всеки шест месеца.
За лица, които желая да пребивават по-дълго, се изисква дългосрочна виза.

 

Митнически изисквания: Разрешава се вносът на: 250 къса цигари или 250 грама тютюн, 1 литър твърд алкохол и 2 литра вино, парфюми до 250 мл, подаръци на обща стойност 125 щ.д., храни за лична употреба – до 3 кг, като нито един вид храна не следва да е повече от 1 кг.

 

Здравни изисквания: При влизане в страната не се изискват ваксинации.

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Електро захранване: Напрежението на електрическата мрежа на Израел е 230V, 50Hz. В Израел се използват различни от останалите държави щепсели и контакти. Нужно е да се снабдите със специален накрайник за този тип щепсели контакти (с три крачета), но може да го закупите на място в Израел.

Бакшиши: Стандартния бакшиш в Израел варира между 10 и 12% от сметката. Израелците не оставят бакшиши на таксиметровите шофьори.

Престъпност и безопастност: Израелската държава поддържа стриктни мерки за сигурност по отношение на сигурността на жителите си. Ниско ниво на престъпност. Най-често извършваните престъпления са свързани с кражби на коли в определени райони на страната.

 


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах