Вашата оценка

КУРОРТИ В Швеция

Стокхолм

Кралство Швeция или просто Швеция (шв.  Sverige) е скандинавска държава, конституционна монархия, намираща се в Северна Европа. Тя граничи с Норвегия на запад, Финландия на североизток, проливите Скагерак и Категат на югозапад, Балтийско море и Ботническия залив на изток. По море граничи също с Дания, Германия, Полша, Русия, Литва, Латвия и Естония. С Дания се свързва и чрез моста Йоресунд — най-големия мост в Европа, свързващ Малмьо с Копенхаген. Член е на Европейския съюз от 1995 г. и на Шенгенското пространство от 1996 г.
Швеция е държавата с най-голям брой население сред северните страни. Отличава се с висок жизнен стандарт, с модерно и либерално общество и с нейерархична организационна и обществена структура и колективизъм, в контраст с англо-саксонските общества.
Туристически дестинации: Стокхолм, Замъкът Калмар, Средновековният град Висби (гр.Готланд), Дворецът Дротнингхолм, Шведският музей на антиките, Катедралата Лунд, Гьотеборг, Малмо.

Площ - 449 964 km² (на 54-то място)
Население - 9 127 058 души (2007)
Столица - Стокхолм
Най-голям град - Стокхолм
Официален език - шведски
Етнически състав - шведи - 92,8%, датчани - 0,5%, фини - 3,6%, естонци - 0,3%, саами - 0,2%, норвежци 0,4%
Религия – християни 98,8%, мюсюлмани - 0,4%, юдаисти - 0,2%
Климат - умерен, континентален, морски
Средни температури- януари (0,5°С); юли (-6, -14°С)
Валута - Шведска крона (SEK)
Часова зона UTC +1
Телефонен код + 46
Internet TLD .se

 


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Стокхолм, Кралство Швеция
Адрес: Karlavägen 29, 11431 Stockholm
Тел.: +46 8 20 67 13; +46 8 723 09 38
Дежурни телефони в извънработно време: +46 707797 155 ; +46 765958 331
Работно време: По - Пт, 10.00 - 12.30 ч.
E-mail: Embassy.Stockholm@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/sweden

Документи за пътуване и визов режим:  Може да се пътува с валидни български паспорт и лична карта. Няма визов режим между България и Швеция. При пътуване паспортите и личните карти се използват до изтичане на срока на тяхната  валидност.

Митнически изисквания: Когато се пътува за Швеция следва да се имат предвид някои законови разпоредби, относно стоките, които са част от багажа на пътниците. Режимът на достъп на тези стоки зависи от това дали пътникът влиза в Швеция от друга държава-членка на ЕС или от трета страна, извън ЕС. За някои стоки, съществуват ограничения за внасянето им в Швеция. Стоки, като огнестрелни оръжия, опасни предмети, наркотици, животни и лекарства. Също така не е възможно внасянето на стоки от застрашени видове животни, без специално разрешение.
Ако се влиза в Швеция от държава-членка на ЕС, се разрешава внасянето на алкохол и тютюневи изделия за собствени нужди или лична употреба на семейството. Когато се пътува за Швеция, може да се внесат лекарства с рецепта, но само ако се използват по медицински причини и са предназначени за лична употреба. Могат да бъдат внесени и лекарства за домашни любимци, които пътуват заедно с гражданина, ако са били предписани от ветеринарен лекар.

Здравни изисквания: Ползва се европейска здравноосигурителна карта и медицинска застраховка за пътуване в чужбина.

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Електро захранване: 230V, 50HzHz

Транспорт: Швеция се отличава със силно развита и добре поддържана транспортна инфраструктура. Из цялата страна са разпръснати общо 250 летища, от които 152 с асфалтирани писти. Само Стокхолм разполага с четири основни аерогари — Арланда, Брома, Скавста и Вестерос. Големи летища има също в Гьотеборг и Малмьо. Дължината на железопътните линии, които са изцяло със стандартна широчина, възлиза на 11 528 км, от които 7 527 км са електрифицирани. Пътната мрежа е с дължина 425 300 км, от които 139 300 км са асфалтирани. Гьотеборг е известен с широко застъпената трамвайна система. Преди много години в столицата също е имало много трамваи, но те са били изместени от автобусите и метрото. В последните години се забелязва възстановяване на някои трамвайни линии в Стокхолм. Морският и речен транспорт също е силно развит. Търговския флот възлиза на 195 кораба.

Национална кухня: Основната част на шведското меню е представена от различно приготвени ястия от риба, мекотели, месо (включително и еленово), птици (главно пилета), зеленчуци и плодове. Шведската закуска е богата, по правило включва месо, яйца, риба, сирене, овесена каша със сметана, масло, хляб или кифлички, конфитюр и кафе, чай или кисело мляко. На обяд обикновено се поднасят студени ястия или опростени топли гостби от месо и яйца, допълнени с картофи или хляб. Главното ядене за деня е вечерята. Състои се от супа, риби, месо, птици или пълнен омлет, допълнени с малки порции приготвени по различен начин картофи, варени тестени изделия, фасул с бял сос, печени гъби и големи порции зеленчуци, подложени на топлинна обработка, или зеленчукови салати. Шведската кухня е известна със своите Smorgasbord, балтийска херинга, грахова супа и палачинки.

Бакшиши: В Швеция нормалната сума е 7-10% от сметката и тя обикновено е включена в цената.

Престъпност и сигурност: Нивото на престъпност в Швеция е едно от най-ниските в Европа. Посетителите на страната следва да вземат обичайните мерки за своята лична безопасност и при необходимост да се обръщат към шведската полиция.


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах