Вашата оценка

КУРОРТИ В Кения

Кения
Република Кения (на суахили: Jamhuri ya Kenya; на английски: Republic of Kenya) е държава в Източна Африка. Граничи с Етиопия на север, Сомалия на изток, Танзания на юг, Уганда на запад, Южен Судан на северозапад и Индийския океан на югоизток. Столица е град Найроби.

Климат - субекваториален
Средни температури - по крайбрежието - 24-27°С; на запад - 22-24°С
Официален език - английски, суахили
Столица - Найроби
Най-голям град - Найроби
Валута - кенийски шилинг (KES)
Население - 33 829 590 души (2005)
Етнически състав - група нигер-конго - 65,0%, шари-нилска група - 28,3%, сомалийци - 2,5%, оромо - 1,0%
Религия - християни - 63,1%, християно-африкански църкви и секти - 7,2%, мюсюлмани - 14,8%, индуисти - 0,6%, местни традиционни вярвания и култове - 14,3%.
Часова зона UTC +3
Телефонен код +254
Internet TLD .ke
 
Основните туристически атракции са фотосафаритата през 60-те национални парка и резервати за дивеч. Други забележителности включват миграцията на гну от Масай Мара, която се смята за 7-ото чудо на света, исторически джамии и крепости от колониалната епоха в Момбаса, Малинди и Ламу, известни пейзажи като бялата шапка на планината Кения и Източноафриканската рифтова долина, чаени плантации в Керичо, плантации за кафе в Тика, Килиманджаро през границата с Танзания и плажовете по крайбрежието на Суахили, в Индийския океан. Туристите, най-голям брой от които са от Германия и Обединеното кралство, са привлечени главно от крайбрежните плажове и дивечовите резервати, по-специално обширният национален парк Изток и Цаво Запад, разположен на 20 808 квадратни километра на югоизток.
 

Полезно е да знаете

Република България няма функциониращо посолство в Найроби. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Кения, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Адис Абеба, Етиопия.
 
Посолство на Република България в Адис Абеба
Адрес: Bole KK, Kebele 04/06/07, Addis Ababa, Ethiopia
Телефон/факс: +25116610032
Работно време: 08.00 – 18:00 ч.
E-mail: Embassy.AddisAbaba@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/ethiopia
 
Почетно консулство на Република Кения в България
Почетен консул д-р Ивайло Иванов Дерменджиев,
с консулски район на действие: Република България и адрес: София,  ул. „Позитано”  № 3, ет. 2,
телефон/факс: (+3592) 986 58 96, 988 26 52
email: consulate@kenya-bulgaria.org
уебсайт: www.kenya-bulgaria.org
 
Особености на законодателството
В Кения проявите на хомосексуализъм са забранени. Нарушенията в това отношение се наказват с дълги години затвор съгласно местното законодателство.
 
Митнически изисквания
Няма ограничения за внос на чуждестранна или местна валута. Сумите над 5 хил. щатски долара се декларират задължително при влизане.
Разрешен е износът на местна или чужда валута.
Забранено е да се изнасят от страната диаманти и злато.
Забранено е да се внасят оръжие, прясно месо и растения.
Декларират се ценните предмети, които внасяте със себе си.
 
Движение по пътищата
В Кения движението е ляво.
Състоянието на обществения транспорт е  незадоволително. На чужденците не се препоръчва пътуване с градските автобуси. Влаковете са лошо поддържани. Препоръчва се да се използват лицензирани таксита към хотелите и летищата. Недоброто състояние на пътищата не позволява високи скорости.
Изисква се международна шофьорска книжка.
Да не се употребява алкохол при шофиране.
 
Здравеопазване
Равнището на медицинското обслужване в болниците не отговаря на европейските стандарти. Броят на HIV-позитивните е много висок.
 
 
* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах