КУРОРТИ В Кения

Кения
Република Кения (на суахили: Jamhuri ya Kenya; на английски: Republic of Kenya) е държава в Източна Африка. Граничи с Етиопия на север, Сомалия на изток, Танзания на юг, Уганда на запад, Южен Судан на северозапад и Индийския океан на югоизток. Столица е град Найроби.

Климат - субекваториален
Средни температури - по крайбрежието - 24-27°С; на запад - 22-24°С
Официален език - английски, суахили
Столица - Найроби
Най-голям град - Найроби
Валута - кенийски шилинг (KES)
Население - 33 829 590 души (2005)
Етнически състав - група нигер-конго - 65,0%, шари-нилска група - 28,3%, сомалийци - 2,5%, оромо - 1,0%
Религия - християни - 63,1%, християно-африкански църкви и секти - 7,2%, мюсюлмани - 14,8%, индуисти - 0,6%, местни традиционни вярвания и култове - 14,3%.
Часова зона UTC +3
Телефонен код +254
Internet TLD .ke
 
Основните туристически атракции са фотосафаритата през 60-те национални парка и резервати за дивеч. Други забележителности включват миграцията на гну от Масай Мара, която се смята за 7-ото чудо на света, исторически джамии и крепости от колониалната епоха в Момбаса, Малинди и Ламу, известни пейзажи като бялата шапка на планината Кения и Източноафриканската рифтова долина, чаени плантации в Керичо, плантации за кафе в Тика, Килиманджаро през границата с Танзания и плажовете по крайбрежието на Суахили, в Индийския океан. Туристите, най-голям брой от които са от Германия и Обединеното кралство, са привлечени главно от крайбрежните плажове и дивечовите резервати, по-специално обширният национален парк Изток и Цаво Запад, разположен на 20 808 квадратни километра на югоизток.
 

Полезно е да знаете

Република България няма функциониращо посолство в Найроби. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Кения, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Адис Абеба, Етиопия.
 
Посолство на Република България в Адис Абеба
Адрес: Bole KK, Kebele 04/06/07, Addis Ababa, Ethiopia
Телефон/факс: +25116610032
Работно време: 08.00 – 18:00 ч.
E-mail: Embassy.AddisAbaba@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/ethiopia
 
Почетно консулство на Република Кения в България
Почетен консул д-р Ивайло Иванов Дерменджиев,
с консулски район на действие: Република България и адрес: София,  ул. „Позитано”  № 3, ет. 2,
телефон/факс: (+3592) 986 58 96, 988 26 52
email: consulate@kenya-bulgaria.org
уебсайт: www.kenya-bulgaria.org
 
Особености на законодателството
В Кения проявите на хомосексуализъм са забранени. Нарушенията в това отношение се наказват с дълги години затвор съгласно местното законодателство.
 
Митнически изисквания
Няма ограничения за внос на чуждестранна или местна валута. Сумите над 5 хил. щатски долара се декларират задължително при влизане.
Разрешен е износът на местна или чужда валута.
Забранено е да се изнасят от страната диаманти и злато.
Забранено е да се внасят оръжие, прясно месо и растения.
Декларират се ценните предмети, които внасяте със себе си.
 
Движение по пътищата
В Кения движението е ляво.
Състоянието на обществения транспорт е  незадоволително. На чужденците не се препоръчва пътуване с градските автобуси. Влаковете са лошо поддържани. Препоръчва се да се използват лицензирани таксита към хотелите и летищата. Недоброто състояние на пътищата не позволява високи скорости.
Изисква се международна шофьорска книжка.
Да не се употребява алкохол при шофиране.
 
Здравеопазване
Равнището на медицинското обслужване в болниците не отговаря на европейските стандарти. Броят на HIV-позитивните е много висок.
 
 
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах