Вашата оценка

Финландия, официално Република Финландия е държава, разположена в североизточна Европа. Граничи с Балтийско море на югозапад и с Финския залив на югоизток. Съседните ѝ страни са Швеция, Норвегия и Русия.

Финландия е морска страна, в нейните територии влизат повече от 8100 крайбрежни острова. Тя носи името Земя на белите нощи, защото през полярното лято в продължение на 73 дни слънцето не залязва. През полярната зима слънцето не изгрява 51 денонощия. Най-голямото езеро във Финландия се нарича Саймаа и е разположено в югоизточната част на страната. Интересна забележителност е националният парк "Коли", който е разположен на брега на езерото Пиелинен. Хълмовете в този парк наподобяват останки от планински вериги, формирани преди 2 млрд. години. Финландията е държавата, в която можете да видите северните елени - карибу, които се различават от останали видове по това, че и женските и мъжките елени имат рога. Финландия предоставя много интересни възможности за туризъм.

 

Климат - умерен, на североизток - континентален
Средни температури - януари (-3,-14°С); юли (14, 17°С)
Официален език - фински и шведски език Столица - Хелзинки
Най-голям град - Хелзинки
Валута - евро (EUR)
Население - 5 290 157 души (2007)
Етнически състав - фини - 93,4%, шведи - 6,2%, саами - 0,1%
Религия – католици - протестанти - 98,7%, православни - 1,2%, католици - 0,1%
Часова зона UTC +2, +3 - лято
Телефонен код +358
Internet TLD - .fi


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Република Финландия
Адрес: Kuusisaarentie 2B; 00340 Hеlsinki
Тел.: +358 9 458 40 55 (централа); +358 9 458 40 35 (централа)
Факс: +3589 458 45 50
Дежурен телефон в извънработно време: +358 44 055 0547
Работно време на посолството: По – Пт, 9.00 - 16.00 ч. (с изключение на официалните празници и почивни дни в България и Финландия)
Е-mail: Embassy.Helsinki@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/finland

 

Документи за пътуване и визов режим: Българските граждани могат да пътуват за Финландия с валидни паспорти или лични карти. Визи не се изискват. Няма изискване за минимално оставащ срок на валидност на личната карта или паспорта.

 

Национална кухня: Финландката кухня е повлияна от традициите на континента, в Русия и Швеция. Традиционни специалитети са рибата (особено сьомгата и хайверът от михалца) и еленовото месо. Ястия, които си заслужава да опитате са karjalanpiirakka (сладкиш с ориз или картофи) и калакуко (пирог с риба и свинска сланина).


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах