Финландия

Финландия, официално Република Финландия е държава, разположена в североизточна Европа. Граничи с Балтийско море на югозапад и с Финския залив на югоизток. Съседните ѝ страни са Швеция, Норвегия и Русия.

Финландия е морска страна, в нейните територии влизат повече от 8100 крайбрежни острова. Тя носи името Земя на белите нощи, защото през полярното лято в продължение на 73 дни слънцето не залязва. През полярната зима слънцето не изгрява 51 денонощия. Най-голямото езеро във Финландия се нарича Саймаа и е разположено в югоизточната част на страната. Интересна забележителност е националният парк "Коли", който е разположен на брега на езерото Пиелинен. Хълмовете в този парк наподобяват останки от планински вериги, формирани преди 2 млрд. години. Финландията е държавата, в която можете да видите северните елени - карибу, които се различават от останали видове по това, че и женските и мъжките елени имат рога. Финландия предоставя много интересни възможности за туризъм.

 

Климат - умерен, на североизток - континентален
Средни температури - януари (-3,-14°С); юли (14, 17°С)
Официален език - фински и шведски език Столица - Хелзинки
Най-голям град - Хелзинки
Валута - евро (EUR)
Население - 5 290 157 души (2007)
Етнически състав - фини - 93,4%, шведи - 6,2%, саами - 0,1%
Религия – католици - протестанти - 98,7%, православни - 1,2%, католици - 0,1%
Часова зона UTC +2, +3 - лято
Телефонен код +358
Internet TLD - .fi


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Република Финландия
Адрес: Kuusisaarentie 2B; 00340 Hеlsinki
Тел.: +358 9 458 40 55 (централа); +358 9 458 40 35 (централа)
Факс: +3589 458 45 50
Дежурен телефон в извънработно време: +358 44 055 0547
Работно време на посолството: По – Пт, 9.00 - 16.00 ч. (с изключение на официалните празници и почивни дни в България и Финландия)
Е-mail: Embassy.Helsinki@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/finland

 

Документи за пътуване и визов режим: Българските граждани могат да пътуват за Финландия с валидни паспорти или лични карти. Визи не се изискват. Няма изискване за минимално оставащ срок на валидност на личната карта или паспорта.

 

Национална кухня: Финландката кухня е повлияна от традициите на континента, в Русия и Швеция. Традиционни специалитети са рибата (особено сьомгата и хайверът от михалца) и еленовото месо. Ястия, които си заслужава да опитате са karjalanpiirakka (сладкиш с ориз или картофи) и калакуко (пирог с риба и свинска сланина).


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах