Вашата оценка
Република Исландия е островна държава в северната част на Атлантическия океан. Намира се между Гренландия и Шотландия и е на северозапад от Фарьорските острови.
За първи заселник на острова се смята Инголфур Арнарсон, който през 874 г. се настанява в района на днешен Рейкявик. Днес Република Исландия е независим парламентарна република. По производство на електроенергия на човек от населението Исландия е на едно от първите места в света, по износ на питейна вода на второ място след Канада. Благодарение на горещите извори в Исландия се отглеждат банани, грозде, царевица, зеленчуци, орхидеи и рози. Исландия е единствената страна в света без армия. Рейкявик е най-чистата столица в света.
Туристически дeстинации: Рейкявик

Площ - 103 125 km²
Столица - Рейкявик
Най-голям град - Рейкявик  
Официален език  - исландски
Население - 316 252 (2007)
Етнически състав - исландци - 99,1%, други - 0,9%
Религия - християни - 99,6%, други - 0,4 %
Климат - субарктичен, морски 
Средни температури - януари (0,-10°С); юли (0, 11°С)
Валута - Исландска крона
Часова зона: UTC
Телефонен код: + 354
Internet TLD: .is


Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Исландия:
Република България няма функциониращо посолство в Исландия. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Исландия, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Осло, Кралство Норвегия.

 

Документи за пътуване и визов режим: Митнически изисквания: Може да се внасят без мито: дрехи, спално бельо, оборудване за къмпинг, храни и други консумативи за лично ползване, при условие, че тези стоки са в разумно количество, съобразно характера, целта и продължителността на посещението и че това, което не е било консумирано, ще бъде изнесено извън страната при напускане на лицето. Може да се пренасят подаръци на стойност до 10000 ISK /122 лева/. При по-високи стойности, върху превишената стойност се заплаща мито.

 

Здравни изисквания: При влизане в страната не се изискват ваксинации.

Питейна вода: Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Национална кухня: Исландия има богата традиционна кухня, наречена orramatur. Днес ястия от тазе кухня се приготвят основно по време на древноезическият скандинавски месец phorri, (януари и февруари). Phorramatur представлява съвкупност от различни храни, често от карантия. Популярни ястия са овнешки тестиси, разложена акула, овчи глави, кървав пудинг, наденица от черен дроб, сушена риба. Трудно би могла да се нарече здравословна. Най - разпространените меса са агнешко и овче. Месото се отличава с високо качество, тъй като в Исландия е строго забранено добавянето на хормони в храната на животните. Сиренето и млечните продукти са друга важна част от исландското меню. Произвеждат се над 80 вида сирене. Най - разпространените зеленчуци са картофи и зеле.

Електро захранване: 230 V

Бакшиши: В Исландия бакшишът се счита за неуместен и обиден.

Престъпност и безопастност: Общото ниво на престъпност в Исландия е много ниско. Въпреки това се препоръчва да се внимава за дребни кражби и анти-социално поведение особено около нощните барове, където хората се събират късно през нощта и  през почивните дни в центъра на Рейкявик.

Интересни факти: Исландия е вулканично и изключително сеизмично активна. Вулканът Гримсвьотн (Grimsvötn) изригна на 21 май 2011г. и причини затваряне  на исландското и европейското въздушно пространство. Ефектът от изригването на вулкана Ейяфятлайокутл на 21 март 2010г. е добре известен. Винаги има възможност да изригне друг вулкан, въпреки постоянното наблюдение от страна на исландските органи, които дават своевременно известие за това.
Освен основният исландски език, използването на английски език е широко разпространено в Исландия.

 

 


* Уважаеми клиенти, публикациите на този сайт са с информационна и рекламна цел и е възможно поради динамиката на ценообразуване да са допуснати неточности. Достоверна информация съгласно чл. 80 от ЗТ може да получите по телефон или имейл от служител на Алоха Травел или на оторизираните агенти!
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах